Στον περίγυρο της εξουσίας η ακροδεξιά στην Ευρώπη

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Πριν από αρκετούς μήνες ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, με σοβαρή γνώση τόσο των ευρωπαϊκών θεμάτων, όσο και του μεταναστευτικού μου είπε, περίμενε να δεις στις ευρωεκλογές που θα φτάσει η ακροδεξιά.

Δεν χρειάστηκε να φτάσουμε στις ευρωεκλογές, η πρόβλεψή του επαληθεύτηκε. Το είδαμε αρχικά στις εκλογές στην Σλοβακία και στη συνέχεια στην Ολλανδία. Παράλληλα το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τόσο στην Γαλλία που η Λεπέν βαδίζει ολοταχώς προς τα Ηλύσια Πεδία και στην Γερμανία όπου το ακροδεξιό κόμμα εμφανίζεται σταθερά στην δεύτερη θέση.

Προηγήθηκε φυσικά η Ιταλία, όπου η ακροδεξιών απόψεων Πελόνι με τον συνασπισμό των ακροδεξιών κομμάτων κατέλαβε την εξουσία. Στο εύλογο ερώτημα, γιατί ο κόσμος γυρίζει πίσω, εκεί στις παραμονές του Παγκοσμίου Πολέμου, η απάντηση είναι σχετικά απλή.

Το μεταναστευτικό και η ακρίβεια αποτελούν τις ρίζες του κακού. Για το πρώτο οι Ευρωπαίοι και κυρίως όσοι ενεπλάκησαν σε πολέμους άμεσα ή έμμεσα σε Αφρική και Μέση Ανατολή εισπράττουν τα επίχειρα.

Βεβαίως θα πει κανείς τι φταίνε οι άλλοι Ευρωπαίοι και κυρίως οι μικρότερες χώρες, να πληρώνουν τα σπασμένα; Η απάντηση είναι εξ ίσου απλή. Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές επηρεάζουν δικαίους και αδίκους.

Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα κι αυτή γεωπολιτικών αναταραχών, που οι Ευρωπαίοι δεν προέβλεψαν και δεν απέτρεψαν εγκαίρως, πριν αυτοί επεκταθούν και πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας.

Το μεταναστευτικό και ακρίβεια είναι άμεσα συνδεδεμένα. Οι Αμερικανοί, ήρξατο χειρών αδίκων. Με χονδροειδή ψεύδη και χωρίς την συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκαναν την στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ με σκοπό, κατά τον  ανόητο Μπους, να εγκαθιδρύσουν δημοκρατία.

Ο αχρείαστος πόλεμος στο Ιράκ, σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση των ανταρτών της Συρίας,  από Αμερικανούς και Ευρωπαίους, έτεκεν ISIS. Οι μικροί και μεγάλοι πόλεμοι στην περιοχή, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στην μέση Αφρική, όπου οι φύλαρχοι με την προτροπή πολλών μεσαίων και μεγάλων δυνάμεων ανέτρεψαν τις νεαρές δημοκρατίες. Ακολούθησε αιματοκύλισμα και στη συνέχεια τεράστια προσφυγικά ρεύματα.

Σε αυτές τις συνθήκες καλό είναι να μην ξεχνάμε και το τεράστιο θέμα της κλιματικής αλλαγής, που οδηγεί τους κατοίκους περιοχών που άμεσα επηρεάζονται, σε άλλες πολιτείες.

Άρα Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν βάλει για καλά το χεράκι τους σε Ασία και Αφρική, με αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να οδηγούνται όχι στις ΗΠΑ, που πέφτει λίγο μακριά,  αλλά στην Γηραιά Ήπειρο, όπου το κοινωνικό κράτος έχει φροντίσει να τους συντηρεί με επιδόματα, που δεν τα είχαν δει ούτε στα όνειρά τους.

Αυτή η συσσώρευση παράνομων μεταναστών, σε συνδυασμό με τα όσα υποστηρίζουν οι λεγόμενοι δικαιωματιστές, έδωσαν επιχειρήματα σε κάθε λογής νοσταλγούς του Χίτλερ και του Μουσολίνι, να σηκώσουν κεφάλι.

Μια γαλλίδα που γνώρισα πριν από χρόνια στο Aix-en-Provence μου είπε ότι είχε ψηφήσει τότε, τον πατέρα της Λεπέν. Την ρώτησα γιατί στρέφεται σε ένα ακροδεξιό κόμμα και μου απάντησε, γιατί δεν αντέχω να πληρώνω τα επιδόματα των Αλγερινών, που έφερε ο Μιτεράν και έχουν διαλύσει, τόσο το ασφαλιστικό σύστημα, όσο και την καθημερινότητά μου από πλευράς ασφάλειας.

Το μεταναστευτικό λοιπόν είναι η δεξαμενή από την οποία ψαρεύουν όλοι οι ακροδεξιοί σχηματισμοί καθώς και η αδυναμία, τόσο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, όσο και των Σοσιαλιστών να λύσουν τον γόρδιο δεσμό, που εν πολλοίς με δική τους ευθύνη δημιούργησαν.

Αλλά και στην Ελλάδα μπορεί ο κατακερματισμός των ακροδεξιών απόψεων κομμάτων, να τα εμφανίζει στο τρία με τέσσερα τοις εκατό, αλλά αν τα αθροίσει κανείς ξεπερνούν το 12%, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό.

Η ακρίβεια τώρα για να δούμε και το δεύτερο θέμα, που ποντάρουν οι ακροδεξιοί. Πέραν της αισχροκέρδειας, που δυστυχώς ευδοκιμεί στην χώρα μας, έχει ως γενεσιουργό αιτία τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κι εδώ οι Ευρωπαίοι με την κοντόφθαλμη πολιτική του και την πολυδιάσπασή τους στους χειρισμούς, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν αυτή την σύγκρουση στη γειτονιά τους.

Σε μια στιγμή που η Ευρώπη ήταν πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, ήρθε ο πόλεμος να κλείσει την στρόφιγγα της φτηνής μέσω αγωγών μετάγγισης της ενέργειας,  με αποτέλεσμα να τρέξουν οι φωστήρες των Βρυξελλών να προμηθευτούν το πανάκριβο LNG από τους Αμερικανούς, που έκαναν την καλή.

Ιδού λοιπόν τα αίτια  της αλματώδους αύξησης της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Αν θα βάλουν μυαλό οι Ευρωπαίοι παραμένει ζητούμενο.

Αν πάντως δεν φροντίσουν να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους, εγκαίρως μας περιμένουν τα χειρότερα. Από την μια η ραγδαία αλλαγή του κλίματος, κι από την άλλη  η καθίζηση της ποιότητας ζωής μέσω της ακρίβειας και του μεταναστευτικού, θα οδηγήσουν ή στην διάλυση ή στην εκτροπή, από κανόνες και αρχές που διέπουν την δυτικού τύπου δημοκρατία…

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ