Την 1η Απριλίου ξεκινούν τα πρόστιμα για τη μη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών

Για την διαδικασία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μίλησε στο ΕΡΤNEWS ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος. «Είναι λογικό να υπάρχουν πολλές απορίες όσον αφορά στην εφαρμογή αυτής της πολύ μεγάλης μεταρρύθμισης που είναι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι: «αυτό που θα αλλάξει στην καθημερινότητα μας με το που εφαρμοστεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση είναι π.χ. όταν θα πηγαίνω εγώ σε ένα μανάβικο να πάρω κάποια προϊόντα και θέλω να πληρώσω με κάρτα, θα πρέπει πρώτα ο πωλητής να περνάει το ποσό στην ταμειακή και η ταμειακή στη συνέχεια θα ξεκλειδώνει το POS ώστε να γίνει η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Μέχρι πρότινος αυτό δεν συνέβαινε με αποτέλεσμα να κάνει κάποιος μια συναλλαγή μέσω POS αλλά το αντίστοιχο παραστατικό στην ταμειακή να μην εκδίδεται ποτέ».

Ο κ. Τσάπαλος είπε επίσης ότι «το θέμα της αναβάθμισης των υπηρεσιών και των ταμειακών μηχανών έχει φτάσει σε ένα ποσοστό άνω του 90%, δηλαδή εννιά στα δέκα τερματικά αυτή τη στιγμή είναι ήδη αναβαθμισμένα.

Υπολογίζουμε τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ως προς αυτό το κομμάτι».

Θυμίζουμε ότι όσον αφορά στο θέμα της προμήθειας των POS από τους 35 κλάδους λιανικής πώλησης που προσφάτως υποχρεώθηκαν να έχουν η διορία για την προμήθεια και την εγκατάσταση λήγει 31 Μαρτίου.

Αν δεν έχουν POS, την 1η Απριλίου ξεκινούν τα πρόστιμα, για την μη προμήθεια των τερματικών. Οφείλουν μέχρι 31 Μαρτίου να τα έχουν εγκαταστήσει, όχι απλά να έχουν κάνει αίτηση.

Ξεπέρασαν τις 80.000 διασυνδέσεις

«Τα προβλήματα της αναβάθμισης έχουν ξεπεραστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και για αυτό το λόγο έχουμε καταφέρει και οι διασυνδέσεις να έχουν ξεπεράσει τις 80.000, που σημαίνει ότι το πράγμα αρχίζει και ρολάρει», επισήμανε ο κ. Τσάπαλος τονίζοντας: «Από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί οι αναβαθμίσεις, που δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για να γίνει η διασύνδεση, δεν υπάρχει περιθώριο για δικαιολογίες ότι εγώ δεν πρόλαβα να κλείσω ραντεβού ή να κάνω τη διασύνδεση στην ώρα μου. Τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν. Δεν πρόκειται να δοθεί καμία επιπλέον παράταση. Τελεία και παύλα».

Από την 1η Απριλίου τα πρόστιμα θα αρχίζουν να ενεργοποιούνται για εκείνους οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα μέσα στο Μάρτιο, αλλά και δεν έκλεισαν ούτε καν το ραντεβού για την εγκατάσταση και τη διασύνδεση μέσα στον Απρίλιο.

«Άρα το μήνυμα σήμερα είναι ότι από την 1η Απριλίου – και αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο – θα ξεκινήσουν τα πρόστιμα στις διασυνδέσεις των POS σε όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού μέσα στον Απρίλιο για να γίνει η διασύνδεση.

Τα πρόστιμα είναι 10.000 ευρώ για τήρηση απλογραφικού και 20.000 ευρώ για τήρηση διπλογραφικού», υπογράμμισε.

Αν υπάρχει υπαιτιότητα των παρόχων, δηλαδή εκείνων οι οποίοι όφειλαν να κάνουν εγκαίρως την αναβάθμιση και κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως δεν έχουν προλάβει μέχρι και τον Απρίλιο ή εντός του Μαρτίου, τα πρόστιμα θα πέσουν και σε αυτούς και είναι 200.000 ευρώ, 300.000 ευρώ.

Ο κ. Τσάπαλος κατέληξε λέγοντας ότι «όλες τις προθεσμίες τις έχουμε ήδη ανακοινώσει, έχουμε βγάλει δελτία τύπου, έχουμε στείλει προσωποποιημένα μηνύματα. Ο καθένας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία.

Εάν ο οποιοσδήποτε τεχνικός σας δεν σας βοηθάει στο να γίνει εγκαίρως η διασύνδεση, εσείς θα έχετε το πρόβλημα.

Εσείς ως υπόχρεοι επαγγελματίες θα έχετε το πρόβλημα στο τέλος και θα πρέπει να αποδείξετε ότι κάνατε τα πάντα προκειμένου να κάνετε τη διασύνδεση. Επομένως, αν δεν σας κάνει ένας τεχνικός, πηγαίνετε σε κάποιον άλλον».

newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ