Άρχισε από τα Χριστούγεννα η γκρίνια για το βράδυ της έναρξης του Καρναβαλιού

Σε  μια περίοδο κατά την οποία οι πόλεις αλλάζουν και μαζί με αυτές και οι.. μοίρες του φακού από τον οποίο βλέπουμε ή οφείλουμε να επιχειρήσουμε να δούμε τα πράγματα, φαντάζει ως αστείο- τουλάχιστον-, να ξιφουλκούμε για μια παράταση λειτουργίας των καταστημάτων που αφορά μόνο μια νύχτα που για την Πάτρα είναι ξεχωριστή και ως τέτοια θα πρέπει να την εκλάβουμε σε όλο το εύρος της, αν θέλουμε να δώσουμε αξία στις ιδιαιτερότητες της πόλης.

Το βράδυ της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, σημειώνεται εδώ και χρόνια το οξύμωρο η Πάτρα να ...χοροπηδά στο κέντρο της με όλα τα καταστήματά της ερμητικά κλειστά και μια σειρά από πάγκους να στήνουν χορό παραεμπορίου στις γειτονικές της πλατείας Γεωργίου, οδούς. Η λογική που κρατάει τα καταστήματα κλειστά στη διάρκεια μιας νύχτας που θα μπορούσε να λειτουργήσει για αυτά ως οικονομική ανάσα, αναζητείται σε επιχειρήματα που αναζητούν τη καταγωγή τους σε φοβικά σύνδρομα περασμένων δεκαετιών τα οποία δεν απηχούν σε καμία των περιπτώσεων την σημερινή  πραγματικότητα και τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας.

Σε μια περίοδο λοιπόν που πόλεις όπως η Καλαμάτα, ο Πύργος, αλλά και η γειτονικά Κάτω Αχαΐα, και βεβαίως δεκάδες πόλεις ανά τη Ελλάδα επιχειρούν «λευκές νύχτες» και επιτυγχάνουν θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες και τους εμπόρους, στην Πάτρα ζούμε ακόμη στην εποχή του …εορταστικού χαλκού.

Ήδη ηχούν στα ΜΜΕ και όχι βέβαια μόνο σε αυτά, τύμπανα πολέμου σχετικά με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για μια νύχτα, τη νύχτα της έναρξης του καρναβαλιού και ήδη ετοιμάζονται όπλα για βολές. Και όλα αυτά, όχι για μια λευκή νύχτα, αλλά  για μια απλή και εφάπαξ παράταση του ωραρίου.

Η πρόταση των εμπόρων

«Εμείς δεν ζητάμε λευκή νύχτα όπως λένε» εξηγεί ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας και υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ρώρος «Ζητάμε επέκταση του ωραρίου. Λευκή νύχτα σημαίνει ότι τα καταστήματα μένουν όλη τη νύχτα ανοικτά, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις όπως είναι π.χ. η Καλαμάτα. Εμείς ζητάμε επέκταση του ωραρίου. Ο πρώτος λόγος είναι για να προστατευτούν τα στεγασμένα καταστήματα καρναβαλικών ειδών, τα πατρινά, τα οποία αν δεν πάμε σε επέκταση ωραρίου, έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα σε ό,τι τα αφορά, πρέπει να κλείσουν αναγκαστικά με βάση το νόμο στις 8 το βράδυ γιατί αλλιώς έχουμε αυτόφωρο.  Αυτό σημαίνει ότι η Πάτρα παραδίδεται στο παραεμπόριο με όλους αυτούς που έρχονται και στήνουνε τους πάγκους όπου βρουν με αποτέλεσμα να θυμίζουμε τριτοκοσμική πόλη. Η πρότασή μας σε ό,τι αφορά την επέκταση του ωραρίου των άλλων καταστημάτων, όχι δηλαδή των αμιγώς καρναβαλικών,  είναι εκείνη την ημέρα να είναι ανοικτά από τις 10.30 το πρωί έως τις 2.30-3 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα οπότε και ξεκινάνε οι εκδηλώσεις, έως τις 11 το βράδυ. Την Κυριακή την επόμενη μέρα, όπου τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά, εμείς λέμε να είναι κλειστά. Αυτό επειδή κάποιοι λένε ότι εξαντλούνται οι υπάλληλοι» διευκρινίζει ο κ. Ρώρος.

«Αυτό γίνεται μια φορά το χρόνο στην πόλη μας. Θέλοντας και εμείς να συμβάλλουμε σε αυτό το κλίμα, το χαρούμενο, το εορταστικό και συγχρόνως να δώσουμε και τον τόνο της ανοικτής αγοράς και να καρπωθούν τα όποια οφέλη τα πατρινά καταστήματα από αυτούς που θα έρθουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις».

Το επιτυχημένο παράδειγμα

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου αφορά μόνο τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου, καθώς οι εκδηλώσεις επικεντρώνονται μια τέτοια μέρα στο κέντρο και δεν  θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και με τις συνοικίες.

Η επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων την νύχτα της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, είχε γίνει μόνο μια φορά, στη διάρκεια της θητείας του Γιάννη Δημαρά. «Είχαμε μεγάλη επιτυχία τότε, είχαμε κλείσει με τη συμβολή και της αστυνομίας που είχε διευκολύνει το εγχείρημα και την οδό Κορίνθου και την οδό Μαιζώνος. Η Πάτρα είχε γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο και τα ταμεία των καταστημάτων κατέγραψαν πολύ θετικά αποτελέσματα» λέει ο κ. Ρώρος.

 Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη

Το εγχείρημα δεν επαναλήφθηκε καθώς η δημοτική αρχή Πελετίδη ήταν αντίθετη στο να δώσει την έγκρισή της. Φέτος, οι έμποροι έχουν έρθει σε συζητήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας  Γρηγόρη Αλεξόπουλο ο οποίος  φέρεται να είναι διατεθειμένος να εισηγηθεί θετικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπέρ της επέκτασης του ωραρίου καθώς είναι και αυτός υπέρ της άποψης ότι η Πάτρα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα μεγάλα event της.

«Οι πάγκοι και οι άδειες που πωλούνται από 100 ευρώ 700»

«Βγαίνουν τώρα κάποιοι εμποροϋπάλληλοι που αποτελούν μειοψηφία και  βάλλουν σκοπίμως εναντίον μου ενώ αυτό αποτελεί μια απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου η οποία πάρθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, 13 έναντι 2. Βέβαια κάποιοι στοχοποιούν το πρόσωπό του για ευνόητους λόγους. Γνωρίζω από που εκπορεύονται όλα αυτά», λέει ο κ. Ρώρος. «Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω το εξής: αφού κάποιοι είναι τόσο ευαίσθητοι για τους εμποροϋπαλλήλους γιατί δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία και για τα Πατρινά καταστήματα που όλο το χρόνο αγκομαχούν προκειμένου να βγάλουνε τις υποχρεώσεις τους; Και θα ήθελα να υποβάλλω και άλλο ένα ερώτημα. Τους έχει πιάσει τόση ευαισθησία για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα των  υπαλλήλων αλλά δεν είναι ευαίσθητοι απέναντι στους εργαζόμενους όταν ανοίγουν εκείνοι οι μεγάλοι πάγκοι, και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Εκεί δεν έχω δει να δείξουν την ευαισθησία τους. Δεν έχω δει να αντιδρούνε όταν οι ίδιοι ομολόγησαν και υπάρχουν ένορκες εξετάσεις ότι τις άδειες που πήρανε από τη δημοτική αρχή έναντι 100 και 150 ευρώ ή ακόμη και δωρεάν, τις μεταπούλησαν 600 και 700 ευρώ. Να μας πούνε ποιοι γίνονται πιο πλούσιοι μέσα από αυτές τις άδειες. Ας ερευνήσουν και αυτά τα στοιχεία και ας σταματήσουνε να το παίζουνε οι προστάτες των φτωχών των εμποροϋπαλλήλων κλπ.

Με τα νόμιμα όργανα των εμποροϋπαλλήλων, συνομιλούμε πάντα και έχουμε ανοικτό διάλογο για κάθε θέμα που μας απασχολεί και δεν θα γίνουμε συνομιλητές με κάποιους που δεν εκφράζουνε το συλλογικό όργανο των εμποροϋπαλλήλων, αλλά μια μικρή μειοψηφία» καταλήγει ο κ. Ρώρος.

 

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ