Πάτρα: Αλεξόπουλος-Παπαδημάτος κατά της απόφασης Πελετίδη για συγκέντρωση την 17η Νοεμβρίου: Ακατανόητη απόφαση εν μέσω πανδημίας


Επικριτικά σχολιάστηκε από επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης το κάλεσμα της δημοτικής αρχής να γιορταστεί με δημόσια εκδήλωση η επέτειος του Πολυτεχνείου, κόντρα στις νομοθετημένες απαγορεύσεις που ισχύουν για την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, δήλωσε στην «Π» ότι είναι ακατανόητη η απόφαση της δημοτικής αρχής να συμμετέχει, την ώρα που γίνεται ένας τεράστιος αγώνας από την κοινωνία, τον υγειονομικό κόσμο και τους πολίτες, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της καραντίνας και να επανέλθει η ομαλή ζωή στην πόλη μετά τις 30 Νοεμβρίου («με ανοικτά καταστήματα, κυκλοφορία πολιτών κ.λπ.»).
«Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να βάλω τον εαυτό μου, την παράταξή μου και να καλέσω τους φίλους μας να παραβούν, όχι μόνο τη νομοθεσία, αλλά κυρίαρχα την ηθική διάσταση του θέματος, και την ηθική ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία για να προστατευτούμε οι ίδιοι και οι γύρω μας από τον κορονοϊό» τόνισε ο Γρ. Αλεξόπουλος. Πρόσθεσε ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου «είναι στο νου και στην καρδιά μας» και δεν θα φύγουν ποτέ από μέσα μας. «Θα τα τιμούμε καθημερινά. Ομως, αυτή την στιγμή θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Το λουλούδι σε αυτούς που έπεσαν το '73 αποδίδεται κάθε μέρα, και θα δοθεί συμβολικά όταν και όπως πρέπει…».
 

Ο Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Νίκος Παπαδημάτος. Χαρακτήρισε «μονομερή και προσωπική» την απόφαση του δημάρχου να μετέχει στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου στις 17 Νοεμβρίου, αλλά και σε κινητοποιήσεις στον χώρο της υγείας σε περίοδο λοκντάουν, εκφράζοντας την δυσφορία και τον έντονο προβληματισμό της παράταξής του.
«Ο κ. Πελετίδης θα πρέπει να πάψει επιτέλους να ασελγεί έναντι των θεσμών προς όφελος ξεπερασμένων και αναχρονιστικών ιδεών, αλλά και κομμάτων που διαχρονικά έχουν εκλογική δύναμη 5%. Ολα αυτά θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα σε άλλες εποχές, όμως στις μέρες μας, σε εποχές πανδημίας, δεν μπορούν παρά να στιγματιστούν» δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Εχουμε ξαναπεί ότι ο κ. Πελετίδης οφείλει να ενεργεί ως Δήμαρχος όλης της πόλης, αλλά και να ασχοληθεί, ως γιατρός που είναι, με τον Covid-19. Αντ΄ αυτού, όμως, ο ίδιος δείχνει ότι χαίρεται με την εξάπλωση του ιού και το επιβεβαιώνει συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις ανευθυνότητας που συμβάλλουν στην έξαρση του Covid-19».
 

Ο Γ. ΡΩΡΟΣ
Ο επικεφαλής της «Ωρας Πατρών», Γιώργος Ρώρος, δήλωσε στην «Π» ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί από την παράταξη. Θεωρεί ότι ο εορτασμός της επετείου μπορεί να γίνει με ποικίλες εκδηλώσεις, τις οποίες θα εξετάσει η «Ωρα Πατρών», λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας. Μας είπε ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. «Θα βρούμε τους καλύτερους τρόπους να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο, παίρνοντας και όλα τα αναγκαία μέτρα» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τοποθετήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο, δικαιολογώντας την απόφασή του να λάβει μέρος σε εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «φέρνει, κρυφά και ύπουλα, νομοθετήματα που πελεκάνε τα δικαιώματα των εργαζομένων» και αμφισβήτησε ευθέως την αγωνία της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι μένει στα λόγια.
Πρόσθεσε ο Κ. Πελετίδης ότι δόθηκαν δείγματα στην κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς που διοργανώθηκε από το ΚΚΕ (τη χαρακτήρισε υποδειγματική) και δεν συμμερίστηκε την κυβερνητική ανησυχία για τα πρωτόκολλα υγείας. «Τότε, να κάνουμε και διά ζώσης δημοτικά συμβούλια…» παρενέβη ο Θανάσης Αθανασόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Αλεξόπουλου.
Ο δήμαρχος συνέχισε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι: «Βρήκαν την ευκαιρία να μην ακουστεί η φωνή του λαού για αυτά που θα ζήσει αύριο (σ.σ. μετά την πανδημία)». Αρχικά είχε πει ότι έλαβε μέρος στη σύσκεψη 42 φορέων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο, με όλα τα μέτρα, και τους παραβρισκόμενους να μετέχουν με αποστάσεις (ανά τρία καθίσματα).

ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ