Πήγαμε στον Άγιο Δημήτριο Μπάδα λίγο πριν τα Θυρανοίξια – Ένα σπάνιο Βυζαντινό μνημείο στη δυτική Αχαΐα – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

μοναδικές τοιχογραφίες

ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου θα τελεστούν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Μπάδα, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές (κατάρρευση του θόλου του νάρθηκα, ρωγμές στις τοιχοποιίες) από τον σεισμό του 2008. Έκτοτε δεν λειτουργούσε λόγω των σοβαρών δομικών προβλημάτων. Οι εργασίες αποκατάστασης του Βυζαντινού μνημείου ολοκληρώθηκαν και πριν από λίγες ημέρες, συγκινημένος ο Μητροπολίτης Πατρών παρέλαβε τα κλειδιά της Μονής από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας που επέβλεψε τις εργασίες.

Η ιερά ακολουθία θα τελεστεί το πρωί της Κυριακής από τις 7 το πρωί έως τις 10.00 από τον Μητροπολίτη. Και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παρουσίαση του έργου. Λίγες ημέρες πριν την επίσημη παρουσίαση, το dytikanea σας ξεναγεί στην Ιερά Μονή, εκεί στο ύψωμα της Μόβρης, όπου συναντάμε ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της δυτικής Αχαΐας.

Πρόκειται για μονόχωρο ναό στον τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο και μεταγενέστερο νάρθηκα προσκολλημένο στη δυτική κεραία. Χαρακτηριστικό της τοιχοποιίας της αρχικής οικοδομικής φάσης, που μπορεί να αναχθεί στο τέλος του 12ου αρχές 13ου αιώνα και εντοπίζεται στην ανατολική και νότια πλευρά, είναι ο άφθονος κεραμοπλαστικός διάκοσμος. Η βόρεια κεραία κατέρρευσε, πιθανόν από σεισμό, μαζί με τον τρούλο τον 18ο αιώνα και τα τμήματα αυτά του ναού ανακατασκευάστηκαν το 1750 σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή. Τότε προστέθηκε ο νάρθηκας και διακοσμήθηκε το μνημείο με λαΐκότροπες τοιχογραφίες, έργο του Νεζερίτη ζωγράφου Ανδρέα. Το εικονογραφικό πρόγραμμα είναι το καθιερωμένο. Τεχνοτροπικά οι τοιχογραφίες ανήκουν στο αντικλασικό ρεύμα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής που απαντάνται στα πελοποννησιακά μνημεία τον 18ο αιώνα και χαρακτηρίζεται από σχηματοποίηση, στείρα μίμηση παλαιών προτύπων, επίπεδες μορφές με έντονα περιγράμματα και φωτεινά χρώματα. 

Διαβάστε επίσης