Εξαπάτηση, ψέματα και αιφνιδιασμός στους ελεύθερους επαγγελματίες

Του Θέμη Μπάκα*

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με τίτλο «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ» συνιστά την ομολογία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι έχει αποτύχει πλήρως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, όμως, κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, τους εργαζόμενους στους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς για αναποτελεσματικότητα.

Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να χειριστεί το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με ψέματα, εξαπάτηση και αιφνιδιασμό. 

Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζιδάκης, κορόιδεψαν κατ’ επανάληψη τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

*Τους ξεγέλασαν προεκλογικά, υποσχόμενοι τη μείωση φόρων και την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος.

*Τους είπαν ψέματα μετεκλογικά όταν «άδειασαν» τον «μαρτυριάρη» κ. Θεοχάρη. Θυμίζουμε ότι στις 26 Σεπτέμβρη ο κ. Θεοχάρης μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΤ αποκάλυπτε: «Δεν μπορώ να πω καταρχήν αν θα αυξηθεί μια κλίμακα ή οτιδήποτε, αλλά, συνολικά όμως είναι δεδομένο ότι πρέπει να πετύχουμε μια σειρά από στόχους με τη μεταρρύθμιση αυτή. Πρέπει να πετύχουμε την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δύο ή τριών χιλιάδων. Συνδεδεμένο με αυτό είναι, ότι προφανώς με άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης».

Τέλος, τους αιφνιδίασαν ως προς το χρόνο εφαρμογής των νέων φορολογικών ρυθμίσεων: αυτές αν και νομοθετούνται τώρα, προς τα τέλη Δεκεμβρίου θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων!

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε υπέρ της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Όμως αυτή δεν μπορεί να γίνεται κατά δικαίων και αδίκων. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, ουσιαστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί επί της ουσίας χιλιάδες επιχειρηματίες στο λουκέτο και στην ανεργία. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

*473.000  αυτοαπασχολούμενοι (ή το 64,33% αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση) θα πληρώσουν σημαντικά υψηλότερους φόρους. Συγκεκριμένα, ο φόρος για το εισόδημά τους θα ξεκινά από τα 1.102,40 €.

*Το Τέλος Επιτηδεύματος δεν καταργείται (όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης) αλλά μειώνεται κατά 50% για όλους στα 325€. (αλλαγή της τελευταίας στιγμής του  κ. Χατζηδάκη)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: 1.102,40€ ελάχιστος φόρος + 325€ τέλος επιτηδεύματος = 1.427,40€

Εφόσον με τον παρόντα νόμο θα φορολογηθούν τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών του 2023, οι πληττόμενοι είναι πιθανό να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο για ηλεκτρονικές δαπάνες που θα έπρεπε να έχουν κάνει το 2023, σύμφωνα με το τεκμαρτά υπολογιζόμενο εισόδημά τους.

Ετησίως -σύμφωνα με την ειδική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο- υπολογίζεται αύξηση στη βεβαίωση του φόρου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 716.000.000 ευρώ.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν φέρνει προς ψήφιση κανένα μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για τους μεγάλους και πολύ μεγάλους «παίχτες» της αγοράς, αναδεικνύοντας τους αυτοαπασχολούμενους ως τους βασικούς, αν όχι μοναδικούς υπαίτιους για τη φοροδιαφυγή.

Επιπλέον με το νομοσχέδιο της δημιουργεί αντικίνητρα φορολογικής συμμόρφωσης. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει απώλειες στο φόρο εισοδήματος και στον ΦΠΑ.

Πέραν όλων αυτών, θέτει εκτός κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων με το «έτσι θέλω» πλήθος ελευθέρων επαγγελματιών, αφού θα είναι οι φορολογικές διατάξεις που θα καθορίζουν τα εισοδήματά τους. Στοχεύει μάλιστα σε συνολική μείωση δημόσιας δαπάνης κατά 100.000.000 ευρώ,

Και νομοθετεί προκειμένου να «δεσμεύσει» ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο σύστημα φορολόγησης μέχρι το 2026!

Ωστόσο, προκαλεί ένα ακόμη ολέθριο λάθος: συνδέει τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων είτε με το ύψος του εκάστοτε κατώτατου μισθού είτε με τον υψηλότερο μισθό που καταβάλλει σε εργαζόμενό του. Όποιο ποσό είναι υψηλότερο! Ας σημειωθούν και τα ακόλουθα:

*Αν ένας εργοδότης έχει εργαζόμενο στην επιχείρησή του, ο οποίος πληρώνεται με περισσότερα από τον κατώτατο, τότε έχει κίνητρο να τον απολύσει για να προσλάβει έναν νέο, που θα πληρώνεται με τον κατώτατο.

*Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις δεν θα συμφωνήσουν ποτέ στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Αν το ποσό αυτό αυξηθεί, θα αυξηθεί ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και επομένως και η φορολογία τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

*Χαρίζει 43 εκατ. ευρώ με τη μείωση του συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και μείωση του φόρου από πωλήσεις εισηγμένων μετοχών.

 

* Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ