Οι γιατροί Κέντρων Υγείας της Ηλείας ζητούν να σταματήσουν να ...τρέχουν για εφημερίες στο νοσοκομείο Πύργου - Τι λένε στο εξώδικο που έστειλαν

 

Σε εξώδικη διαμαρτυρία προς την 6η ΥΠΕ κοινοποιώντας την και στο υπ. Υγείας, αλλά και στις εισαγγελικές αρχές, προχώρησαν 24 γιατροί των Κέντρων Υγείας του νομού Ηλείας ζητώντας να σταματήσουν τις εφημερίες που καλούνται να πραγματοπιήσουν στο νοσοκομείο Πύργου, για να καλύψουν κενά συναδέλφων τους, υποστηρίζοντας πως αφενός αφήνουν ακάλυπτα τα κέντρα υγείας όπου υπηρετούν και αφετέρου είναι αναγκασμένοι να κάνουν συνεχείς εφημερίες, με αποτέλεσμα την σωματική εξουθένωσή τους.

Το κείμενο υπογράφουν οι:

1. ΣΚΑΡΜΕΑ Σωτηρίου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό Επι μελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Π.Ι. Λεχαινών του Κέντρου  Υγείας Γαστούνης. 

2. ΤΣΙΡΟΥ Γεωργίου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό Διευθυντή  Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Χαβαρίου του Κέντρου Υγείας  Γαστούνης. 

3. ΤΣΙΡΟΥ Αναστασίας, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό Επι μελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Ανδραβίδας-Κυλλήνης του  Κέντρου Υγείας Γαστούνης. 

4. ΜΠΑΡΛΑ Βασιλικής, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό Επι μελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Βαρθολομιού του Κέντρου  Υγείας Γαστούνης. 

5. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Δήμητρας, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Κάστρου Κυλλήνης του  Κέντρου Υγείας Γαστούνης. 

6. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ Βασιλείου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Βροχίτσας του Κέντρου  Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. 

7. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Γεωργίου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Πελοπίου του Κέντρου  Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας.

8. ΧΑΪΚΑΛΗ Χρήστου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό Διευθυντή  Γενικής Ιατρικής του Π.Ι. Στρεφίου του Κέντρου Υγείας Αρχαίας  Ολυμπίας, μετακινημένος στην 1η Τ.ΟΜ.Υ. Πύργου. 

9. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Νικολάου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Καράτουλας του Κέντρου  Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. 

10. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ Ολυμπίας, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Μυρτιάς του Κέντρου  Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. 

11. ΡΕΝΤΕΣΗ Θεόδωρου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό Επι μελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Λάλα του Κέντρου Υγείας  Αρχαίας Ολυμπίας. 

12. ΣΥΝΝΕΦΟΥ Συμεών, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό Επι μελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Βουναργού του Κέντρου  Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. 

13. ΚΟΥΡΟΥΝΗ Άννας, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Καλλιθέας του Κέντρου  Υγείας Ανδρίτσαινας. 

14. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Νικολάου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με  βαθμό Διευθυντή Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Νέας Μανωλάδας του  Κέντρου Υγείας Βάρδας. 

15. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Γεωργίου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με  βαθμό Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας  Βάρδας. 

16. ΣΕΡΕΤΗ Δήμητρας, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Βάρδας.

17. ΛΕΒΕΝΤΗ Σταύρου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Βάρδας.

18. ΣΤΑΜΙΡΗ Χαραλάμπους, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Βάρδας.

19. ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ Φωτίου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με  βαθμό Επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας  Βάρδας. 

20. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ Γεωργίας, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Μπορσίου του Κέντρου  Υγείας Βάρδας. 

21. ΣΕΡΕΤΗ Αναστασίου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Σιμόπουλου.

22. ΜΠΡΟΥΣΤΑ Αθανασίου, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής στο Π.Ι. Εφύρας του Κέντρου  Υγείας Σιμόπουλου. 

23. ΒΡΑΧΝΗ Ιωάννη, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό Επιμελητή  Β΄ Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Σιμόπουλου.

24. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ Παρασκευά, Ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., με βαθμό  Επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Σιμόπουλου. 

 

ΠΡΟΣ 

Τον κο ΚΑΡΒΕΛΗ Ιωάννη, ατομικώς και με την ιδιότητα του  Διοικητή του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΔΙΟΙΚΗΣΗ 6ης ΥΓΕΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ  ΝΗΣΩΝ, ΗΠΕΙΡΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», κάτοικο, ως εκ  της υπηρεσίας του, Πατρών (οδός Υπάτης, αριθ. 1 & ΝΕΟ Πατρών,  Τ.Κ. 26441). 

Κοινοποιούμενη προς:

1) Τον κο Χριστόπουλο Χρήστο, Διοικητή  του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας.

2) Την κα Βασιλείου Αναστασία, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας. 

3) Τον κο Κικίλια Βασίλειο, Υπουργό  Υγείας (οδός Αριστοτέλους, αριθ. 17,  Αθήνα). 

4) Τον κο Κοντοζαμάνη Βασίλειο, Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας (οδός Αριστοτέλους, αριθ. 17, Αθήνα). 

5) Τον κο Θεμιστοκλέους Μάριο, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας του Υπουργείου Υγείας (οδός Αριστοτέλους, αριθ. 17, Αθήνα). 

6) Τον κο Μπίνη Άγγελο, Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (οδός Λένορμαν 195 & Αμφιαράου, Αθήνα) 

7) Τον κο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πάτρας. 

8) Τον κο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου. 

 

1. Με ιδιαίτερη έκπληξη και εύλογη αγανάκτηση λάβαμε γνώση  του από 04-08-2021 (αριθ. πρωτ. 45226) εγγράφου σας, για την μετακίνησή μας στην Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου του Γενικού  Νοσοκομείου Ηλείας για την πραγματοποίηση εφημεριών και  τακτικού πρωϊνού ωραρίου για τον μήνα Αύγουστο 2021. 

Το εν λόγω έγγραφό σας, με αποδέκτες τους Επιστημονικά  Υπευθύνους των Κέντρων Υγείας Γαστούνης, Ζαχάρως, Αρχαίας  Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας, Βάρδας, Σιμόπουλου όπως και το Γ.Ν. 

Ηλείας-Ν.Μ. Πύργου και κατ’ επίκληση του υπ’ αριθ. πρωτ.  17209/26-07-2021 εγγράφου της Διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας Ν.Μ. Πύργου, με συνημμένο το υπ’ αριθ. πρωτ. 17206/26-07-2021 έγγραφο της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας (υπό στοιχ. Ε΄ των  σχετικών εγγράφων), αναφέρει, επί λέξει, τα εξής: 

«Με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος,  εντέλλονται οι κάτωθι ιατροί κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας Γενικής  Ιατρικής του Κ.Υ. Γαστούνης, Ανδρίτσαινας, Ζαχάρως, Βάρδας,  Σιμόπουλου και Αρχαίας Ολυμπίας [εμείς δηλαδή], όπως μετακινηθούν για κάλυψη έκτακτων εφημεριακών αναγκών του Γ.Ν.  Ηλείας-Ν.Μ. Πύργου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του  Ν.3599/07 όπως συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις της παρ.21 του  αρ. 8 του Ν.3868/10 ως εξής [...] Οι ανωτέρω ιατροί κατά την  ημέρα εφημερίας θα καλύπτουν από το πρωΐ τις ανάγκες του  Γ.Ν. Ηλείας-Ν.Μ. Πύργου [...]». 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφό σας, κλη θήκαμε με «εντέλλεσθαι» να μετακινηθούμε, προκειμένου να εφημερεύσουμε και να καλύψουμε σε τακτικό πρωϊνό ωράριο κατά την ημέρα εφημερίας του καθένα από εμάς τις ανάγκες της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου για τον μήνα Αύγουστο 2021, ως εξής: 

Ο 1ος από εμάς για την 26-08-2021, ο 2ος από εμάς για την 07-08- 2021, η 3η από εμάς για την 18-08-2021, η 4η από εμάς για την  05-08-2021, η 5η από εμάς για την 04-08-2021, ο 6ος από εμάς για  την 29-08-2021, ο 7ος από εμάς για την 06-08-2021, ο 8ος από εμάς  για την 24-08-2021, ο 9ος από εμάς για την 25-08-2021, η 10η από  εμάς για την 09-08-2021, ο 11ος από εμάς για την 28-08-2021, ο  12ος από εμάς για την 20-08-2021, η 13η από εμάς για την 02-08- 2021, ο 14ος από εμάς για την 07-08-2021, ο 15ος από εμάς για την  04-08-2021, η 16η από εμάς για την 14-08-2021, ο 17ος από εμάς

για την 28-08-2021, ο 18ος από εμάς για την 15-08-2021, ο 19ος από εμάς για την 29-08-2021, η 20η από εμάς για την 22-08-2021,  ο 21ος από εμάς για την 30-08-2021, ο 22ος από εμάς για την 10- 08-2021, ο 23ος από εμάς για την 26-08-2021 και ο 24ος από εμάς  για την 13-08-2021. 

Σχετικά με το ως άνω έγγραφό σας, επισημαίνουμε τα εξής: 

α) Το έγγραφό σας επαναλαμβάνει μια σειρά προηγούμενων όμοιων εγγράφων σας για την πραγματοποίηση εφημεριών αντίστοιχων μηνών από εμάς (δηλαδή τους υπ’ αριθ. 1 έως  και 13) στην Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, μετακινούμενοι  από τις θέσεις όπου ο καθένας από εμάς υπηρετεί, με την επι σημείωση, ότι για τους υπ’ αριθ. 14 έως και 24 από εμάς,  είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε «εντέλλεσθαι». 

β) Και η προκείμενη μετακίνηση γίνεται, κατά την πάγια, πλέον, τακτική σας, ερήμην μας, χωρίς να ζητηθεί, έστω και στοιχειωδώς, η άποψή μας. 

γ) Το έγγραφό σας αναφέρεται στην προάσπιση του δημοσίου  συμφέροντος, ωσάν εμείς που υπηρετούμε στα ως άνω Κέντρα  Υγείας και τις αποκεντρωμένες μονάδες τους να προασπιζό μαστε λιγότερο το δημόσιο συμφέρον (!!) 

δ) Το έγγραφό σας αναφέρεται στην κάλυψη τόσο έκτακτων  εφημεριακών αναγκών (!!) όσο και στην κάλυψη αναγκών σε  τακτικό πρωϊνό ωράριο κατά την ημέρα εφημερίας του καθένα  από εμάς (!!), πλην, όμως, οι εντελλόμενες διαδοχικές μετακι νήσεις μας, έχουν αποκτήσει τον χαρακτήρα μονιμότητας (!!), συνεπεία της τραγικής υποστελέχωσης της Νοσηλευτικής  Μονάδας Πύργου, για την οποία ουδεμία αξιόπιστη προσπάθεια θεραπείας της έχει αναληφθεί και για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουμε. 

ε) Το ως άνω έγγραφό σας αποτυπώνει την πλήρη απουσία δια λόγου για τις εντελλόμενες μετακινήσεις, οι οποίες, ατυχώς,  είναι επαναλαμβανόμενες. 

στ) Από το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου σας, σαφώς προκύπτει η πρόθεσή σας να μην συμμορφωθείτε με τα όσα  επιτάσσει η κείμενη νομοθεσία, αδιαφορώντας με πρωτοφανή  αλαζονεία και προκλητικότητα για τους προφανείς κινδύνους,  τους οποίους διατρέχουν οι ασθενείς αλλά και εμείς οι ίδιοι  προσωπικά, ενώ, για να "νομιμοποιήσετε" τις ενέργειές σας,  επικαλείσθε, ως άλλοθι, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες εφημεριακές  ανάγκες αλλά και οι ανάγκες στο τακτικό πρωϊνό ωράριο της  Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, προσπαθώντας απεγνωσμένα  να δώσετε την εντύπωση, ότι οι εν λόγω μετακινήσεις μας είναι  πρόσκαιρες (!!) 

ζ) Στο ως άνω έγγραφό σας, μολονότι δεν προσδιορίζεται στο πού θα πραγματοποιήσουμε τις εφημερίες και το τακτικό πρωϊνό  ωράριο στην Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, σαφώς γνωρίζετε,  ότι παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στο Τμήμα Επειγόντων  Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Παθολογικού Τομέα της εν λόγω  Υγειονομικής Μονάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς  παρανομίας, καταχρηστικότητας και εν τέλει επικινδυνότητας. 

η) Το έγγραφό σας σκοπίμως αντιπαρέρχεται το γεγονός, ότι οι  εντελλόμενες εφημερίες στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου  υπερβαίνουν το όριο που ορίζει η κείμενη νομοθεσία για τον  καθένα από εμάς και ότι για κάποιους από εμάς φθάνουν και τις δέκα (!!), ενώ για κάποιους από εμάς η υπέρβαση του  πλαφόν γίνεται κατ’ εξακολούθηση εδώ και χρόνια. Επίσης,  κάποιοι από εμάς κλήθηκαν για πραγματοποίηση εφημερίας, ενώ είχαν προγραμματίσει κανονική άδεια ή βρέθηκαν να  πραγματοποιούν συνεχόμενες εφημερίες (!!) Σε κάθε δε πε ρίπτωση, δεν λήφθηκαν υπόψη τα Προγράμματα εφημεριών  των Κέντρων Υγείας όπως και οι κανονικές άδειες των Ιατρών,  οι οποίες, σημειωτέον, τελούσαν σε αναστολή το προηγούμενο  χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας COVID-19. 

2. Όπως γνωρίζετε, από την αρχή της πανδημίας COVID-19 και  μέχρι σήμερα, συγκεκριμένοι Γενικοί Ιατροί από συγκεκριμένα  Κέντρα Υγείας του Νομού λαμβάνουν «εντέλλεσθαι» από εσάς  για την κάλυψη των αναγκών του Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα  της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου. Αυτό συνέβαινε κατά δια 

στήματα και κατά το παρελθόν, ανάλογα με τις συνθήκες και τις  ανάγκες της εν λόγω Νοσηλευτικής Μονάδας, πλην, όμως, με την  πανδημία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. 

Από τον μήνα Μάϊο 2021 και αφού προηγήθηκε η παραίτηση  των τριών (3) εκ των τεσσάρων (4) Παθολόγων της Νοσηλευ τικής Μονάδας, λαμβάνουμε, οι ίδιοι σχεδόν πάντοτε Ιατροί,  «εντέλλεσθαι» για την πραγματοποίηση μιας ή περισσοτέρων εφη μεριών στο Τ.Ε.Π. Κάποιοι από εμάς μετακινηθήκαμε για ένα (1)  μήνα στην ως άνω Νοσηλευτική Μονάδα για πραγματοποίηση  τακτικού πρωϊνού ωραρίου (!!) αλλά και για εφημερίες, με απο τέλεσμα να μείνουν ακάλυπτες για ένα ολόκληρο μήνα οι θέσεις  στις οποίες υπηρετούμε στα Κέντρα Υγείας αλλά και στα Περι φερειακά Ιατρεία αρμοδιότητάς τους. Ουδέποτε κληθήκαμε να  ερωτηθούμε, να συμφωνήσουμε ή, έστω, να διατυπώσουμε την άποψή μας, σχετικά με την πραγματοποίηση εφημεριών σε  καθημερινή βάση, έχοντας την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του Τ.Ε.Π. και μάλιστα σε υπεράριθμες εφημερίες,  πέραν δηλαδή αυτών που πραγματοποιούμε στα Κέντρα  Υγείας, όπου υπηρετεί ο καθένας από εμάς. 

Σχετικά δε με τους Παθολόγους, τις εφημερίες καλύπτουν με  «εντέλλεσθαι» καθημερινά Παθολόγοι, μετακινούμενοι από Νο σοκομεία γειτονικών Νομών (!!) Επιπλέον δε, στους εν λόγω  Παθολόγους έχει ανατεθεί η λειτουργία της Παθολογικής Κλι νικής και όχι του Τ.Ε.Π. (!!), το οποίο, ας σημειωθεί, δεν είναι  αυτόνομο και δεν διαθέτει Παθολόγους, αλλά αποτελεί τμήμα της  Παθολογικής Κλινικής (!!)  

Απαιτείται από τους Γενικούς Ιατρούς να αντιμετωπίσουν τα  περιστατικά όχι σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως  έχουν εκπαιδευθεί και όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία σχετικά  με την ειδικότητά τους, αλλά να διερευνήσουν, να διαγνώσουν και  να αντιμετωπίσουν βαριά περιστατικά, τα οποία απαιτούν ειδική  αντιμετώπιση από Παθολόγο. Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις,  ζητούνται από τους Γενικούς Ιατρούς ακόμη και παθολογικές αλλά  και καρδιολογικές εκτιμήσεις (!!) 

Οι συνθήκες στο Τ.Ε.Π. είναι άκρως επικίνδυνες, η δε εμφάνιση  των Παθολόγων στο Τ.Ε.Π. είναι οριακή και μόνο για να  δώσουν οδηγίες για τις εισαγωγές στην Παθολογική Κλινική (!!)  Οι λοιπές παθολογικές ειδικότητες της Νοσηλευτικής Μονάδας  είναι "άφαντες", παρά το γεγονός ότι η Νοσηλευτική Μονάδα  δεν διαθέτει τις αντίστοιχες με τις ειδικότητες αυτές Κλινικές,  πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι οφείλουν να εφημερεύουν στο  Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα.

Ατυχέστατα, η συνεργασία με τις λοιπές ειδικότητες της Νοση λευτικής Μονάδας είναι, επίσης, αρκετά δυσχερής, δεδομένου  ότι επικρατεί γενικότερα η αντίληψη, ότι το Τ.Ε.Π. "ανήκει"  στους Γενικούς Ιατρούς, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι πρό κειται για το Τ.Ε.Π. ενός δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου και όχι ενός Κέντρου Υγείας. 

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι απευθύνετε στοχευμένα τα «εντέλλεσθαι», εξαιρώντας επιμελώς κάποιους συναδέλφους μας  Κέντρων Υγείας του Νομού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται  με εφημερίες οι υπόλοιποι και να εξαναγκάζονται να εφημε ρεύουν στο Τ.Ε.Π. ένας Γενικός Ιατρός κάθε φορά με δύο (2)  ανειδίκευτους και άπειρους αγροτικούς ιατρούς, έχοντας την  ευθύνη του Τ.Ε.Π. ολόκληρου του Παθολογικού Τομέα (!!) 

Οι επικρατούσες συνθήκες είναι απάνθρωπες και τριτο κοσμικές με Ιατρούς όρθιους, άϋπνους όλο το 24ωρο, πολλές  φορές νηστικούς, εξαντλημένους, χωρίς βοήθεια, με ό,τι αυτό  συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών αλλά και των Ιατρών.  Η σωματική κόπωση και η ψυχολογική επιβάρυνσή μας, έχουν  ξεπεράσει τα όρια του ανθρωπίνως δυνατού. 

Έχουμε, πολλές φορές, ενημερώσει την Διοίκηση του Νοσοκο μείου για τις συνθήκες αυτές, η δε απάντηση είναι πάντοτε η ίδια  και απολύτως στερεότυπη: «δεν υπάρχουν γιατροί» (!!) 

Ατυχέστατα, κάποιοι έχουν αποφασίσει, ότι όλα τα κενά θα  καλυφθούν από Γενικούς Ιατρούς, χωρίς να υπάρχει η παρα μικρή διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς και επιστημονικά ορθής  αντιμετώπισης, σχετικά με την υγεία των πολιτών, εκθέτοντας  σε σοβαρούς κινδύνους και εμάς τους ίδιους.

Είναι δε χρήσιμο να καταγγείλλουμε, ότι στο Νοσοκομείο δεν  υφίσταται σύστημα εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, κατά  παράβαση τόσο του Εθνικού όσο και του Ενωσιακού Δικαίου,  ώστε να κρίνεται, ανά πάσα στιγμή, εάν ο υπηρετών Ιατρός  τελεί σε πλήρη σωματική, ψυχική και διανοητική κατάσταση,  ώστε να παρέχει ακινδύνως στους ασθενείς τις υπηρεσίες του. 

3. Κατόπιν των ανωτέρω, επειδή, ως θιγόμενοι Ιατροί, δεν συναι νούμε, πλέον, στην εντελλόμενη και συνεχώς επαναλαμβανόμενη μετακίνησή μας για την πραγματοποίηση τόσο ενεργών εφη μεριών όσο και τακτικού πρωϊνού ωραρίου στην ως άνω Νοση λευτική Μονάδα, εφόσον δεν συντρέχουν οι αξιούμενες νόμιμες  

προϋποθέσεις, επειδή διαβλέπουμε ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι  γνώσεις μας όπως και τα όρια της ειδικότητάς μας αλλά και η  υπηρεσιακή μας κατάσταση, επειδή, όπως διαφαίνεται, με το  ως άνω έγγραφό σας αποκτά, πλέον, χαρακτήρα μονιμότητας η  εντελλόμενη μετακίνηση, είμαστε υποχρεωμένοι να σας θέσουμε  με απόλυτη σαφήνεια το σύνολο των ζητημάτων με την παρούσα  Εξώδικο, προκειμένου, ως ύστατη προσπάθεια, να αντιληφθείτε,  άλλως, συνειδητοποιήσετε το διακύβευμα και την σοβαρότητα  της κατάστασης, με σκοπό την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών  λύσεων, διαφορετικά, θα αναλάβετε στο ακέραιο την ευθύνη η  οποία σας αναλογεί. 

Ειδικότερα: 

3.1 Όπως γνωρίζετε, πολλοί από εμάς είμαστε Γενικοί Ιατροί  στη πρώτη μας θητεία (η 3η, ο 19ος, η 20η, ο 21ος, ο 23ος και ο  24ος από εμάς), σύμφωνα δε με την ρητή και κατηγορηματική  διάταξη του άρθρου 26 παρ.1 του Ν.2519/1997 (ΦΕΚ Α΄ 165), ο Γενικός Ιατρός δεν μετακινείται κατά τη διάρκεια της  πρώτης θητείας του "καθ’ οιονδήποτε τρόπο" (!!!) 

Η διάταξη δε του άρθρου 24 του Ν.3599/2007 (ΦΕΚ Α΄ 176),  όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 8 παρ.21 του Ν.3868/2010 (ΦΕΚ Α΄ 129), ως γενική διάταξη, δεν αφορά την υπηρεσιακή  μετακίνηση του Γενικού Ιατρού, η οποία, αντιθέτως, ρυθμίζεται από την ειδική ως άνω διάταξη του άρθρου 26 παρ.1 του  Ν.2519/1997. 

Οφείλετε δε να γνωρίζετε, ότι κάθε ειδική διάταξη Νόμου,  υπερισχύει και κατισχύει κάθε άλλης γενικής διάταξης Νόμου  (η οποία ρυθμίζει διαφορετικά το ίδιο θέμα), μέχρις ότου αυτή  καταργηθεί. 

Στο κείμενο, όμως, των ως άνω Νόμων 3599/2007 και 3868/ 2010, δεν υπάρχει διάταξη που να καταργεί κάθε προηγούμενη  ειδική διάταξη, αντικείμενη στις διατάξεις του άρθρου 24 του  Ν.3599/2007, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 8 παρ.21  του Ν.3868/2010, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, με την ως άνω  διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του Ν.2519/1997. 

Συνεπώς, εκ των πραγμάτων είναι νομικά αδύνατη η καθ’ οιονδήποτε τρόπο μετακίνηση στην Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου όσων από εμάς διανύουμε την πρώτη θητεία μας,  για την πραγματοποίηση ενεργών εφημεριών και τακτικού  πρωϊνού ωραρίου κατά την ημέρα εφημερίας του καθένα  από εμάς. 

3.2 Θεωρούμε, ότι γνωρίζετε την υπ’ αριθ. πρωτ. Υ10α/Γ.Π.οικ. 108837/06-09-2010 Εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του  Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δεν έχει ανακληθεί και η οποία στη δεύτερη παράγραφο,  αναφέρει, λέξη προς λέξη, τα εξής: 

«Β) Σας γνωρίζουμε επίσης ότι οι ιατροί που υπηρετούν σε Κέντρα  Υγείας μπορούν να πραγματοποιούν μέρος των εφημεριών τους  για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών στο νοσοκομείο, στο οποίο  υπάγονται, στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.3868/2010, άρθρο 7  παρ.21». 

Το συγκεκριμένο αυτό απόσπασμα της Εγκυκλίου, περιλαμ βάνει όλους τους Ιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν σε Κέντρα  Υγείας, χωρίς να μνημονεύει συγκεκριμένες ειδικότητες και  ιδιαίτερα την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Επίσης, από  την απλή ανάγνωση του κειμένου σαφώς προκύπτει η δυνη τική εφαρμογή της Εγκυκλίου, εφόσον χρησιμοποιεί το ρήμα  "μπορούν" και συνεπώς ουδεμία δεσμευτική ρύθμιση εισάγει,  εφόσον καταλείπει στους Ιατρούς των Κέντρων Υγείας την  ευχέρεια για την πραγματοποίηση ή μη μέρους των εφημεριών  τους για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών σε Νοσοκομείο. 

3.3 Όπως γνωρίζετε, το γνωστικό αντικείμενο άλλων ειδικοτήτων διαφέρει πλήρως από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας  της Γενικής Ιατρικής, την οποία κατέχουμε και ασκούμε.  Συνεπώς, ως Ιατροί, οι οποίοι ασκούμε λειτούργημα ύψιστης  υπευθυνότητας, μας είναι αδύνατο να ασκήσουμε αλλότρια  καθήκοντα, δηλαδή να παράσχουμε ιατρικές υπηρεσίες και  φροντίδες άλλης ή άλλων ειδικοτήτων, οι οποίες δεν εμπίπτουν  στο κύκλο του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητάς μας,  κατά παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας και της κείμενης  νομοθεσίας. 

Εξάλλου, με την υπ’ αριθ. πρωτ. Α3α/οικ.1164/23-01-1990  Απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων "Απασχόληση στα Νοσοκομεία γιατρών των Κ.Υ.  που κατέχουν θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας", ορίζεται  με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα ότι, 

«[...] οι γιατροί που κατέχουν θέσεις των Κ.Υ. μπορεί να  προσφέρουν εναλλακτικά τις υπηρεσίες τους και στο Νοσοκομείο  (στα αντίστοιχα τμήματα της ειδικότητάς τους) [...] με εξαίρεση  όσους διορίζονται στις θέσεις "Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας"». 

Επιπλέον, στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση αναφέρονται χαρακτηριστικά και τα εξής: 

«2. [...] οι Γενικοί Ιατροί [...] προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  μέσα από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία τους. 4. Κάθε μετακίνηση των γιατρών αυτών, η οποία αντίκειται  στις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν θεωρείται παράνομη και  αποδυναμώνει τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  

στην οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία. 5. Για όλα τα παραπάνω, τα Δ.Σ. των Νοσοκομείων παρα καλούνται να μεριμνήσουν προκειμένου να επιστρέψουν στις  οργανικές τους θέσεις οι γιατροί που κατέχουν θέσεις Γενικής  Ιατρικής ή Παθολογίας και τυχόν έχουν μετακινηθεί για ολική  ή μερική απασχόληση (εφημερίες) στο Νοσοκομείο. 6. Η παραμονή των παραπάνω γιατρών και η παροχή υπη ρεσιών στα Κ.Υ. όπου έχουν τοποθετηθεί, πιστεύουμε ότι συμ βάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης στον πλη θυσμό της υπαίθρου Α΄ βάθμιας περίθαλψης, στην όσο το δυνατόν  καλύτερη και καθ’ όλο το 24ωρο λειτουργία των Κέντρων Υγείας  και των Περιφερειακών Ιατρείων τους καθώς και στην αποσυμ φόρηση των Νοσοκομείων, στα οποία καταφεύγουν οι πολίτες  λόγω των κενών που δημιουργούνται στα Περιφερειακά Ιατρεία  και τα Κέντρα Υγείας από τις μετακινήσεις των γιατρών».

 3.4 Επιπλέον, ο παράνομος χαρακτήρας του ως άνω εγγράφου  σας για την εντελλόμενη μετακίνηση επιτείνεται ακόμη  περισσότερο, διότι ταυτίζει επί της ουσίας την μετακίνηση  αυτή με αλλαγή καθηκόντων, πράγμα το οποίο αντίκειται στην ιατρική νομοθεσία και δεοντολογία, όπου καθορίζεται  με απόλυτη σαφήνεια, ότι ο Ιατρός οφείλει να παρέχει τις  υπηρεσίες του, με βάση την ειδικότητά του, χωρίς εξαιρέσεις. 

Επίσης, επισημαίνουμε, ότι δεν υπάρχει διάταξη Νόμου, που  να επιτρέπει την μετατροπή του Γενικού Ιατρού σε Βοηθό  Ιατρού άλλης ειδικότητας (λ.χ. Εντατικολόγου, Παθολόγου,  Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Νευρολόγου, Νεφρολόγου, Πνευμονολόγου, κλπ.), όπως, επίσης, δεν υπάρχει διάταξη Νόμου,  που να προβλέπει την τοποθέτηση Γενικού Ιατρού σε αντί στοιχη θέση Ιατρού άλλης ειδικότητας, έστω και για την  πραγματοποίηση εφημερίας, πολύ δε περισσότερο και για  την πραγματοποίηση τακτικού πρωϊνού ωραρίου. 

Ως Γενικοί Ιατροί, αδυνατούμε να προσφέρουμε εξειδικευ μένες ιατρικές υπηρεσίες άλλης ειδικότητας, τις οποίες,  προφανώς, δεν κατέχουμε και οι οποίες είναι αναγκαίες για  τη παροχή ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς της οικείας  ειδικότητας. 

Άλλως, υπάρχει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος διάπραξης  ιατρικού σφάλματος, το οποίο θα επιβαρύνει τη πορεία της  νόσου ασθενούς(-ών) της οικείας ειδικότητας, αλλά και θα μας  οδηγήσει, ενδεχομένως, στη ποινική δικαιοσύνη, με την ιδιότητα του κατηγορούμενου (!!!), για πράξεις, τις οποίες άλλοι μας παρώθησαν με φορτικότητα και απειλές να διαπράξουμε,  μολονότι γνώριζαν, ότι παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες άλλης ιατρικής ειδικότητας (!!!), αλλά μας είχαν επιβάλλει,  εξαναγκάζοντάς μας, να ενεργήσουμε κατά παράβαση του  νόμου και της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής [άρθρο 2  παρ.2, εδ. α΄ και 5, άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3418/2005 "Κώδικας  Ιατρικής Δεοντολογίας" (ΦΕΚ Α΄ 287)]. 

Πρέπει δε να γίνει σαφές, ότι, ως ειδικευμένοι Γενικοί  Ιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αδυνατούμε  να καλύψουμε με πληρότητα και ασφάλεια περιστατικά  Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ως άνω Νοσηλευτική Μονάδα και συγκεκριμένα στο Τ.Ε.Π. του  Παθολογικού Τομέα. 

Εξάλλου, οφείλετε να γνωρίζετε, ότι σύμφωνα με την νομο θεσία, ως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ορίζεται το γενικό  σύστημα παροχής υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας  υγείας, η οποία εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλου του  πληθυσμού σε ατομικό και οικογενειακού επίπεδο στις Υπη ρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Είναι, συνεπώς, αδιανόητο να καλούμαστε να παρέχουμε, με  εντελλόμενες μετακινήσεις τις υπηρεσίες μας στην ως άνω  Νοσηλευτική Μονάδα, σε πλαίσιο ενεργού εφημέρευσης αλλά  και σε τακτικό πρωϊνό ωράριο, καταστρατηγώντας κάθε έννοια Δικαίου, παρότι σας είναι γνωστό, ότι η εμπειρία μας κάθε  άλλο παρά "αποδεδειγμένη" και "βέβαιη" είναι. Επιπλέον δε,  δεν νοείται περιστατικό να αντιμετωπίζεται σε Κέντρο Υγείας  από Γενικό Ιατρό, να παραπέμπεται στο Νοσοκομείο για δευτεροβάθμια αντιμετώπιση και να αντιμετωπίζεται πάλι από  Γενικό Ιατρό (!!)

Άλλωστε, είναι πρωτοφανές να υποχρεώνεται Ιατρός συγ κεκριμένης ειδικότητας, της Γενικής Ιατρικής εν προκειμένω,  να προσφέρει υπηρεσίες άλλης ειδικότητας, την οποία απο δεδειγμένα δεν κατέχει, οδηγώντας τον στη διάπραξη του  σοβαρού αδικήματος της αντιποίησης ιατρικής ειδικότητας κατά την έννοια του άρθρου 175 του Ποινικού Κώδικα και  προκαλώντας ενσυνείδητα και με φορτικότητα σε αυτόν την  απόφαση να παραβιάσει το Νόμο, με σημαντικές ποινικές,  αστικές και πειθαρχικές συνέπειες. 

Πρέπει δε να γίνει κατανοητό, ότι η ειδικότητα της Γενικής  Ιατρικής είναι ανεπίτρεπτο να μετατρέπεται σε ειδικότητα  "λάστιχο", υποκαθιστώντας κάθε ειδικότητα και επομένως ουδόλως νομιμοποιούμαστε να αντικαθιστούμε Ιατρό ή  Ιατρούς άλλης ειδικότητας ή άλλων ειδικοτήτων και ελεγ χόμαστε, όπως οποιοσδήποτε άλλος Ιατρός, για αντιποίηση  ιατρικής ειδικότητας. 

3.5 Είναι εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός, ότι το ως άνω έγγραφό σας για την εντελλόμενη μετακίνησή μας, μας έχει προκαλέσει, στη κυριολεξία, έντονο προβληματισμό και δυσάρεστη περί σκεψη, διότι ανατρέπει πλήρως τον οικογενειακό και επαγγελ ματικό μας προγραμματισμό, καθώς αγνοεί παντελώς την οικο γενειακή μας κατάσταση όπως και την αναμενόμενη μετά  

βεβαιότητας σωματική, ψυχική και διανοητική κόπωση, με την  υποχρέωση να εκτελέσουμε, την επαύριο της εφημερίας μας,  πλήρες τακτικό πρωϊνό ωράριο στο τόπο της εργασίας μας,  όπου βρίσκεται και η οργανική μας θέση, στερούμενοι και  αυτής ακόμη της στοιχειώδους ανάπαυσης, όπως επιτάσσει  τόσο το Ενωσιακό όσο και το Εθνικό Δίκαιο (πρωτογενές και  παράγωγο).

Επιπλέον, όπως προαναφέραμε, οι εντελλόμενες διαδοχικές  μετακινήσεις μας έχουν ανατρέψει πλήρως τον επαγγελματικό  μας προγραμματισμό ως Ιατρών Οικογενειακής/Γενικής Ια τρικής στα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας, όπου  υπηρετούμε, δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς μας έχουν επιλέξει  για Οικογενειακούς Ιατρούς. Ατυχέστατα, το τραγικό πρόβλημα  της υποστελέχωσης της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου δεν  είναι δυνατόν να επιλυθεί από την ειδικότητα της Γενικής  Ιατρικής, ενώ, αντιθέτως, αποστερείται δραματικά των υπηρεσιών της ειδικότητας αυτής η πρωτοβάθμια περίθαλψη.  Αρκεί δε να αναφερθεί ενδεικτικά, ότι το Κέντρο Υγείας  Γαστούνης, μαζί με τα Περιφερειακά Ιατρεία ευθύνης του,  εξυπηρετεί περίπου 45.000 πληθυσμό. 

3.6 Η οποιαδήποτε έλλειψη ιατρικού προσωπικού στην Νοση λευτική Μονάδα Πύργου, για τη θεραπεία της οποίας ουδεμία  αξιόπιστη και βιώσιμη μέριμνα υπάρχει και για την οποία  ουδεμία ευθύνη φέρουμε, δεν είναι δυνατόν να χρησιμο ποιείται ως "άλλοθι" για τη παραβίαση της κείμενης νομο θεσίας και να συνιστάται η άνευ ετέρου ευρεία και άμεση  εφαρμογή της ανεξέλεγκτης μετακίνησής μας, ως Ιατρών  ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, όπως, ατυχέστατα, συμβαίνει  εν προκειμένω. 

Επιπλέον, μολονότι γνωρίζετε το μη σύννομο της εντελ λόμενης μετακίνησης, διαβλέπουμε από το γράμμα και το πνεύμα του ως άνω εγγράφου σας όπως και των προηγού μενων αυτού όμοιων εγγράφων, την προσπάθεια να επιβληθεί η μετακίνηση αυτή υπό το κράτος απειλών για την άσκηση  πειθαρχικής δίωξης σε περίπτωση άρνησής μας και μάλιστα να είμαστε υπεύθυνοι για την λειτουργία του Τμήματος Επει γόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Παθολογικού Τομέα της  ως άνω Νοσηλευτικής Μονάδας, στο οποίο τοποθετούμαστε  και πάλι για την πραγματοποίηση εφημεριών αλλά και τακ τικού πρωϊνού ωραρίου, χωρίς καθηκοντολόγιο, με ό,τι αυτό  συνεπάγεται ως προς την αναλαμβανόμενη υπηρεσία και την  εξ αυτής απορρέουσα ευθύνη. 

Ακόμη και η προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία δυ νατότητά σας να προβαίνετε σε μετακίνηση ιατρικού προσω πικού για την κάλυψη αναγκών των Νοσοκομείων, δεν είναι  ανεξέλεγκτη, καθόσον είσθε υποχρεωμένος στη τήρηση της  συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας. Δεν είναι, δηλαδή,  δυνατόν να προβαίνετε στις επίμαχες μετακινήσεις για την  πραγματοποίηση ενεργών εφημεριών με την επίκληση, αο ρίστως, αναγκών διασφάλισης της εύρυθμης και ασφαλούς  λειτουργίας της ως άνω Νοσηλευτικής Μονάδας, οι δε υπό  μετακίνηση συνάδελφοι να εξαναγκάζονται σε παραβίαση  της κείμενης νομοθεσίας με την εκτέλεση καθηκόντων άλλης  ειδικότητας, την παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας  υγείας, ενώ, όπως γνωρίζετε, έχουμε εκπαιδευθεί στη παροχή  υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προσβάλλοντας,  έτσι, βάναυσα το εγγενές και αυτονόητο δικαίωμα για την  προστασία του εαυτού μας. 

Μάλιστα δε, θα πρέπει να σας επισημάνουμε, ότι η απασχό λησή μας στο Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα, εμπλέκει την  ειδικότητά μας με την ειδικότητα της Παθολογίας, διότι περί  αυτού πρόκειται, καλούμενοι, δηλαδή, να παράσχουμε υπη ρεσίες Παθολόγου, με μόλις άσκηση έξι (6) μηνών στην Παθολογία κατά το χρόνο ειδίκευσής μας για την απόκτηση της  ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, για την οποία απαιτείται  συνολική άσκηση τεσσάρων (4) ετών [άρθρο 1 περ.8 του Π.Δ.  415/1994 (ΦΕΚ Α΄ 236)] 

3.7 Η εντελλόμενη μετακίνησή μας στο Τμήμα Επειγόντων Πε ριστατικών (Τ.Ε.Π.) του Παθολογικού Τομέα για την κάλυψη  εφημεριακών αναγκών αλλά και αναγκών τακτικού πρωϊνού  ωραρίου, όπως, εξάλλου, έγινε και κατά τις προηγούμενες  μετακινήσεις μας, είναι απολύτως παράνομη και καταχρη στική, θα πρέπει δε να σας επισημάνουμε τα εξής: 

α) Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Υ4δ/Γ.Π. οικ. 22869/06-03-2012  Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλλη λεγγύης "Οργάνωση, τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης των  Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των Νοσοκο μείων του Ε.Σ.Υ." (ΦΕΚ Β΄ 874), όπως ισχύει, προβλέπεται  επακριβώς και με απόλυτη αυστηρότητα η οργάνωση,  ο εξοπλισμός, ο τρόπος λειτουργίας και η στελέχωση  των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), στε λέχωση η οποία πρέπει να είναι ειδική, ήτοι με εξειδι κευμένο, έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσω πικό. Μάλιστα δε, προβλέπεται η ύπαρξη συγκεκριμένων  οργανικών θέσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε συγκεκρι μένες ειδικότητες. 

Σας επισημαίνουμε δε, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης,  αμφισβήτησης ή/και παρερμηνείας, ότι στην παράγραφο 7 του άρθρου 6 του Ν.4052/2012 (ΦΕΚ Α΄ 41), δυνάμει της  οποίας προστέθηκε εδάφιο στη παρ.5 του άρθρου 6 του  Ν.2889/2001 (ΦΕΚ Α΄ 37), ορίζεται μεν ότι, «Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των Νο σοκομείων του Ε.Σ.Υ. απασχολούνται και ιατροί Γενικής  Ιατρικής», 

πλην, όμως, η εν λόγω διάταξη αναφέρεται σε οργανωμένα  (αυτοτελή) Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και μά λιστα υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της κείμενης νομο θεσίας. 

Πράγματι και για του λόγου το αληθές, σχετική είναι και η  ως άνω υπ’ αριθ. Υ4δ/Γ.Π.οικ.22869/06-03-2012 Υπουργική  Απόφαση, η οποία, μεταξύ των λαμβανομένων υπόψη δια τάξεων στο προοίμιό της, περιλαμβάνει και την ως άνω  διάταξη της παρ.5 του άρθρου 6 του Ν.4052/2012. 

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη παρ.6 του άρθρου 55 του  Ν.3918/2011 "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και  άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α΄ 31), 

«6. Το πρώτο εδάφιο της παρ.5 του άρθρου 6 του ν.2889/2001  (ΦΕΚ 37 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: 

"Σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών,  καθώς και στο νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα  κάθε περιφερειακής ενότητας των περιφερειών του ν.3852/ 2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) συνίσταται αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό  για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων  περιστατικών"». 

Εξάλλου, η προβλεπόμενη στον Οργανισμό του Νοσοκο μείου λειτουργία αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων Περι στατικών είναι κενή περιεχομένου, δεδομένου ότι το Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί με την κλασσική του  όρου έννοια, ήτοι ως Τ.Ε.Π. του Χειρουργικού Τομέα και ως Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα, όπου, με την εντελλόμενη  μετακίνησή μας, πραγματοποιούμε τις εφημερίες αλλά και  το τακτικό πρωϊνό ωράριο. 

β) Περαιτέρω, όπως γνωρίζετε, ο Ιατρός Επείγουσας Ιατρικής  ασκεί τα καθήκοντά του στο δυσχερέστατο περιβάλλον του  Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. 

Σύμφωνα δε με την υπ’ αριθ. Γ5α/Γ.Π.οικ.27054/2019 Από φαση "Εκπαίδευση στην ιατρική εξειδίκευση στης επείγουσας  ιατρικής" (ΦΕΚ Β΄ 1404/23-04-2019), δικαίωμα εξειδίκευσης  στην Επείγουσα Ιατρική έχουν όσοι Ιατροί κατέχουν τίτλο  ειδικότητας σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, στις  οποίες συγκαταλέγεται και η Γενική Ιατρική (άρθρο 1). 

Στόχος δε της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική είναι,  όπως οι εκπαιδευόμενοι, στο τέλος του εκπαιδευτικού τους  προγράμματος, να έχουν αποκτήσει επίπεδα γνώσεων, δεξιο τήτων και ικανοτήτων, τα οποία να τους επιτρέπουν την ανε ξάρτητη και ασφαλή άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής τόσο  σε προνοσοκομειακό όσο και σε ενδονοσοκομειακό επίπεδο. 

Επισημαίνουμε δε, ότι η εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική  αποκτάται μετά από επιτυχείς γραπτές και προφορικές εξε τάσεις ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής (άρθρο 5). 

Είμαστε δε υποχρεωμένοι να σας κάνουμε γνωστό, ότι ουδείς  από εμάς κατέχει τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ια τρική, όπως ρητά προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία. 

Από τα ανωτέρω παρέπεται, ότι η επιχειρούμενη μετακίνηση,  ενδεχομένως, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της ως  άνω Νοσηλευτικής Μονάδας, χωρίς πιστοποιημένη εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική για την κάλυψη εφημε ριακών αναγκών, θα προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους  τόσο για ασθενείς όσο και Ιατρούς. 

Ειδικότερα δε, τα περιστατικά που χρήζουν παραπομπής στο  Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και περαιτέρω Νοσηλείας,  πρέπει να τυγχάνουν του υψηλότερου δυνατού επιπέδου  ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεκτά  πρότυπα περίθαλψης, κάτι το οποίο ο Γενικός Ιατρός χωρίς  εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική θα αδυνατεί να αντι μετωπίσει επιτυχώς, εφόσον θα καλείται να διαχειρισθεί  οξείες και έκτακτες εκδηλώσεις ασθένειας και τραυματισμού  σε περιβάλλον Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. 

Αλήθεια, το πρόβλημα της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου είναι η κάλυψη των εφημεριακών αναγκών και των αναγκών  στο τακτικό πρωϊνό ωράριο, με οποιοδήποτε κόστος και  οποιοδήποτε ιατρικό προσωπικό; 

Στην εποχή της εξειδίκευσης, ενδιαφέρει η απλή δια χείριση των περιστατικών από Ιατρούς ειδικότητας άλλης  βαθμίδας του υγειονομικού συστήματος ή η εξειδικευμένη  από το κατάλληλο σε κάθε περίπτωση προσωπικό; 

3.8 Ενόψει της επιχειρούμενης μετακίνησης στην ως άνω Νοση λευτική Μονάδα, είναι σημαντικό να γίνει αναφορά στο επίσης κρίσιμο ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης για την  κάλυψη της αστικής ευθύνης, το οποίο σε καμία περίπτωση  δεν είναι δυνατόν να σας αφήσει αδιάφορο και να διαφύγει της  προσοχής σας, διαφορετικά θα αναλάβετε την πλήρη ευθύνη. 

Συγκεκριμένα:

Όπως γνωρίζετε, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει  κάλυψη της αστικής ευθύνης των Ιατρών που υπηρετούν σε  αυτό. Όσοι από εμάς έχουμε προχωρήσει σε ασφαλιστική  κάλυψη, δηλαδή κάλυψη της ευθύνης για ζημιές, σωματικές  βλάβες, θάνατο ή υλικές ζημιές, που προέρχονται, προκαλούνται, οφείλονται άμεσα ή έμμεσα κατά την άσκηση των  ιατρικών καθηκόντων μας, την οποία καλύπτουμε με δική μας  δαπάνη από τις ήδη εξαιρετικά πενιχρές απολαβές μας, η  Ασφαλιστική Εταιρεία μας καλύπτει ονομαστικά για το  Κέντρο Υγείας στο οποίο ανήκουμε όπως και το Περιφερειακό Ιατρείο, στο οποίο βρίσκεται η θέση μας. 

Στο Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο δηλώνεται και συμφωνείται, ότι  ο ασφαλιζόμενος εκτελεί τα καθήκοντά του με πλήρες ωράριο  στο Κέντρο Υγείας και το Περιφερειακό Ιατρείο και ότι δεν  ασκεί το επάγγελμά του ατομικά. 

Περαιτέρω, ο Ασφαλισμένος υποχρεούται να ειδοποιεί άμεσα  και εγγράφως την Ασφαλιστική Εταιρεία για κάθε ουσιαστική  μεταβολή του κινδύνου και να λαμβάνει, με δική του δαπάνη,  όλο το πρόσθετο μέτρο που επιβάλλουν οι περιστάσεις για  την ασφαλή κατάσταση των ασφαλισμένων αντικειμένων. Στη  περίπτωση αυτή, η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα, εάν το κρίνει  αναγκαίο, να αναπροσαρμόσει την έκταση της ασφαλιστικής  κάλυψης ή/και το ύψος των ασφαλίστρων. Ουσιαστική μετα βολή που επαυξάνει τον κίνδυνο ζημιάς μπορεί να γίνει δεκτή  μόνο μετά από γραπτή βεβαίωση της Ασφαλιστικής Εταιρείας  για την συνέχιση της ασφάλισης. 

Έτι περαιτέρω, εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη  και δεν καλύπτεται ευθύνη για ζημιές, σωματικές βλάβες, θάνατο ή υλικές ζημιές, που προέρχονται, προκαλούνται,  οφείλονται άμεσα ή έμμεσα, μεταξύ άλλων, σε: 

α) Πράξεις ή παραλείψεις από δόλο ή βαρειά αμέλεια του  Ασφαλισμένου 

β) Ευθύνη του Ασφαλισμένου, που απορρέει από σχετικές με  την απασχόληση πράξεις ή παραλείψεις, όπως, ενδεικτικά  και όχι περιοριστικά, εξαναγκασμό, ανάθεση νέων καθη κόντων, διακριτική γενικά μεταχείριση του εργαζόμενου  κλπ. 

Επιπλέον, η Ασφαλιστική Εταιρεία καταβάλλει στον Ασφα λισμένο τα ποσά για τα οποία αυτός καθίσταται υπόχρεος,  ως αστικώς υπεύθυνος, σύμφωνα με τα άρθρα 914-932 του  Αστικού Κώδικα να καταβάλλει ως αποζημίωση σε τρίτο για  οποιαδήποτε γραπτή απαίτηση τρίτου που πληροί συγκε κριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η προϋπόθεση,  σύμφωνα με την οποία η απαίτηση να προκύπτει από την  συνήθη εκτέλεση της επαγγελματικής δραστηριότητας του  Ασφαλισμένου. 

Τέλος, η ασφαλιστική κάλυψη θα ισχύει εφόσον, μεταξύ άλλων,  ο Ασφαλισμένος είναι κάτοχος των πτυχίων και αδειών που  απαιτούνται από την ελληνική νομοθεσία για να ασκεί το  επάγγελμά του. 

Από τα ανωτέρω προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια, ότι ουδεμία  Ασφαλιστική Εταιρεία είναι δυνατόν να μας ασφαλίσει για  αστική ευθύνη για ο,τιδήποτε ήθελε συμβεί κατά την άσκηση  των ιατρικών καθηκόντων μας στο τακτικό ωράριο αλλά και  στις εφημερίες πέραν του Περιφερειακού Ιατρείου στο οποίο βρίσκεται η θέση της πλειονότητας από εμάς όπως και του  Κέντρου Υγείας, στην αρμοδιότητα του οποίου υπαγόμαστε. 

Παρέπεται, ότι ουδεμία ασφαλιστική κάλυψη θα υπάρξει  από την οποιαδήποτε Ασφαλιστική Εταιρεία για ο,τιδήποτε  ήθελε συμβεί στην Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου κατά την  εκτέλεση των καθηκόντων μας, ύστερα από εντελλόμενη  και μάλιστα αναγκαστική μετακίνησή μας, η οποία ουδεμία  σχέση θα έχει με την συνήθη εκτέλεση της επαγγελματικής  μας δραστηριότητας, θα είναι συνέπεια εξαναγκασμού  («εντέλλεσθαι») και με ανάθεση επί της ουσίας νέων  καθηκόντων. 

Περαιτέρω, με την εντελλόμενη μετακίνησή μας στο Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Παθολογικού Τομέα της  Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου για την κάλυψη εφημεριακών  αναγκών αλλά και τακτικού πρωϊνού ωραρίου, παραβιάζονται  οι όροι της ασφαλιστικής μας κάλυψης, εκθέτοντάς μας στον  κίνδυνο ακύρωσής της, όταν είναι γνωστό, ότι απαιτείται  πιστοποιημένη εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική (που δεν  κατέχουμε). 

Επιχειρείται, συνεπώς, η μετακίνησή μας για την κάλυψη  εφημεριακών αναγκών στην ως άνω Νοσηλευτική Μονάδα,  χωρίς να κατέχουμε την από την κείμενη νομοθεσία αξιούμενη  εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική [υπ’ αριθ. Γ5α/Γ.Π.οικ.  27054/2019 Απόφαση "Εκπαίδευση στην ιατρική εξειδίκευση  της επείγουσας ιατρικής" (ΦΕΚ Β΄ 1404/23-04-2019)], χωρίς  ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης (!!), εσείς δε μας ζητάτε,  επί της ουσίας, να διαπράξουμε προσωπική επαγγελματική  «αυτοκτονία» (!!!)

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ 

και με τη ρητή επιφύλαξη των νομίμων δικαιωμάτων μας 

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και όλως δικαιολογημένα για την  υποχρεωτική και επαναλαμβανόμενη μετακίνησή μας στην Νοση λευτική Μονάδα Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και  συγκεκριμένα στο Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα, για την πραγμα τοποίηση ενεργών εφημεριών αλλά και τακτικού πρωϊνού ωραρίου,  χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.  

Καταγγέλλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ως άνω  περιγραφόμενη, καταχρηστική, απαξιωτική, αυθαίρετη, επικίνδυνη  και ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά σε βάρος μας, η οποία μας  προσβάλλει βάναυσα ως Ανθρώπους, Επιστήμονες και Δημόσιους  Λειτουργούς. 

Σας Καλούμε, όπως άμεσα και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση ανακαλέσετε το ως άνω υπ’ αριθ. πρωτ. 45226/04-08-2021 έγγραφό  σας για την μετακίνησή μας στην Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου,  παραλείποντας στο μέλλον την έκδοση παρόμοιων αποφάσεων και να  τηρήσετε αυστηρά και χωρίς εκπτώσεις τη νομιμότητα, αναζητώντας  εναλλακτικές και υπαρκτές δυνατότητες ρύθμισης του προβλήματος  της στελέχωσης της εν λόγω Νοσηλευτικής Μονάδας με ιατρικό  προσωπικό, επικουρικό ή/και μόνιμο, άλλως,  

Σας Δηλώνουμε απερίφραστα και άνευ ετέρου, ότι, ως έχοντες  άμεσο, προσωπικό, ενεστώς, ιδιαίτερο και σπουδαίο έννομο συμ φέρον, θα υποχρεωθούμε να προσφύγουμε, για την προστασία μας, ενώπιον: α) Του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, με Μηνυτήρια  Αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ώστε να αναζητηθούν και απο δοθούν οι ευθύνες εκεί όπου αυτές αναλογούν, β) Του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου, με Αγωγή Αποζημίωσης για την βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς μας και μάλιστα στο πυρήνα  της αλλά και την σημαντική ηθική μας βλάβη και γ) Κάθε αρμόδιας  Δημόσιας Ελεγκτικής Αρχής, με Διοικητική Αναφορά, για τον  πειθαρχικό έλεγχο κάθε υπευθύνου. 

 

Αθήνα, 16 Αυγούστου 2021 

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ