Με τί καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα;

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει αρχίσει και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, πώς θα είναι ο καιρός για να οργανώσουν τις εξορμήσεις τους. Οι τελευταίες αναλύσεις Ιταλών μετεωρολόγων αναφέρουν ότι μάλλον το τελευταίο 10ημερο του Δεκέμβρη δεν θα δούμε χιόνια, που ενδεχομένως πολλοί θα ήθελαν, και θα έχουμε και άνοδο της θερμοκρασίας. 

Τα τελευταία δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων παγκόσμιας ανάλυσης καιρού μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ο καιρός στην λεκάνη της Μεσογείου να είναι αρκετά ήπιος για τα δεδομένα της εποχής, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο forecastweather.gr. Ιταλοί μετεωρολόγοι επίσης δεν αποκλείουν να υπάρξει ταυτόχρονα μία αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας που να κινηθεί έως και 1 με 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο, με τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις να διατηρούνται μόνο στα Κέντρικά και βόρεια τμήματα της Ευρώπης.

Παρά ταύτα, επειδή το διάστημα είναι αρκετά μεγάλο, όλα θα εξαρτηθούν από την επέκταση του Σιβηρικού Αντικυκλώνα ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται στις πολικές περιοχές και με τάση στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου η ροή του πολικού αεροχειμμάρου να ανοίξει το δρόμο ώστε να κινηθούν ψυχρότερες αέριες μάζες πολικής προελεύσεως έως και την λεκάνη της Μεσογείου. Επομένως, παρά το γεγονός ότι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις δείχνουν την περίοδο των Χριστουγέννων να έχουμε έναν ήπιο καιρό και με λίγα φαινόμενα, εντούτοις μπορεί ένα ιδιαίτερα ψυχρό μέτωπο από την βορειοανατολική Ευρώπη να αλλάξει εντελώς το σκηνικό του καιρού λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες ημερομηνίες και να έχουμε τελικά Λευκά Χριστούγεννα τόσο στην Ιταλία όσο και στις Βαλκανικές χώρες.

Αξίζει τέλος ότι οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τα μέσα του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν στο ilmeteo.it, θα χαρακτηρίζονται κυρίως από αξιόλογες βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα, αφού η ροή των αεροχειμμάρων θα επιτρέψει σε ψυχρότερες αέριες μάζες από την Βόρεια Ευρώπη να κινηθούν στα ενδότερα γεωγραφικά πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου, επιτρέποντας να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ