Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ μπαίνει στη Γάζα και η Χαμάς απαντά με ρουκέτες - ΔΕΙΤΕ LIVE

 

Το τελεσίγραφο του Ισραήλ στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας για να εκκενώσουν στα νότια έληξε στις 20:00 και οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν «όποια επιχείρηση θεωρούν απαραίτητη απέναντι σε οποιονδήποτε εχθρό, σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο», ουσιαστικά δίνοντάς τους το «οκ» να επιτεθούν στη Χαμάς και από έδαφος.

Τα στρατεύματα του Ισραήλ είχαν συγκεντρωθεί εδώ και πολλές ώρες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους.

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας στην πολύχρονη σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό του και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο εξαπέλυσε το Σάββατο την αιματηρότερη επίθεση στη χώρα μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.

Η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Τελ Αβίβ, με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν «πιο δυνατά από ποτέ», όπως δήλωσε ένας δημοσιογράφος στην ανάρτησή του στο Χ και τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος να βρει καταφύγιο, ενώ γιόρταζε το εβραϊκό Σάββατο.

Το τελευταίο τελεσίγραφο που έδωσε το Ισραήλ είναι στο νοσοκομείο της Γάζας, να έχει εκκενωθεί μέχρι τις 06:00 το πρωί, ενώ αρχικά είχε δώσει διορία για 2 ώρες. Όμως, οι γιατροί διαμαρτύρονται ότι επικρατεί χάος στους χώρους του νοσοκομείου και ότι η μεταφορά των ασθενών είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Δραματικές εξελίξεις

06:42 Jerusalem Post: Ο ισραηλινός στρατός βρήκε πτώματα αγνοουμένων

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της Jerusalem Post.

Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα.

Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

05:58 Μπορέλ στο Πεκίνο: Μοναδική λύση η ύπαρξη δύο κρατών

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Πεκίνο: «Συζητήσαμε με την Κίνα ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική που μπορεί να εφαρμοστεί».

05:27 Συζητήσεις της Κίνας με τον Αραβικό Σύνδεσμο για το Παλαιστινιακό

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Πεκίνου για τη Μέση Ανατολή, Zhai Jun, συναντήθηκε χθες Παρασκευή με εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου στην Κίνα για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την κρίση στο Ισραήλ και τη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Σάββατο.

Ο Zhai Jun ανέφερε κατά τη συνάντηση ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει τον ισχυρό Αραβικό Σύνδεσμο των 22 μελών προκειμένου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο «παλαιστινιακό ζήτημα» και πως θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει σοβαρά να ενισχύσει τις προσπάθειές της για επείγουσα επιστροφή στη σωστή βάση της λύσης των δύο κρατών προκειμένου να επιτευχθεί η ειρηνική συνύπαρξη της Παλαιστίνης και του Ισραήλ», είπε ο κινέζος διπλωμάτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

05:07 Στόχους της Χεζμπολάχ έπληξε ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη νύχτα σήμερα Σάββατο ότι έπληξε στόχο της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο ως απάντηση στη «διείσδυση άγνωστων εναέριων αντικειμένων στο Ισραήλ» και πυρών εναντίον ισραηλινού drone.

Ο στρατός αναχαίτισε τ’ αντικείμενα και τα πυρά κατά του μη επανδρωμένου αεροσκάφους του, αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

04:29 ΟΗΕ: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα έφυγαν νότια

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα πιστεύεται ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μετακινήθηκαν νότια, μετά την προειδοποίηση εκκένωσης από το Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων OCHA του ΟΗΕ.

Πριν την προειδοποίηση, περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι είχαν ήδη εκτοπιστεί εσωτερικά, αναφέρουν τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Γάζα ν’ απομακρυνθούν προς τα νότια προτού εξαπολύσει χερσαία εισβολή.

Η Χαμάς προέτρεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν στη θέση τους και να αψηφήσουν την ισραηλινή στρατιωτική εντολή για εκκένωση των σπιτιών τους.

από in.gr, newsit,gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ