Κεμπάπ αρνίσια και κοκκινιστά με ανάμεικτες πατάτες φούρνου

30' προετοιμασία
1 ώρα και 35' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τα κεμπάπ

 600 γρ. κιμάς αρνίσιος, από μπούτι και σπάλα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αλέσει το ψαχνό μαζί με λίγο από το εξωτερικό λίπος τους)
 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
 100 ml ελαιόλαδο
 3 φέτες ψωμί, μουλιασμένες και στυμμένες
 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
 1 κουτ. σούπας σουμάκι

Για τη σάλτσα ντομάτας

 60 ml ελαιόλαδο
 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 2 καψάκια καρδάμωμο, κοπανισμένα
 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
 1 κουτ. σούπας πάπρικα πικάντικη
 400 γρ. ντοματίνια, χτυπημένα στον πολυκόφτη
 1 κονσέρβα ολόκληρα τοματάκια, λιωμένα
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες

 700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες λεπτές κυδωνάτες
 500 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
 80 ml ελαιόλαδο
 ξύσμα από 1 λάιμ
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα γιαούρτι με σουμάκι

 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι, στραγγιστό
 1 κουτ. σούπας σουμάκι
 1 κουτ. γλυκού καλό ξίδι
 30 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, πιπέρι καγιέν

Διαδικασία

Σάλτσα

Για τη σάλτσα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με αλάτι και το καρδάμωμο, σε σχετικά χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε το σκόρδο και την πάπρικα και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια με τους χυμούς τους, καθώς και τα ντοματάκια κονσέρβας, και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά με ανοιχτή κατσαρόλα, για περίπου 30 λεπτά.

Σάλτσα γιαουρτιού

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο.

Κεμπάπ

Ζυμώνουμε σχολαστικά όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και με λαδωμένες παλάμες πλάθουμε κεμπάπ βάρους 70 γρ. έκαστο.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο σχαροτήγανο και ψήνουμε τα κεμπάπ σε δόσεις, για 5-6 λεπτά, μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα.
Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ (για 15-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο).

Πατάτες και γλυκοπατάτες

Βάζουμε τις πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε το μισό λάδι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ, βάζουμε σε μπολ τις γλυκοπατάτες και ανακατεύουμε με το υπόλοιπο λάδι και μπόλικο αλατοπίπερο.
Ξεφουρνίζουμε το ταψί με τις μισοψημένες πατάτες, προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
Ξεφουρνίζουμε, τις πασπαλίζουμε με το ξύσμα λάιμ, τακτοποιούμε από πάνω τα κεμπάπ και περιχύνουμε με την κόκκινη σάλτσα.
Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα γιαουρτιού και σερβίρουμε μέσα από το σκεύος.

https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ