Φοκάτσια με σταφύλι

Ιταλική συνταγή για ένα λαχταριστό πρωινό

Υλικά για 4 άτομα

1 ½ κούπα σταφύλια κόκκινα κομμένα στη μέση
1 ½ κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.γ. χοντρό αλάτι
180 ml χλιαρό νερό
2 κ.σ. γάλα
1 ¼ κ.γ. μαγιά
250 γρ. αλεύρι
½ κ.γ. αλάτι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Αρχικά, ανακατεύετε στο μπολ του μίξερ το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρίσει.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα για 8 λεπτά.

Λαδώνετε καλά ένα μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη. Ρίχνετε επιπλέον ελαιόλαδο από πάνω.

Σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ και αφήνετε σε δροσερό μέρος για 1½ -2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.

Ρίχνετε αλεύρι στον πάγκο, ακουμπάτε πάνω την ζύμη και τη χωρίζετε σε 2 μπάλες.

Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί, βάζετε μέσα τις 2 μπάλες, λαδώνετε με ένα πινέλο το πάνω μέρος τους και αφήνετε στην άκρη για 20 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα.

Μετά από 20 λεπτά λαδώνετε τα χέρια σας και ανοίγετε τις ζύμες σε διάμετρο 20 εκ. Σκεπάζετε και πάλι και αφήνετε για ακόμα 1 ½ ώρα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα.

Λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο το πάνω μέρος της ζύμης και σκορπίζετε από πάνω τα σταφύλια και το δεντρολίβανο πιέζοντάς τα ελαφρά στη ζύμη.

Συνεχίζετε το πασπάλισμα με το χοντρό αλάτι και την καστανή ζάχαρη.

Ψήνετε για 15 λεπτά μέχρι η φοκάτσια να αποκτήσει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.

Πηγή: newsbeast.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ