Τιραμισού: Η αυθεντική συνταγή από παλιό Ιταλό μάστορα

 

30' προετοιμασία
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 20 x 25 εκ.

 170 γρ. κρόκοι πολύ φρέσκων αυγών, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, (περίπου 8 - 9 κρόκοι)
 100 γρ. ζάχαρη
 4 κουτ. σούπας κρασί Marsala ή Μαυροδάφνη
 500 γρ. μασκαρπόνε
 5 ασπράδια αυγών
 300 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
 10 φλιτζανάκια δυνατός εσπρέσο λούνγκο, κρύος
 σκόνη κακάο, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το τιραμισού, χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το κρασί και το μασκαρπόνε και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή κρέμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σε καθαρό και στεγνό μπολ, την προσθέτουμε στο μείγμα του μασκαρπόνε και ανακατεύουμε με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, με σπάτουλα.
Ρίχνουμε τον κρύο καφέ σε ένα μεγάλο μπολ.
Μουλιάζουμε σταδιακά τα σαβαγιάρ και από τις δύο πλευρές, γρήγορα, για να μη βραχούν πολύ, ίσα να νοτιστούν.
Βάζουμε μία στρώση σαβαγιάρ σε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 20 x 25 εκ.
Αν χρειαστεί, σπάμε μερικά σαβαγιάρ για να χωρέσουν ακριβώς.
Τα καλύπτουμε με μία στρώση κρέμας. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, τελειώνοντας με κρέμα.
Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πριν σερβίρουμε το τιραμισού, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κοσκινισμένο κακάο.

https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης