Πατάτες γκρατινέ με μυρωδικά

20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

 1.300 γρ. πατάτες, σε φέτες 2 χλστ.
 40 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο, σε κομμάτια
 1 σκελίδα σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένη
 τα φύλλα από 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη, πολύ ψιλοκομμένα
 100 ml γάλα, κατσικίσιο ή αγελαδινό
 300 ml κρέμα γάλακτος
 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τις πατάτες γκρατινέ με μυρωδικά ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
Αλείφουμε ένα πυρέξ ή άλλο στρογγυλό ταψί σερβιρίσματος 36 εκ. με βούτυρο και σκορπίζουμε το σκόρδο.
Απλώνουμε μία στρώση πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο από το μυρωδικό και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες (κρατάμε λίγο μυρωδικό).
Σε μπολ ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε το φαγητό.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο και ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι το μείγμα να απορροφηθεί από τις πατάτες.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μυρωδικό και σερβίρουμε.

https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ