Φάμελλος: Απαράδεκτο τα στελέχη της Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών να είναι συμβασιούχοι σε εκκρεμότητα

 

«Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών υπηρετούν σε έναν πολύ κρίσιμο κλάδο που συνδέεται με την κλιματική κρίση αλλά και με το κατά πόσο η χώρα είναι θωρακισμένη στα πολύ μεγάλα και έκτακτα φαινόμενα που ζούμε το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Αποκατάσταση Φυσικών Καταστροφών (ΣΕΑΕΦΚ).

   «Έχουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, επισημάνει επανειλημμένα, μέσα και έξω από τη Βουλή, ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας είναι η έλλειψη οργανογράμματος και διοικητικής επάρκειας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα, το 2023, ένα υπουργείο που ασχολείται με έναν τόσο κρίσιμο τομέα που συνδέεται με την ανθεκτικότητα της χώρας, με την υγεία, τη ζωή αλλά και την ανθεκτικότητα των υποδομών, να μην έχει ούτε καν οργανόγραμμα, παρά τα όσα δηλώνει για την ετοιμότητα της χώρας ο κ. πρωθυπουργός. Ένα υπουργείο που, κατά την άποψή μας, συστάθηκε και για επικοινωνιακούς λόγους για να καλύψει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στα θέματα αυτά το 2021», σημείωσε.

   Όπως ανέφερε, «γνωρίζουμε, και από τις επιστολές των εργαζομένων, για τα σοβαρότατα ελλείμματα που έχει το Προεδρικό Διάταγμα της μετακίνησής σας, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023, από το υπουργείο Υποδομών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης που έγιναν αμέσως μετά τις εκλογές, πρόχειρα και χωρίς διοικητική στήριξη της εργασίας, κάτι που συνεχίζεται μέχρι τώρα. Επίσης γνωρίζουμε για την ανακοίνωση 275 θέσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2022, που όμως είχε γίνει ενώ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι υπηρετούσαν στο προηγούμενο υπουργείο. Σήμερα αυτές οι θέσεις εργασίας είναι στον αέρα».

   «Στη Διεύθυνση φυσικών καταστροφών υπηρετούν σήμερα 270 εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που πολλές φορές φτάνουν με ανανεώσεις στην εξαετία. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με την ασφάλεια της εργασίας τους, αλλά πιο πολύ με την ασφάλεια και τη λειτουργία της ίδιας της υπηρεσίας. Διότι ανήκουν σε μία υπηρεσία που συνδέεται με την ασφάλεια των πολιτών, με όλες τις μεγάλες καταστροφές που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, έναντι των οποίων δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι», τόνισε και συνέχισε:

   «Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, τη μεταφορά των στελεχών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την έλλειψη οργανογράμματος, τα θέματα των συμβάσεων, τα θέματα των αμοιβών για τα εκτός έδρας και τα οδοιπορικά αλλά και για την πληρωμή των εργαζομένων από 1.1.2024 που είναι σε εκκρεμότητα εξαιτίας της μεταφοράς της υπηρεσίας από άλλο υπουργείο με προχειρότητα. Οφείλουμε να αναφερθούμε στο ότι είναι απαράδεκτο να καλύπτονται οι μετακινήσεις και τα έξοδα εκτός έδρας των στελεχών προκαταβολικά από τους ίδιους, παρότι μπορεί να υπερβαίνουν και το μισθό τους, και μάλιστα όταν ασχολούνται με τον Ιανό, την κακοκαιρία Daniel, το Αρκαλοχώρι, κλπ».

   «Θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε πώς μπορούμε να καλύψουμε την υποχρέωση της Πολιτείας να έχει επαρκή στελέχωση σε έναν τομέα που ασχολείται με τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, όχι μόνο για τις αποζημιώσεις των πολιτών αλλά και για την στρατηγικού σχεδιασμού ασφάλεια και επάρκεια των υποδομών, το οποίο είναι σημαντικότερο. Είναι πιο σημαντική η πρόληψη από το να έχουμε μία υπηρεσία μόνο για αποζημιώσεις.

   Τέλος, θέλουμε να μας ενημερώσετε για πού βρίσκεται το θέμα των αποζημιώσεων για το Αρκαλοχώρι, τον "Ιανό", τη Σάμο και την κακοκαιρία Daniel, γιατί, ακούμε πολλά παράπονα για καθυστερήσεις από τους πολίτες», πρόσθεσε και κατέληξε, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει κεντρικά πολιτική πρωτοβουλία για την ανθεκτικότητα της χώρας γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι θωρακισμένη έναντι των φυσικών καταστροφών». «Και όλοι συνηγορούμε στο ότι αν η Πολιτεία δεν είναι επαρκής η χώρα είναι αθωράκιστη. Αυτό, αν δεν είναι επιλογή, αποτελεί δυστυχώς αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια», σχολίασε.

   Στη συνάντηση εκ μέρους τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχαν και οι τομεάρχες: Οικονομικών, Νίκος Παππάς, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου, Εσωτερικών, Γιώτα Πούλου, και Υποδομών και Μεταφορών, Χάρης Μαμουλάκης. Εκ μέρους του ΣΕΑΦΕΚ συμμετείχαν οι: Γεώργιος Μπαρδής, πρόεδρος, Προκόπιος Φωτεινόπουλος, γγ, Ζαράγκα Καλλιόπη και Τσέρμου Μαρία.

ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης