Μείνετε μακριά από αυτές τις τροφές, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Γιατί συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου;

Επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής σχεδόν μισού εκατομμυρίου ατόμων για περισσότερο από μια δεκαετία και παρατήρησαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ανώτερης αεροπεπτικής οδού, όπως ο καρκίνος του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, η παχυσαρκία μπορεί να μην είναι ο μόνος παράγοντας σύνδεσης των τροφίμων αυτών με τον καρκίνο…

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται σε πρόσθετα και μολυσματικές ουσίες από τα υλικά συσκευασίας.

Τι είναι τα υπερ-επεξερασμένα τρόφιμα ή UPFs (Ultra-Processed Foods);

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικά σκευάσματα που παρασκευάζονται με πολύπλοκο τρόπο χρησιμοποιώντας συστατικά που δεν βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα, όπως μαλτοδεξτρίνη, υδρογονωμένα έλαια και τροποποιημένα άμυλα.

Παρά τους τεκμηριωμένους κινδύνους παραμένουν ευρέως διαθέσιμα και οικονομικά, έτοιμα προς κατανάλωση. Ως αποτέλεσμα, συχνά αντικαθιστούν πιο θρεπτικά, μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή.

Πώς συνδέονται τα UPFs με τον καρκίνο;

Αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης UPFs και του καρκίνου.

Μάλιστα, η έρευνα του European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), η μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των UPFs και 34 διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Καθώς προκύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή τη σύνδεση, οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο ήθελαν να δουν αν η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης UPFs και του καρκίνου θα μπορούσε να εξηγηθεί από την αύξηση του σωματικού λίπους.

Στην έρευνα αναλύθηκαν δεδομένα διατροφής και τρόπου ζωής για 450.111 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν για περίπου 14 χρόνια.

Οι αναλύσεις κατέδειξαν ότι η κατανάλωση 10% περισσότερων UPFs συνδέεται με 23% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνων κεφαλής και λαιμού και 24% υψηλότερο κίνδυνο αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου.

Το αυξημένο σωματικό λίπος εξηγούσε μόνο ένα μικρό ποσοστό της στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης των τροφίμων αυτών και του κινδύνου εμφάνισης των συγκεκριμένων καρκίνων.

«Τα UPFs έχουν συσχετιστεί με το υπερβολικό βάρος και το αυξημένο σωματικό λίπος σε αρκετές μελέτες παρατήρησης. Αυτό είναι λογικό, καθώς είναι γενικά νόστιμα, βολικά και φθηνά, ευνοώντας την κατανάλωση μεγάλων μερίδων και υπερβολικού αριθμού θερμίδων. Ωστόσο, ήταν ενδιαφέρον ότι στη μελέτη μας η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης UPFs και του καρκίνου του ανώτερου αεροπεπτικού συστήματος δεν φάνηκε να εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τον δείκτη μάζας σώματος και την αναλογία μέσης-ισχίων», εξηγεί η Φερνάντα Μοράλες – Μπερστάιν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι άλλοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη συσχέτιση, όπως τα πρόσθετα καθώς και οι μολυσματικές ουσίες από τη συσκευασία των τροφίμων και τη διαδικασία παρασκευής.

 

vita.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ