Τριήμερη κακοκαιρία από τα Δυτικά με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες - Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» και πότε

Άστατος προβλέπεται ο καιρός και κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας να επηρεάζει συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αρχής γενομένης από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.  

Η κακοκαιρία - ασυνήθιστη για αυτή την εποχή - που συναντάμε συνήθως τους φθινοπωρινούς μήνες, κυρίως προς Οκτώβριο και Νοέμβριο– έρχεται προς τη χώρα μας από τη μεριά της Ιταλίας.

Το επόμενο τριήμερο αναμένεται να κυλήσει με έντονη κακοκαιρία και με αρκετές βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς βοριάδες (7 μποφόρ), έντονους κεραυνούς, χαλάζι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας (μέχρι 28-29 βαθμούς).

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια είναι: 

Την Παρασκευή: (κυρίως μεσημέρι απόγευμα)

• Ήπειρος
• Δυτική Μακεδονία
• Δυτική Στερεά
• Δυτική Θεσσαλία
• Κεντρικό Ιόνιο
• Βορειοδυτική Πελοπόννησος

Σάββατο: (από το πρωί)

• Χαλκιδική
• Σέρρες
• Λάρισα
• Κεντρική Στερεά
• Βόρεια Εύβοια
• Αττική
• Ανατολική Πελοπόννησος
• Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο
• Χανιά
Κυριακή: (μέχρι το μεσημέρι)
• Θεσσαλονίκη
• Θεσσαλία
• Μακεδονία
• Θράκη
• Εύβοια
• Αττική
• Κεντρικό και βόρειο Αιγαίο

 

'Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια σε συνδυασμό με αβαθές χαμηλό κινούμενο από τις ακτές της Αφρικής προς το Αιγαίο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από αύριο Παρασκευή (16-06-2023) έως και την Κυριακή (18-06-2023). Βροχές και καταιγίδες  που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών, ενώ τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι περιοχές όπου προβλέπονται έντονα φαινόμενα είναι:

Την Παρασκευή (16-06-2023), η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η δυτική και κατά τόπους η κεντρική Μακεδονία, η δυτική Θεσσαλία,  πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου.

Το Σάββατο (17-06-2023), η κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα η περιοχή της Χαλκιδικής), η ανατολική Μακεδονία , η Θράκη, η Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), η βόρεια Πελοπόννησος, τα νησιά του βορείου και  ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (18-06-2023), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τμήματα της Χαλκιδικής, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Εύβοιας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ http://www.emy.gr/emy/el/.



Πού χτυπά η κακοκαιρία σήμερα

Ο καιρός μας τα χαλάει σταδιακά από σήμερα και πάλι από τα δυτικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες.

Σήμερα Πέμπτη αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι.

Την Παρασκευή, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και τα βόρεια είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με τη ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με τάση ενίσχυσης από το μεσημέρι στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια όπου θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Σαββατοκύριακο μέσα στην «καρδιά» του Ιουνίου με ισχυρή κακοκαιρία - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Ο καιρός το Σάββατο 

Το Σάββατο θα επικρατεί ηλιοφάνεια στο ξεκίνημα της μέρας, με τη συννεφιά να έρχεται από το μεσημέρι. Βροχές θα δούμε από το μεσημέρι και έπειτα σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, ορεινά Πελοποννήσου, με το κύμα των βροχοπτώσεων να φτάνει και στη Λαμία.

Από εκεί και πέρα οι όποιες βροχές προς τα νοτιότερα τμήματα θα είναι ασθενείς. Από αργά το βράδυ ο καιρός βελτιώνεται, για λίγες μόνο ώρες, αφού εντονότερη αστάθεια έρχεται την Κυριακή.

Αναλυτικά,

Σε όλη τη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά και θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα, ενώ στα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και νότια 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η Κυριακή θα είναι μία βροχερή ημέρα, με τις περισσότερες καταιγίδες να εκδηλώνονται αρχικά σε Μακεδονία, Θράκη και στην ηπειρωτική χώρα. Από το μεσημέρι και έπειτα οι βροχές επεκτείνονται και σε Κρήτη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

Βροχές θα έχουμε και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βάρειου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με εξασθένηση το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και νότια έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα κεντρικά και νότια.

Βροχερές θα είναι και η Δευτέρα, αλλά και η Τρίτη, ενώ η θερμοκρασία θα είναι σε πτώση.


Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

Για έντονη αστάθεια που θα ξεκινήσει την Κυριακή και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη έκανε λόγο ο μετεωρολόγος του ANT1 κ. Τάσος Αρνιακός. Βροχές θα πέσουν και στην Αττική, ενώ πιθανές είναι και οι χαλαζοπτώσεις.

Από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν επίσης η Εύβοια, οι Σποράδες και η Κρήτη.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, κ. Κλέαρχο Μαρουσάκη το σκηνικό του καιρού αρχίζει και αλλάζει από το Σάββατο, όταν και θα έχουμε έξαρση της αστάθειας, ιδιαίτερα προς τα βόρεια και κεντρικά του ηπειρωτικού κορμού, τα ορεινά της Πελοποννήσου, αλλά και στο ανατολικό Αιγαίο.

Η Κυριακή, ωστόσο, αναμένεται αρκετά δύσκολη ημέρα με έντονη αστάθεια, καθώς καταιγίδες θα ξεσπάσουν στο μεγαλύτερο κομμάτι του ηπειρωτικού κορμού. Βροχές θα σημειώνονται πάνω από την ξηερά το μεσημέρι, ενώ μπόρες θα ξεσπάσουν και στο δυτικό και βόρειο Αιγαίο κατά τις πρωινές ώρες και μέσα στο βράδυ. Χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχει πιθανότητα για χαλαζόπτωση.

Το σκηνικό θα παραμείνει ίδιο και στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας έως και την Τρίτη.

Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Χθες στην πρόγνωση του ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ κ. Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε πως το Σάββατο, θα έχουμε μια πρώτη αρχική αστάθεια στη Μακεδονία και από το απόγευμα και μετά θα έχουμε τις πρώτες καταιγίδες.

Το απόγευμα της Κυριακής θα ξεκινήσουν δυνατές μπόρες και καταιγίδες. Από τα ΒΑ της χώρας, στη Μακεδονία έως και την Αττική αναμένονται έντονα φαινόμενα, ενώ και τη Δευτέρα από το μεσημέρι θα έχουμε περισσότερες μπόρες και καταιγίδες.

Την Τρίτη οι μπόρες και οι καταιγίδες θα παραμείνουν και θα επηρεάσουν πιο ανατολικές περιοχές, ενώ αστάθεια θα έχουμε έως και τις 15 με 16 Ιουνίου.

 

ΠΗΓΗ
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ