Ισλανδία: «Η λάβα του ηφαιστείου μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία λόγω μιας ακόμη ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες που θεωρείται ότι είναι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η πιο ισχυρή από όσες έχουν σημειωθεί από το 2021.

Το ηφαίστειο εξερράγη χωρίς καμία προειδοποίηση το βράδυ του Σαββάτου (16/3) και είναι η τελευταία σε μια σειρά εκρήξεων στην περιοχή, απειλώντας τις τοπικές υποδομές και οδηγώντας τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σιντριβάνια λάβας έσκασαν από το έδαφος και μια σχισμή μήκους σχεδόν δύο μιλίων άνοιξε στη χερσόνησο του Ρέικιανες γύρω στις 8:30 μ.μ., δήλωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi και τη Blue Lagoon, ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας είπε ότι είχε λάβει ενδείξεις για πιθανή έκρηξη μόνο περίπου 40 λεπτά πριν συμβεί με το γραφείο να στέλνει την πρώτη του προειδοποίηση λίγο πριν ξεκινήσει η έκρηξη.

Το Blue Lagoon με τους περίπου 700 επισκέπτες και το Γκρίνταβικ, που έχει πληθυσμό περίπου 4.000 αλλά λίγοι κάτοικοι βρίσκονταν στην πόλη εκείνη τη στιγμή, εκκενώθηκαν λίγο μετά την έκρηξη, σύμφωνα με το RUV, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Το πρωί της Κυριακής, η Hjordis Gudmundsdottir, εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν δύο σωλήνες που μετέφεραν ζεστό νερό από το γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi σε σπίτια στη χερσόνησο. Μάλιστα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, λάβα κύλησε πάνω από έναν δρόμο προς έναν σωλήνα διανομής νερού από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ενημέρωση από το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Σημειώνεται ότι η λάβα δεν έχει μετακινηθεί πολύ από το πρωί της Κυριακής (17/3) και ήταν περίπου 200 μέτρα από τον σωλήνα. Οι ειδικοί παρακολουθούσαν την ταχύτητα της λάβας, η οποία ήταν «αργή και σταθερή από σήμερα το πρωί», ανέφερε το γραφείο.

Η έκρηξη ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη από τις επτά που έχουν συμβεί στη χερσόνησο του Ρέικιανες από το 2021, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων από τον Δεκέμβριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Πριν από αυτό, ήταν αδρανές για 800 χρόνια.

Πάντως, οι μετεωρολόγοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι εάν η λάβα συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο ρυθμό, θα μπορούσε να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό με την επαφή μεταξύ λάβας και νερού να μπορεί να δημιουργήσει μικρές εκρήξεις και επικίνδυνα αέρια.

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ