Φάμελλος: Η ΝΔ στήνει μια ανώνυμη εταιρεία για να τακτοποιήσει τις μπίζνες των δικών της παιδιών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση έκανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής του υπουργείου Περιβάλλοντος εκμεταλλεύεται την καταστροφή στην Θεσσαλία, «για να στήσει μία ανώνυμη εταιρεία, που θα λειτουργεί κατά παρέκκλιση κάθε κανόνα του Δημοσίου, για να τακτοποιήσετε τις μπίζνες των δικών σας παιδιών», ενώ προσέθεσε ότι η μόνη λύση για τα κεφάλαια που αφορούν στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) είναι η απόσυρση.

«Είναι παραμύθι προς τον λαό της Θεσσαλίας που υποφέρει, επιλέξατε μία εταιρεία που δεν έχει επιστημονικό παρελθόν σε αυτό το αντικείμενο, δεν είναι μελετητική, αλλά εμπορική, είναι ‘επενδυτές’»

Μίλησε για ένα νομοσχέδιο «πρόχειρο, σε λάθος κατεύθυνση, που ανοίγει τον δρόμο στην εκμετάλλευση και το πλιάτσικο και στη Θεσσαλία και στη δημόσια περιουσία, όπως γίνεται παντού στη θητεία του κ. Μητσοτάκη».

«Δεν μας αφορούν οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι» – «Πυρά» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Επιπλέον, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε βία και μέσα στον Κοινοβούλιο, η οποία προσβάλλει τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, και σημείωσε ότι είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου η καταδίκη της ακροδεξιάς και η στοχοποίηση των βουλευτών, ενώ έκανε λόγο για έμμεση απειλή που εξέφρασε την προηγούμενη μέρα ο Κυριάκος Βελόπουλος, για να διαμηνύσει πως «ο μισαλλόδοξος λόγος και οι απειλές δεν μας τρομάζουν».

Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δήλωσε από χθες, Τετάρτη, ότι «δεν μας αφορούν οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι» και πως αυτό περιελάμβανε και η δήλωση του κόμματος για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κουνά το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι εκείνη με την «τριπλή λανθασμένη» νομοθέτησή της – «που και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε», όπως σημείωσε – η οποία οδήγησε στο να συμμετάσχει ο Κασιδιάρης στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να μπουν στη Βουλή οι Σπαρτιάτες.

«Πούλησε το παραμύθι της ολλανδικής εταιρείας για να σβήσει τις ευθύνες της για τις πλημμύρες»

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης είναι αντί να προχωρήσουν έργα που συστηματικά και με ευθύνη σας καθυστερούν τουλάχιστον από το 2018, να δημιουργείτε τώρα μια ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργεί κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και που θα αφορά το Δημόσιο, τις εταιρείες του Δημοσίου και τα έργα».

«Τότε γιατί έχουμε τους κανόνες; Είναι κακοί οι κανόνες ή είναι κακιά η παρέκκλιση; Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δυο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι αυτό το μοντέλο η κυβέρνηση θέλει να το μεταφέρει και στις άλλες περιφέρειες, «δηλαδή να κάνετε μία μηχανή παρεκκλίσεων, ένα πάρτι παρεκκλίσεων με τα ‘γαλάζια’ παιδιά εις βάρος και των πολιτών και του περιβάλλοντος και της αυτοδιοίκησης και των υδατικών πόρων».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πούλησε το παραμύθι» της ολλανδικής εταιρείας για να σβήσει τις δικές της ευθύνες για τις πλημμύρες.

«Είναι παραμύθι προς τον λαό της Θεσσαλίας που υποφέρει, επιλέξατε μία εταιρεία που δεν έχει επιστημονικό παρελθόν σε αυτό το αντικείμενο, δεν είναι μελετητική, αλλά εμπορική, είναι ‘επενδυτές’» και εξήγησε πως η εταιρεία αυτή «έχει βιογραφικό στις αποικίες Αφρικής και Ινδονησίας και αρκετή διεθνή βιβλιογραφία για τα αρνητικά τους αποτελέσματα και πώς το μοντέλο των Ολλανδών είναι ένα μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, που μετατρέπει τον μικρό παραγωγό σε υπάλληλο των μεγάλων εταιρειών τροφίμων», επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Δημόσια διαχείριση νερού με διαφάνεια»

Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε έναν φορέα του Δημοσίου, έναν φορέα της Περιφέρειας που να έχει την ευθύνη και για τη διαχείριση υδατικών πόρων και πρόληψης πυρκαγιών και για τα έργα – και να χρηματοδοτήσουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία της Θεσσαλίας, για να κάνει όλα αυτά τα έργα, που δεν πρόκειται να γίνουν με την ανώνυμη εταιρεία των φίλων σας των Ολλανδών».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πουθενά δεν κατοχυρώνεται ρητά ο κοινωφελής χαρακτήρας του ΟΔΥΘ και πως, αντίθετα, το σχέδιο της κυβέρνησης «το αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας σε συνέντευξή του», το οποίο είναι να γίνει η Θεσσαλία «αποικία» και η HVA να αποκτήσει εκτάσεις που θα εξαναγκαστούν για διάφορους λόγους να αφήσουν χρεοκοπημένοι αγρότες.

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και οι υποδομές διαχείρισης και τα έργα πρέπει να ανήκουν στο Δημόσιο και προτείνει: «Δημόσιος φορέας σχεδιασμού και διαχείρισης σε επίπεδο περιφερειών. Ελεγκτικός ο ρόλος της Πολιτείας. Έργα για τη Θεσσαλία. Master plan και η ευθύνη στην Περιφέρεια. Δημόσια διαχείριση νερού με διαφάνεια. Και όχι να μπλέξουμε σε νομικούς και δικαστικούς κυκεώνες στο ΣτΕ, που σας βεβαιώ είναι σίγουρο γι’ αυτό το νομοσχέδιο», όπως είπε.

«Δεν κλείνετε το θέμα των αυθαιρέτων για την ψηφοφορία»

Όσον αφορά στα δάση, ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει επί 5 χρόνια καθώς, ενώ κυβερνά, ανακάλυψε τώρα ότι λείπουν οι διαχειριστικές μελέτες των δασών».

Μίλησε για τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες και για δασικούς χάρτες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, για να σημειώσει ότι δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών που παρέλαβε η ΝΔ, με προϋπολογισμό και εγκεκριμένες προσλήψεις, το 2019.

Σχετικά με τα αυθαίρετα, σημείωσε ότι επίσης μετά από πέντε χρόνια η κυβέρνηση φέρνει μια νέα δομή για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, ενώ το 2017 – και με την ψήφο της ΝΔ – ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος το Κεντρικό Παρατηρητήριο Δόμησης και τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια.

Επισήμανε ότι παρότι η ΝΔ πήρε έτοιμες υπουργικές αποφάσεις, δεν έγινε η πλατφόρμα ελέγχου ποσοστού των δηλώσεων αυθαιρέτων, ούτε τα παρατηρητήρια και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν κλείνει το θέμα των αυθαιρέτων «για την ψηφοθηρία και τις τακτοποιήσεις».

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης