Εκλογές στη Ρωσία: Πέμπτη θητεία με... 88% κερδίζει ο Πούτιν! Δεύτερος μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά τον Στάλιν

Όχι ότι δεν το περιμέναμε, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές στην Ρωσία με ένα συντριπτικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Πούτιν συγκέντρωσε σχεδόν 88% (87,97%) των ψήφων στις εκλογές, και έτσι ανανέωσε την θητεία του στην προεδρία της Ρωσίας. 

Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη νίκη, στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται υπό τη σκιά του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, του ηγέτη της αντιπολίτευσης που πέρασε το τελευταίο μέρος της ζωής του σε ρωσική φυλακή.

Οι εκλογές στη Ρωσία διεξήχθησαν από την Παρασκευή έως σήμερα, εν μέσω μικροεπεισοδίων και διαμαρτυριών. Μάλιστα Ρώσοι που εναντιώνονται στον βετεράνο ηγέτη του Κρεμλίνου πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους το μεσημέρι της Κυριακής είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου στατιστικών statista ο Πούτιν είναι ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας μετά τον Σταλίν.

Στην εξουσία για περίπου ένα τέταρτο του αιώνα - με τέσσερις προεδρικές θητείες και δύο θητείες ως πρωθυπουργός μεταξύ 1999 και 2000 και μεταξύ 2008 και 2012 - ο Πούτιν έχει περάσει συνολικά σχεδόν 9.000 ημέρες στο τιμόνι της χώρας. Η νέα εξαετής θητεία που θα ακολουθήσει, διάρκειας περίπου 2.190 ημερών, θα τον καταστήσει πιθανότατα τον μακροβιότερο ηγέτη της Ρωσίας από την αρχή του εικοστού αιώνα. Το ρεκόρ αυτό κατέχει επί του παρόντος ο Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας μεταξύ 1924 και 1953 για συνολικά 10.636 ημέρες. Ο Πούτιν έγινε ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας ξεπερνώντας τον Μπρέζνιεφ το 2017, στα τέλη της τρίτης θητείας του ως πρόεδρος.

protothema.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ