Πατάτες φούρνου με κρεμμύδια

 

15' προετοιμασία
1 ώρα και 10' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαστάσεων περίπου 30x25 εκ.

 10 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες (περίπου 1/2 εκ.)
 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
 150 ml ελαιόλαδο
 2 κουτ. σούπας θρούμπι φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (εναλλακτικά, βάζουμε 1 κουτ. σούπας θρούμπι ή ρίγανη, ξερή, τριμμένη)
 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε πατάτες φούρνου με κρεμμύδια, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ τις πατάτες με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, 1 κουτ. σούπας από το θρούμπι ή τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμύδια με τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ποσότητα μυρωδικού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Βάζουμε στο ταψί τη μισή ποσότητα από τις πατάτες σε μία στρώση, από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια και τέλος στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, βάζουμε από πάνω 2 πυρίμαχα πιάτα για να συγκρατούν με το βάρος τους τη λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 50 -55 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε τα πιάτα και τη λαδόκολλα, δυναμώνουμε τη φωτιά στους 200° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν στην επιφάνεια.

https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ