Απάντηση στην ΟΙΚΙΠΑ για την κατάσταση του Σκαγιοπουλείου: Ασφαλώς και αυτή η εικόνα δεν μας ικανοποιεί

Ο πρόεδρος του Δ,Σ, του Σκαγιοπουλείου Κληροδοτήματος Θεόδωρος Μουστάκας απαντά στην ΟΙΚΙΠΑ για την κατάταση του Σκαγιοπουλείου. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σε σχέση με καταγγελίες της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην κατάσταση που βρίσκεται ο κήπος του Σκαγιοπουλείου, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής: Η εικόνα που εμφανίζει συνολικά ο κήπος του Κληροδοτήματος δεν ήταν ποτέ καλύτερη από σήμερα και, πάντως, τον τελευταίο χρόνο, έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση γι αυτό και φιλοξενούμε πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, ακόμα και του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Ασφαλώς και αυτή η εικόνα δεν μας ικανοποιεί σε απόλυτο βαθμό, αλλά προς τούτο υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2016 το Κληροδότημα του Σκαγιοπουλείου ήταν ακέφαλο διοικητικά, εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων φορέων να εκπροσωπηθούν στη Διοίκηση. Το ΔΣ του Κληροδοτήματος συγκροτήθηκε σε σώμα τον τελευταίο χρόνο και προσπαθεί να ξεπεράσει εμπόδια παλαιότερων χρόνων. Το Κληροδότημα δεν έχει μόνο μηδενικά έσοδα, αλλά το βαραίνουν και υπέρογκα χρέη που δημιουργήθηκαν από παλαιότερες διοικήσεις. Υπάρχουν δε και ορισμένοι πιστωτές, που έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια για να διεκδικήσουν οφειλόμενα.

Ο ένας και μοναδικός υπάλληλος (υπεύθυνος για τη φροντίδα του κήπου) βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας για οφειλές δεδουλευμένων και δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του. Κατά συνέπεια το Κληροδότημα είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί δίχως έσοδα και καθόλου προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του. Παρά ταύτα, στον ένα χρόνο διοικητικής δράσης έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε λειτουργικό τον χώρο συνολικά του κήπου μας καθώς και των δομών της δικαιοδοσίας μας, λόγω συνεργασιών και εθελοντικής δουλειάς. Οφείλουμε δε να εξάρουμε τη στάση της σημερινής δημοτικής Αρχής, η οποία, ανταποκρίθηκε άμεσα όσες φορές ζητήσαμε τη συνδρομή της για απαραίτητες εργασίες στο χώρο μας.

Γι αυτό και μας προκαλεί εντύπωση η επιλεκτική μνήμη της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. η οποία, στις καταγγελίες της, στόχευσε τα πυρά της προς τη σημερινή δημοτική Αρχή (εντελώς άστοχα και άτοπα) προφανώς για αντιπολιτευτικούς λόγους ! Εξάλλου, ας γνωρίζει η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. ότι η προτροπή της προς τον Δήμο για παρεμβάσεις εντός του Σκαγιοπουλείου είναι άνευ ουσίας καθότι ο Δήμος δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα εντός του Σκαγιοπουλείου, διότι πολύ απλά δεν του ανήκει. Το Κληροδότημα έχει διοίκηση, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει και να δρα για το χώρο ευθύνης της. Αναφέρεται, επίσης, η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Ιδρύματος, το οποίο με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, έχει μεταφερθεί στο παλαιό Νοσοκομείο. Το δε κτίριο, δεν είναι ούτε σε καλύτερη, ούτε σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι παραλάβαμε. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας που οφείλονται κύρια σε έλλειψη χρημάτων και προσωπικού, αλλά το ΔΣ έχει ήδη λάβει αποφάσεις και δρομολογήσει εξελίξεις προκειμένου να αλλάξει σύντομα όψη το Σκαγιοπούλειο και να καταστήσει το χώρο ευθύνης του αντάξιο της ιστορικής του διαδρομής, παραδίδοντάς το στην τοπική κοινωνία για χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ