Αναβίωσε η παράδοση των «Ειδωμάτων» στου Κόντου με την επιτυχημένη εκδήλωση στον Έσπερο (ΦΩΤΟ)

Στον καιρό όπου τα προξενιά γίνονταν μέσα από τα «Ειδώματα» στο γαλακτοζαχαροπλαστείο Κόντου, μας ταξίδεψε η εκδήλωση της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας «Στου Κόντου τα Ειδώματα…» το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαρτίου στον Έσπερο.

Η αναβίωση των «Ειδωμάτων» με παραδοσιακό και χιουμοριστικό τρόπο έγινε με πρωταγωνιστές τον γαμπρό, τη νύφη και τα «σόγια» σε ένα θεατρικό δρώμενο από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαβλανίου, ενώ μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, ντυμένα με ρούχα εποχής της δεκαετίας του ΄50 χόρευαν εμβόλιμα τους χορούς που ακούγονταν τότε: τανγκό, βαλς, φοξτρότ κα, χωρίς να λείψουν και τα ελληνικά.

Στο δρώμενο που μας μετέφερε στα ήθη και τις συνήθειες αλλοτινών εποχών, τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαβλανίου παρουσίασαν ένα κείμενο γεμάτο φρεσκάδα και νοσταλγία αλλά και με έντονες αναφορές στο σήμερα προκαλώντας γέλιο και ευθυμία στο κοινό.

Μετά την ευόδωση του προξενιού και το σμίξιμο γαμπρού και νύφης ακολούθησαν ακολουθήσουν τα απαραίτητα κεράσματα στο κοινό με γλυκές λιχουδιές.

Σύμφωνα με την παράδοση, στο πασίγνωστο παλαιό ζαχαροπλαστείο με τα μαρμάρινα τραπέζια, διάσημο για τις κρέμες, τα γαλακτομπούρεκα, τα ρυζόγαλα, τις σφολιάτες και τους λουκουμάδες του, που βρισκόταν στην Κορίνθου στη συμβολή της με την πλατεία Γεωργίου Α΄, κάτω από τον Έσπερο, γίνονταν τα «ειδώματα», δηλαδή οι συναντήσεις προκειμένου να «προχωρήσουν» τα προξενιά. Εκεί, στην καρδιά της Πάτρας, γίνονταν συμπεθεριά και  γνωριμίες των ανθρώπων από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής, που δεν είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν στα σπίτια.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ