Οι 6 απλές κινήσεις για να κάνετε τα παιδιά λιγότερο ευέξαπτα και κυκλοθυμικά

Όλα τα παιδιά μπορεί να είναι ευέξαπτα, αλλά αν το δικό σας φαίνεται πιο ευερέθιστο και κουρασμένο ή απλώς χρειάζεται πιο «σκληρή δουλειά» από το συνηθισμένο, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη νερού.

Δυστυχώς, το να πιούν τα παιδιά νερό μπορεί να εξελιχθεί σε μια συνεχιζόμενη μάχη για πολλούς γονείς, αλλά αξίζει να επιμείνουμε.

«Το να σκέφτεστε αν το παιδί σας έχει πιει αρκετό νερό είναι στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα για τα οποία ανησυχούν οι γονείς καθημερινά, μαζί με το να τους ζητάτε να τρώνε μια ικανή ποσότητα φρούτων και λαχανικών ή να ελέγχετε πόσο χρόνο περνούν μπροστά στην οθόνη», λέει η παιδική διατροφολόγος Zoe Griffiths.

Αλλά δεν είναι μόνο στην κυκλοθυμία που βοηθά μια επαρκής ποσότητα νερού. «Η ενυδάτωση είναι σημαντική για το σώμα των παιδιών. Η πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, την απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων στα ούρα, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της εφίδρωσης και τη λίπανση και την προστασία των αρθρώσεων», προσθέτει η ειδικός και συνεχίζει:

«Το να πίνουν αρκετό νερό βοηθά επίσης στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας που είναι ένα κοινό πρόβλημα στα μικρά παιδιά».

Πώς θα εξασφαλίσετε λοιπόν ότι το παιδί σας θα ξεδιψάσει, χωρίς να καταφύγετε σε ζαχαρούχα και ανθρακούχα ροφήματα;

Δημιουργήστε μια ρουτίνα
Στοχεύστε ψηλά
Δώστε το παράδειγμα
Βάλτε τα παιδιά να πιούν μόνα τους νερό
Πειραματιστείτε με γεύσεις
Έχετε πάντα μαζί νερό όπου κι αν πάτε

1. Δημιουργήστε μια ρουτίνα

«Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει ένα ποτό σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων, των σνακ και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων», συμβουλεύει η Zoe.

«Αν ένα ποτό υπάρχει πάντα δίπλα τους στο δείπνο, το να το πιάσουν γίνεται αυτόματα, παρά κάτι που πρέπει να συνεχίσετε να τους υπενθυμίζετε».

2. Στοχεύστε ψηλά

«Στα παιδιά αρέσει να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο και την ευθύνη για τις εργασίες, γι’ αυτό μιλήστε τους για τη σημασία της διατήρησης της ενυδάτωσης και προτείνετέ τους να στοχεύουν να πίνουν έξι έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, ώστε να έχουν έναν στόχο που πρέπει να επιτύχουν», λέει η ειδικός.

3. Δώστε το παράδειγμα

«Αφήστε το παιδί σας να σας δει να πίνετε νερό. Τα παιδιά ειδωλοποιούν τους ενήλικες στη ζωή τους και θα αντιγράψουν αυτό που κάνετε, οπότε αν πίνετε νερό, θα το κάνουν κι εκείνα», προσθέτει η Zoe.

4. Βάλτε τα παιδιά να πιούν μόνα τους νερό

«Ενθαρρύνετε τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά να πιούν μόνα τους νερό», λέει η Zoe και συνεχίζει: «Τοποθετήστε ποτήρια δίπλα στη βρύση και έχετε ένα μπουκάλι ή μια κανάτα με νερό στο τραπέζι την ώρα των γευμάτων». Εάν έχετε πάντα ένα ποτήρι νερό κοντά στο παιδί σας, μπορεί να πιει γουλιά όποτε θέλει. Ενθαρρύνει την ανεξαρτησία και κάνει πιο πιθανό να αυτορρυθμιστούν.

Τα παιδιά αγαπούν τα ιδιόμορφα καλαμάκια ή τα μπουκάλια και η χρήση τους μπορεί να τα ενθαρρύνει να πίνουν περισσότερο. Μερικές φορές ένα αντικείμενο με τον αγαπημένο τους χαρακτήρα είναι αρκετό κίνητρο για να τους βοηθήσει να αυξήσουν την πρόσληψη νερού.

5. Πειραματιστείτε με γεύσεις

«Συχνά τα μικρά παιδιά λένε ότι το νερό έχει βαρετή γεύση, γι’ αυτό πειραματιστείτε εμπλουτίζοντας το νερό με διαφορετικές γεύσεις όπως φέτες πορτοκαλιού και λάιμ, μούρα ή μέντα και αγγούρι», προτείνει η Zoe.

Είναι δυνατό να αυξήσετε την πρόσληψη νερού μέσω φρούτων και λαχανικών -παίρνουμε περίπου το 20 τοις εκατό της ημερήσιας πρόσληψης από το φαγητό μας, γι’ αυτό προσπαθήστε να δελεάσετε τα παιδιά.

«Γίνετε δημιουργικοί και φτιάξτε smoothies φρούτων μαζί τους, αλλά περιοριστείτε στα 150 ml την ημέρα. λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε παγάκια φρούτων παγώνοντας βατόμουρα ή φέτες λεμονιού σε παγοθήκες γεμάτες νερό», προτείνει η ειδικός.

Τα φρούτα και τα λαχανικά όπως το καρπούζι και το αγγούρι έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γι’ αυτό μπορείτε να φτιάξετε ένα υπέροχο σνακ που θα βοηθήσει τα παιδιά να παραμείνουν ενυδατωμένα τις ζεστές μέρες. Το γάλα είναι επίσης μια υγιεινή, ενυδατική επιλογή και θα βοηθήσει να συμπληρώσουν την πρόσληψη ασβεστίου.

6. Έχετε πάντα μαζί νερό όπου κι αν πάτε

«Προσπαθήστε να αναθέσετε στα παιδιά να γεμίσουν το δικό τους μπουκάλι νερό για να το πάρουν μαζί τους όταν φεύγουν από το σπίτι ή να κρατήσουν μπουκάλια νερό στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, ώστε να έχετε πάντα πολλά υγρά στο χέρι. Όλα έχουν να κάνουν με την οικοδόμηση υγιεινών συνηθειών», καταλήγει η Zoe.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης