Τρόμος χωρίς τέλος

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου

 

Ήταν δύο Παλαιστίνιοι, αδέλφια, που ζούσαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πήραν τα όπλα και δολοφόνησαν σε μια στάση λεωφορείου τρεις ανυποψίαστους Ισραηλινούς – ανάμεσά τους και μια νεαρή έγκυο – και τραυμάτισαν άλλα 30 άτομα.

Οι δράστες σκοτώθηκαν και αυτοί από την αστυνομία.

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η Χαμάς, ζητώντας να «κλιμακωθεί η αντίσταση».

Την προηγούμενη μέρα, τέσσερις Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους ένας 8χρονος και ένας 15χρονος – σκοτώθηκαν σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη.

Τραγικά γεγονότα που έγιναν ενώ στη Γάζα υπήρχε προσωρινή κατάπαυση του πυρός, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων.

Τραγικά γεγονότα, που δυστυχώς γίνονταν και θα γίνονται, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν μάχες στην ίδια τη Γάζα.

Η τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ δείχνει πόσο εφήμερα και περιορισμένα είναι όλα όσα έχουν συμφωνήσει το Ισραήλ και η Χαμάς τις τελευταίες ημέρες. Και ο πόλεμος συνεχίζεται από σήμερα. Και θα συνεχίζεται.

Απλώς, η απελευθέρωση μέχρι τώρα σε επτά «δόσεις» κάπου 80 ισραηλινών ομήρων και δεκάδων παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα, ωφέλησε και τις δύο πλευρές, κυρίως στο πολύ σημαντικό πεδίο της κοινής γνώμης.

Ο «στριμωγμένος» Νετανιάχου έχει κάτι να επιδείξει στην ισραηλινή κοινωνία. Όπως και η τρομοκρατική Χαμάς στους υποστηρικτές και το κοινό της στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι Ισραηλινοί είναι πεπεισμένοι ότι οι τρομοκράτες δεν κρατούν πλέον παιδιά και γυναίκες. Και ο Νετανιάχου έχει τώρα έναν λόγο λιγότερο να αποδεχθεί άλλες εκεχειρίες.

Η στρατιωτική επιχείρηση που στοχεύει στην εξάλειψη της Χαμάς, αλλά που τελικά έχει στόχο και τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, έκλεισε 56 ημέρες.

Ουδείς θα εκπλαγεί από μια ταχεία επανάληψη των βομβαρδισμών για να «ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς».

Εάν οι νέες επιχειρήσεις αποτύχουν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν και πάλι σε βραχυπρόθεσμες συμφωνίες για τη διευκόλυνση νέων ανταλλαγών ομήρων και κρατουμένων. Εάν οι επιχειρήσεις πετύχουν τον στόχο τους, η Χαμάς μπορεί να αναγκαστεί να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποδεχτεί τους όρους του Ισραήλ.

Αλλά και η Χαμάς θα συνεχίσει με τρομοκρατικές επιθέσεις. Όπου μπορεί. Στη Γερμανία, δύο ανήλικοι συνελήφθησαν πριν αναλάβουν δράση, στοχοποιώντας μια χριστουγεννιάτικη αγορά. Ήταν έτοιμοι να επιτεθούν.

Δύο ακραίοι

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίους εξτρεμιστές και στις δυο πλευρές, που ακολουθούν τον δικό τους δρόμο, με πρωτοβουλίες που δύσκολα ελέγχει κανείς.

Το μόνο πράγμα που δεν θα κάνει προς το παρόν ο Νετανιάχου είναι να διατάξει την εξόντωση των πολιτικών  ηγετών της Χαμάς που ζουν σε πολυτελή ξενοδοχεία στη Ντόχα. Στη συμφωνία που υπογράφηκε για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός υπάρχει ένα κεφάλαιο αφιερωμένο σε αυτούς: Το Κατάρ ζήτησε συγκεκριμένα από το Ισραήλ να μην τους σκοτώσει στη Ντόχα.

Οι Αμερικανοί ζήτησαν βέβαια από τους Καταριανούς να τους εγκαταλείψουν, να τους διώξουν, να μην τους αφήνουν πλέον να μένουν εκεί μετά τον πόλεμο, καθώς και να μη χρηματοδοτούν πλέον τη Χαμάς.

Μετά τον πόλεμο, βέβαια, θα ξεκινήσει ένας άλλος πόλεμος, με πραγματικό ανθρωποκυνηγητό για την εξόντωσή τους. Ακόμη κι αν κρυφθούν στο Ιράν.

Αλλά για τον άμαχο πληθυσμό και στα δυο στρατόπεδα ο πόλεμος δεν θα τελειώσει ποτέ. Ακόμη και αν υλοποιηθεί τελικά η ιδέα που ασπάζεται και η Wall Street Journal για την απομάκρυνση της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, όπως έγινε με τους Παλαιστίνιους και τον Γιασέρ Αραφάτ στον Λίβανο, το 1982. Η πληγή είναι τόσο βαθιά που δεν θα κλείσει ποτέ…

https://www.naftemporiki.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ