Σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από το καλοκαίρι «βλέπουν» οι κεντρικοί τραπεζίτες

Χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από το καλοκαίρι προτείνει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιοακίμ Νάγκελ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο Ιούνιος να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού.

«Είμαι πιο άνετα με αυτό», είπε ο Νάγκελ, σχετικά με τη μετατόπιση στη σκέψη της αγοράς στο καλοκαίρι από την άνοιξη.

«Όταν μιλάμε για χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι συχνά καλύτερο να κάνουμε τέτοια πράγματα με σταδιακό τρόπο», είπε στο Bloomberg την Παρασκευή. «Νομίζω ότι μια σταδιακή προσέγγιση έχει καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος της Bundesbank, έχει στο παρελθόν προειδοποιήσει την ΕΚΤ να μην υποκύψει στον πειρασμό της μείωσης των επιτοκίων πολύ σύντομα, ένα λάθος που -όπως είπε- θα μπορούσε να απαιτήσει πιο επώδυνες ενέργειες στο μέλλον.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι σε θέση να χαλαρώσει κάπως την επιρροή της στην οικονομία το καλοκαίρι καθώς ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκεντίμικους Σίμκους.

Ωστόσο, η πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική, δεδομένου ότι οι μισθολογικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρές για χαλάρωση, δήλωσε ο επικεφαλής της λιθουανικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του.

Μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο είναι εκτός συζήτησης και ακόμη και ο Απρίλιος είναι μια απίθανη επιλογή, πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι θα δούμε τις θετικές εξελίξεις στους μισθούς και στον πληθωρισμό που θα μας επιτρέψουν να μεταβούμε στη λιγότερο περιοριστική περιοχή το καλοκαίρι του 2024», δήλωσε ο Σίμκους. «Πρόκειται να κάνουμε το περιβάλλον λιγότερο περιοριστικό».

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ