Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδες Ελεύθεροι Επαγγελματίες κι Αγρότες

του Θεόδωρου Ξούλου, Οικονομολόγου

Η κυβέρνηση δεν δίνει νέα παράταση στους ανασφάλιστους ελεύθερους επαγγελματίες κι αγρότες. Έτσι, περίπου 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι κι αγρότες, με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από την 1η Μαρτίου δεν θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι έρχεται η «επιστροφή στην κανονικότητα», δηλαδή η άμεση καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από μη μισθωτούς, μετά από δύο ετήσιες παρατάσεις, προκειμένου να εξισορροπηθούν τα ασφαλιστικά βάρη.

Είναι μια προσπάθεια να πιεστούν οι οφειλέτες, ώστε να πληρώσουν τις εισφορές τους, ενώ παράταση θα δοθεί, κατ΄ εξαίρεση μετά από εισήγηση της Υπουργού, μόνο για τα παιδιά αυτών, καθώς επίσης και στους αναπήρους και πληγέντες (πλημμύρες, φωτιές). Κατηγορίες οι οποίοι θα συνεχίσουν να επισκέπτονται ιδιώτες ιατρούς και να λαμβάνουν τα φάρμακα από την αγορά.

Οι υπόλοιποι θα οδηγούνται στις ουρές των νοσοκομείων, επιβαρύνοντας έτσι περισσότερο την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, που ήδη ταλανίζεται από την μεγάλη διασπορά των ιώσεων. 

Ενώ το συνολικό χρέος στο ΕΦΚΑ ανέρχεται στα 47,16 δισ. ευρώ, μόνο τα 6,79 δισ. ευρώ αφορούν οφειλέτες με χρέος έως 15.000 ευρώ και από αυτούς περίπου 165.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χρέος μέχρι 500 ευρώ, πρόκειται δηλαδή για χρέη προερχόμενα από μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.

Το παράδοξο λοιπόν είναι ότι, από την μία πλευρά πιέζονται οι οφειλέτες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους ή να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων και από την άλλη σύμφωνα με τον Ν.4670/2020 (νόμος Βρούτση) αυξήθηκαν και φέτος οι εισφορές για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Ταυτόχρονα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φέτος θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον νέο τρόπο της τεκμαρτής φορολόγησή τους, κάτι που σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα καλεστεί να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο, με συνέπεια να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.

Είναι σημαντικό να δοθεί σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες κι αγρότες ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα ρύθμισης μεγαλύτερης διάρκειας των οφειλών, ώστε να καταστούν οι δόσεις βιώσιμες.   

 

Διαβάστε επίσης