Βουλή: Συγκροτήθηκε η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη

Τις ερχόμενες ημέρες οι προτάσεις των κομμάτων

Συγκροτήθηκε σε σώμα, και εξέλεξε το προεδρείο της, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Πρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Μαρκόπουλος, αντιπρόεδρος η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και γραμματέας ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Μπαρτζώκας, με 16 ψήφους της πλειοψηφίας της επιτροπής έκαστος.

Μετά από σχετική πρόταση του κ. Μαρκόπουλου, οι 31 βουλευτές της επιτροπής αποφάσισαν να μην λάβουν την προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στην εξεταστική επιτροπή. Παράλληλα, αποφάσισαν να αποστείλουν τις επόμενες ημέρες στο προεδρείο, αρχικό κατάλογο μαρτύρων, αλλά και εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, προκειμένου, την ερχόμενη Τρίτη να τεθούν προς συζήτηση στην επιτροπή.

Σημειώνεται ότι από πλευράς αντιπολίτευσης ετέθη πρόταση συγκρότησης διακομματικού προεδρείου, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος, η προέλευση μας ως προεδρείο από την πλειοψηφία δεν θα εμποδίσει την θεσμική λειτουργία της επιτροπής, καθώς «είναι δεδομένος ο σεβασμός μας στην διαδικασία και τον κανονισμό της Βουλής, όπως και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η διαφάνεια, η αμεροληψία και η μετριοπάθεια θα αποτελέσουν την πυξίδα μας αναφορικά με όλες τις διαδικασίες».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μετέχει στην εξεταστική επιτροπή, είπε ότι ως πρώτοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τέως υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, που πρότεινε τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «έπρεπε να συγκροτηθεί Διακομματικό προεδρείο χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν θέλει μπορεί να βάζει προσκόμματα και εμπόδια στο έργο της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί να προχωρήσει το έργο της επιτροπής, να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ