Γκαλερί Cube: Invisible People | Invisible Thoughts

Χορηγός επικοινωνίας tempo24

 

Bleeps

Invisible People | Invisible Thoughts

Opening: Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023, 20.00 – 22.00

Διάρκεια: 10 Νοεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου 2023

Cube Gallery, Μιαούλη 39, Πάτρα

 

Η Cube Gallery, σαν συνέχεια, αλλά όχι επίλογο, μιας και το art project Invisible People | Invisible thoughts είναι ένα on going project που θα λειτουργεί σχολιαστικά στα επίκαιρα θέματα των καιρών μας, φιλοξενεί από τις 10 Νοεμβρίου έως και τις 9 Δεκεμβρίου 2023, τον street artist Bleeps. Τα έργα που θα παρουσιασθούν κινούνται στο πλαίσιο του αρτιβισμού (artivism) που είναι και ο κύριος άξονας του έργου του καλλιτέχνη. Κάποια από αυτά αποτελούν τα κύρια στοιχεία του project, όπως αυτό παρουσιάσθηκε με την μορφή έκπληξης στον δημόσιο χώρο, στην συνοικία της Πάτρας Προσφυγικά, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, αυτό τον Σεπτέμβριο. Στην συνέχεια προστέθηκαν και άλλα έργα προϊόντα μιας παγκόσμιας κοινωνικής θεματικής που συγκλονίζει την καθημερινότητά μας.

Ο Bleeps, γράφει: “Ο δημόσιος χώρος βρίσκεται σε μια διαρκή πολεμική μεταξύ ποικίλων Λόγων. 

Κάθε Λόγος επιδιώκει σε μια ανάδειξη της υποκειμενικότητας του, απέναντι στον κυρίαρχο Λόγο, που δεν είναι τίποτε άλλο από την εξουσία, σε όποια της μορφή. 

Στην τέχνη το συστημικό αποτελεί φορέα του κυρίαρχου Λόγου, αλλά ενυπάρχει μια ρωγμή κι αυτή είναι η αυτενεργούσα καλλιτεχνική παρέμβαση στη δημόσια σφαίρα, όχι για να βεβηλώσει, αλλά για να αναδείξει την κριτική θεώρηση και την αναλυτική του καλλιτέχνη, δίχως να αναιρεί το ιδιωτικό, αλλά να αναδεικνύει τη δημόσια θέα, το διάλογο και τη διάδραση. 

Το Genius Loci συμπορεύεται με το πηγαίο και η διάθεση της διαλεκτικής αντιπαράθεσης, ως η αποδοχή του αναπόφευκτου καθήκοντος, που η αποσαφήνιση της θεσμικής ιστορικότητας ονομάζει «στράτευση», τολμά την απογύμνωση έναντι στο υπαρκτό. 

Η διαδρομή των έργων περιγράφει όχι ένα αφηρημένο γίγνεσθαι, αλλά την συμπτυγμένη πραγματικότητα.”. 

Η Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια του project Invisible People | Invisible Thoughts γράφει: Το κεντρικό θέμα του art project επικεντρώνεται και πραγματεύεται την ορατότητα στους ανθρώπους, αλλά και στα δρώμενα που υπάρχουν γύρω μας. Προερχόμενοι από έναν εγκλεισμό που προκάλεσε μια κοινωνική αποστασιοποίηση η οποία συνεχίζει να μας ακολουθεί στην καθημερινότητα και τις δραστηριότητές μας, καλούμαστε να συνεχίσουμε με διαφορετικούς όρους και κανόνες.

 

Τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν τόσο την κοινωνική μας ταυτότητα όσο και την δημιουργική μας. Είμαστε άραγε ορατοί στους γύρω μας και τι συνεπάγεται αυτό? Επίσης, τι γίνεται με τις αόρατες σκέψεις και πόσο αυτές καθορίζουν την ζωή μας και την πραγματικότητα? Ποιος είναι ο ρόλος των φύλων και της ταυτότητας του καθένα μας? Ολόκληρος ο πολιτισμός μας, οι ιστορίες που αφηγούμαστε, όλα χαρακτηρίζονται από μια “απούσα παρουσία” των ανθρώπων γύρω μας. Θα μπορούσε η τέχνη να φέρει την κοινωνική αλλαγή κάνοντας ορατά τα πρόσωπα και τις σκέψεις

Διάρκεια έκθεσης:  10 Νοεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου 2023

 

Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα ▪ Τετάρτη ▪ Πέμπτη ▪ 10.00 – 14.00  

                              Τρίτη ▪ Παρασκευή ▪ 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00

                              Σάββατο ▪ 11.00 – 14.00  

                              Κυριακή ▪  κλειστά

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ