Ο δύσκολος χειμώνας και το «γαϊτανάκι» ευθυνών

Της Κατερίνα Γρ Σολωμού*

Για ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα προετοιμάζονται οι κάτοικοι της Αιγιάλειας, και κυρίως όσοι διαμένουν στην ευρύτερη περιοχής της Δ.Ε. Διακοπτού,  με τα συνεχή φαινόμενα κατολισθήσεων που προκαλούν προβλήματα στη νέα και παλαιά εθνική οδό,  αλλά και στο τρενάκι του Οδοντωτού, που παραμένει σε ακινησία εδώ και εβδομάδες.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και οι κρατικές υπηρεσίες, δεν φρόντισαν στη διάρκεια του καλοκαιριού να καταγράψουν «αρρυθμίες» και να προγραμματίσουν παρεμβάσεις, πριν ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις και προκαλέσουν, πάλι, τα ίδια προβλήματα και περιορίζονται σε επικοινωνιακές και… φωτογραφικές επισκέψεις.

Όλοι γνωρίζουμε τα μακροχρόνια προβλήματα στο επαρχιακό οδικό, αλλά και σε τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού, που έχουν ενταθεί εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Περιφέρεια, ο ΟΣΕ και άλλοι… αρμόδιοι οφείλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ώστε να θωρακιστούν οι περιοχές αυτές ενόψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου που αναμένεται, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, για νέα κατολισθητικά φαινόμενα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Επιπρόσθετα οφείλει η κυβέρνηση να διασφαλίσει άμεσα και τη σωστή λειτουργία του Προαστιακού της Πάτρας, που αποτελεί καθημερινά μέσο μετακίνησης δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών. 

Τα πρόσφατα γεγονότα με τον εκτροχιασμό του και τις αποκαλύψεις των συνδικαλιστών του σιδηροδρόμου, για ανεπάρκεια στη συντήρηση του δικτύου και ράγες κυριολεκτικά «κρεμάμενες» επί σάπιων ξύλων, μόνο προβληματισμό, μπορεί να προκαλέσει για το μέλλον του.

Καθολική απαίτηση, τόσο για τον Οδοντωτό, όσο και για τον Προαστιακό, είναι να καθοριστεί  συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης, καθώς οι αποσπασματικές ενέργειες και το «γαϊτανάκι» των ευθυνών  σε μια περίοδο που και η κλιματική αλλαγή ανοίγει νέα μέτωπα, δεν μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.



*Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών 
Αν. Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ


 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ