Τζιχαντιστές έκαναν πραξικόπημα κατά του αρχηγού του ISIS

Να ανατρέψουν τον ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους» στο κρησφύγετό του στην ανατολική Συρία επιχείρησαν τον περασμένο μήνα ξένοι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον Guardian.

Αλλά η απόπειρα δεν στέφθηκε με επιτυχία και ο ISIS επικήρυξε έκτοτε τους στασιαστές.

Το περιστατικό πιστεύεται ότι συνέβη στις 10 Ιανουαρίου σ’ ένα χωριό κοντά στην Χατζίν στην κοιλάδα του Ευφράτη, τελευταία περιοχή που βρίσκεται υπό των έλεγχο των τζιχαντιστών. Όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι στη βρετανική εφημερίδα οι πρωτεργάτες του σχεδίου ενεπλάκησαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τους σωματοφύλακες του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάνι, που κατάφεραν, όμως, να τον φυγαδεύσουν σε κοντινή έρημο.

Το «Ισλαμικό Κράτος» επικήρυξε στη συνέχεια τον Αμπού Μουάτ αλ Τζαζάιρι, που πιστεύεται ότι είναι βετεράνος ξένος μαχητής, ένας από τους περίπου 500 που σύμφωνα με εκτιμήσεις παραμένουν στην περιοχή.

«Το πήραν χαμπάρι την τελευταία στιγμή. Έγινε μια σύρραξη και σκοτώθηκαν δύο άτομα. Ήταν από τους ξένους μαχητές, από τους πλέον εμπίστους του», είπε αξιωματούχος.

Ιρακινοί, Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αλ Μπαγκντάντι βρέθηκε πρόσφατα στο τελευταίο κατάλοιπο του λεγόμενου «χαλιφάτου», όπου έχουν ανασυνταχθεί τα σκληροπυρηνικά μέλη της οργάνωσης έτοιμα να δώσουν την ύστατη μάχη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας αντικρουόμενες πληροφορίες για την τύχη του ηγέτη του ISIS. Πριν από έναν χρόνο κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήταν ζωντανός, αλλά λόγω ενός τραυματισμού και της κακής κατάστασης της υγείας του είχε χάσει τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τον Ιούνιο του 2017 η Ρωσία είπε ότι ο ηγέτης του ISIS μάλλον σκοτώθηκε σε αεροπορική της επιδρομή έναν μήνα νωρίτερα. Λίγο αργότερα ένας Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Αλ Μπαγκντάντι είχε σκοτωθεί, ενώ ανάλογα σενάρια κυκλοφόρησαν και Σύροι αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το «Ισλαμικό Κράτος» έδωσε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή, όπως υποστήριζε του Αλ Μπαγκντάντι – ισχυρισμός που δεν έχει, ωστόσο, εξακριβωθεί.

Αν και εντείνονταν τους τελευταίους μήνες οι φήμες για αναταραχή στους κόλπους του ISIS, μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στοιχεία περί σοβαρής εσωτερικής απειλής κατά της ζωής ή της εξουσίας του αλ Μπαγκντάντι.

Όσοι παρέμειναν στο πλευρό του είναι βετεράνοι που ασπάζονται τη νοσηρή ιδεολογία του κι έχουν αποδείξει την αφοσίωσή τους όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, μαχητές της οργάνωσης, ανάμεσά τους και πρώην σκληροπυρηνικά στελέχη, εγκαταλείπουν τις τελευταίες εβδομάδες τις πολιορκούμενες περιοχές, ενώ αρκετές χιλιάδες μέλη με τις οικογένειές τους παραδόθηκαν στις υπό τους Κούρδους δυνάμεις των SDF κοντά στο Ντέιρ εζ Ζορ.

Όμως παρά τις τεράστιες απώλειες εδαφών του «χαλιφάτου» ολοένα και πυκνώνουν οι επιθέσεις, οι εκρήξεις βομβών και οι εκτελέσεις αντιπάλων με συνοπτικές διαδικασίες σε περιοχές κοντά στη Μοσούλη που είχε καταλάβει το ISIS τον Ιούνιο του 2014, ενώ ύψωσαν, έστω και σύντομα, τη σημαία τους σε τμήματα της ιρακινής μεγαλούπολης και στην κοντινή κοιλάδα της Νινευή.



 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ