Γονείς: Πώς επηρεάζει η σχέση σας με το παιδί την υγεία του

Νέα έρευνα

Η ανατροφή ενός παιδιού μοιάζει πολλές φορές «βουνό» για έναν γονιό. Ωστόσο, η έπενδυση στην ανάπτυξη μιας καλής σχέσης με το παιδί σίγουρα θα είναι κερδοφόρα.

Οι θετικές σχέσεις με τους γονείς κατά την παιδική και εφηβική ηλικία συμβάλλουν στη συνολική υγεία και ευημερία κατά την ενήλικη ζωή, υπογραμμίζει πρόσφατη έρευνα.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι έφηβοι που ανέφεραν ότι είχαν καλές σχέσεις τους με τη μητέρα ή και τον πατέρα τους, κέρδισαν ποικίλα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν περίπου 15.700 εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών επί 14 χρόνια. Εξέτασαν διάφορους παράγοντες, όπως η γονική ζεστασιά, η επικοινωνία, ο κοινός χρόνος, οι ακαδημαϊκές προσδοκίες και η ικανοποίηση από την επικοινωνία.

Πώς μπορεί η σχέση σας με το παιδί να επηρεάσει την υγεία του

Όσοι ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα αυτών των παραγόντων είχαν πολύ καλύτερη γενική υγεία στα 20 και τα 30 τους χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει τη συνολική υγεία, την ψυχική υγεία, τη σεξουαλική υγεία και τη χρήση ουσιών στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας ήταν πιο αισιόδοξα για το μέλλον και είχαν πιο υγιείς ρομαντικές σχέσεις. Παράλληλα, ήταν λιγότερο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, βίωναν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη, ενώ είχαν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση νικοτίνης ή να εξαρτηθούν από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. 

Αναμφίβολα η σχέση γονέα-παιδιού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, απαιτεί δουλειά και προσπάθεια. Πολλές φορές, όμως, ξεχνάμε πώς ήταν η δική μας εφηβεία.

Ίσως πλέον μας φαίνεται ότι κάποια από τα πράγματα που κάναμε ήταν εξωφρενικά. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η φαντασία των γονιών μας ξεπερνούσε κατά πολύ την πραγματικότητα.

Αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία να θυμηθούμε είναι το πόσο δύσκολη ήταν αυτή η περίοδος της ζωής μας και πόση ανάγκη είχαμε να νιώσουμε ότι οι ενήλικες μας καταλάβαιναν και μας στήριζαν.

Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και αν κάποιες φορές αισθάνεστε ότι το παιδί σας ψάχνει κάθε τρόπο να απομακρυνθεί από εσάς ή να σας πληγώσει, είναι βέβαιο πως δεν σας βλέπει σαν εχθρό – και ξέρει πολύ καλά ότι σας χρειάζεται.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ