Κεφτέδες με «άρμη»

15' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τους κεφτέδες

 500 γρ. κιμάς ανάμεικτος, μοσχαρίσιος με χοιρινό
 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο σε νερό, καλά στυμμένο
 τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα (ή 1 1⁄2 κουτ. γλυκού ξερός)
 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για τηγάνισμα
 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την άρμη

 2 κουτ. σούπας αλεύρι
 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
 λίγο αλάτι
 600 ml νερό

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τους κεφτέδες με «άρμη» από τη Νάουσα σε ένα μπολ ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας όλα τα υλικά μαζί με αλατοπίπερο, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
Αν θέλουμε, το αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
Σε μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 250 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Πλάθουμε κεφτέδες βάρους 25-30 γρ., τους πιέζουμε λίγο για να πλατύνουν ελαφρώς και τους τηγανίζουμε σε δόσεις, για 6-7 λεπτά την κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά μέχρι να ροδίσουν ωραία και να ψηθούν καλά στο κέντρο.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.
Δεν πετάμε το λάδι του τηγανίσματος.

«Άρμη»

Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 2 κουτ. σούπας από το λάδι στο οποίο τηγανίσαμε τους κεφτέδες.
Ρίχνουμε το αλεύρι πασπαλιστά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα.
Ψήνουμε το μείγμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το αλεύρι και να σκορπίσει ωραίο, καβουρδιστό άρωμα.
Προσέχουμε να μη σκουρύνει, γιατί θα πικρίσει.
Ρίχνουμε τον πελτέ και το σκόρδο, ανακατεύουμε γρήγορα και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς, για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε το μείγμα για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει ελαφρά.
Προσέχουμε να μην πήξει.
Ρίχνουμε τους κεφτέδες και 2-3 κουτ. σού- πας από το λάδι του τηγανιού, σείουμε την κατσαρόλα για να καλυφθούν με την «άρμη» και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε αμέσως.

https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ