Guardian για Ερντογάν: Οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα θα αποκαταστήσουν αυτές με την Ευρώπη

«Κλειδί» για την αποκατάσταση των ήδη τεταμένων σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η προσέγγιση «win-win» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και οι καλές διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, έπειτα από προηγούμενες διαμάχες, αποτελούν «κλειδί» για την αποκατάσταση των ήδη τεταμένων σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές και μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη (7.12.2023), για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, δείχνει την απόφασή του να συμφιλιωθεί με την Ελλάδα, έπειτα από τις διαφωνίες και τις εντάσεις που επισκίασαν την προηγούμενη επίσκεψή του, συμπληρώνει ο Guardian.

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε έρθει στην Αθήνα πριν από 6 χρόνια, σε μια περιοδεία που είχε χαρακτηριστεί ιστορική, η παρουσία του προκάλεσε έναν λεκτικό πόλεμο, με τον Τούρκο πρόεδρο να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης, συνεχίζει ο Guardian.

Τότε, ο Ερντογάν είχε αμφισβητήσει τη συνθήκη που οριοθετεί τα σύνορα των δύο χωρών και έθεσε ξανά το Κυπριακό, ένα ζήτημα – «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια ενώ παράλληλα είχε εκφράσει και την οργή του για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«Ακόμα δεν το έχουμε ξεχάσει», δήλωσε ανώνυμα στον Guardian ένας διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν «ήταν σαν να ήταν πυγμάχος στο ρινγκ, ρίχνοντας μπουνιές από την αρχή μέχρι το τέλος».

Από τότε μέχρι σήμερα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πήραν την κατηφόρα, σχολιάζει ο Guardian, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν μια πολεμική ρητορική για τους αμφισβητούμενους υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους.

Ο Guardian αναφέρεται και στις κατηγορίες της Ελλάδας ότι η Τουρκία «εξοπλίζει» τους μετανάστες αλλά και ότι η Άγκυρα απαντά αμφισβητώντας την ιδιοκτησία των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών.

Όμως, κατά τη διάρκεια της 6ωρης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε με μια προσέγγιση «win-win», όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Σύνοδο Κορυφής COP28 στο Ντουμπάι.

«Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», είχε δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ