Πάτρα: Τι προτείνει ο Δήμος για το πρόβλημα του 10ου Γενικού Λυκείου

το κτιριο ειχε θέμα μετά τον σεισμο του 2008

Το θέμα του κτιριολογικού προβλήματος του 10ου ΓΕΛ Πάτρας, που προκλήθηκε από το σεισμό της 8ης Ιουνίους 2008, συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρών στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αχαΐας, Σπύρος Ψαράς, ο οποίος στην τοποθέτησή του, τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, καλώντας το Σώμα να κάνει δεκτή την εισήγηση του Αντιδημάρχου Παιδείας, Ανδρέα Αθανασόπουλου.

Ο κ. Ψαράς χαρακτήρισε το σχολείο «ευαίσθητο», που λειτουργεί σε μια «ευαίσθητη περιοχή», το οποίο όμως από το 2008 φθίνει, αφού από τους 115 μαθητές που είχε το 2009 σήμερα έχει 45 και εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το ότι κινητοποιήθηκε η Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Παιδείας.

 

Η εισήγηση του  Αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέα Αθανασόπουλου, έχει ως εξής:

« Με το σεισμό στις 8-6-2008 στην πόλη μας υπέστησαν ζημιές συγκεκριμένα σχολικά κτίρια.

Μεταξύ αυτών είναι και το σχολικό κτίριο που στεγαζόταν το 10ο ΓΕΛ στην περιοχή Ιτεών.

     Από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά από τον σεισμό από την αρμόδια τριμελή Επιτροπή  Μηχανικών  το εν λόγω σχολικό κτίριο κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλο για χρήση.

    Από τότε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στεγάζονται (κυρίως) σε προκάτ  αίθουσες διδασκαλίας.

    Η εκπαιδευτική διαδικασία σε ότι αφορά την κάλυψη στοιχειωδών όρων και συνθηκών – ειδικά και με την πάροδο των χρόνων – επιδεινώνεται σημαντικά που εκφράζεται  με τον διαρκώς μειούμενο αριθμό μαθητών και μαθητριών ανά σχολική περίοδο.

   Έκτοτε δεν διαπιστώνεται καμία ουσιαστική ενέργεια από την αρμόδια τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με σκοπό την αποκατάσταση του και την παράδοση σχολικού κτιρίου πλήρως σύγχρονου και ανακαινισμένου στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.

   Η Δημοτική Αρχή θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη ΓΕΛ στην συγκεκριμένη περιοχή και δίκαιο το αίτημα αποκατάστασης του σχολικού κτιρίου  που αποτελεί διαχρονική διεκδίκηση του συνόλου των φορέων εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών/τριων).

   Έθεσε σε προτεραιότητα στις ενέργειες της την αποκατάσταση του κτιρίου για την ύπαρξη ΓΕΛ στην περιοχή.

   Έλαβε  άμεσα μέτρα ασφάλειας, αποκλεισμού της πρόσβασης μέσω εξωτερικής περίφραξης και κλειδώματος της εισόδου σ’αυτό των μαθητών/τριων – εκπαιδευτικών κ.λ.π. στο κοινό αύλειο χώρο των συστεγαζόμενων σχολείων του 10ου  ΓΕΛ και του 14ου Γυμνασίου.

   Προχώρησε σε σειρά ενεργειών προς τις κτιριακές υποδομές Α.Ε στο Υπουργείο Yποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, απαιτώντας την άμεση τεχνική – οικονομική συμβολή τους επισημαίνοντας  τις μεγάλες ελλείψεις  του Δήμου μας σε πόρους, υποδομές και προσωπικό, για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά λάβαμε αρνητικές απαντήσεις.

    Μόλις το Φλεβάρη του 2017, περιήλθε σε γνώση του Δήμου σχετική  «μελέτη» που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αφορούσε  στο 10ο ΓΕΛ, παρότι είχε διενεργηθεί  από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, από τις 20-12-2008. Παρέμεινε δε ανενεργή και δεν φαίνεται να παραδόθηκε στον Δήμο της Πάτρας.

    Οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μας, προχώρησαν σε έλεγχό της και παίρνοντας υπ’ όψιν τα βασικά στοιχεία της και τα δεδομένα που προέκυπταν, προτείνουν την κατεδάφιση του κτιρίου και της ανέγερσης νέου.

    Η συγκεκριμένη λύση προκρίνεται λόγω του μεγάλου κόστους της ανακατασκευής του υπάρχοντος που προσεγγίζει το ύψος του ποσού της ανέγερσης του νέου διδακτηρίου αλλά και των επιπλέον πλεονεκτημάτων που αποκτά ένα νέο κτίριο που παίρνει υπόψη του στην κατασκευή τις σύγχρονες προδιαγραφές ανέγερσης του (σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, νέα τεχνολογική και ενεργειακή υποδομή, νέες υγρομονώσεις, θεμελιώσεις κλπ) αλλά  και τις σημερινές ανάγκες του νέου σχολείου σε αίθουσες διδασκαλίας και βοηθητικούς χώρους.

   Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να επιλέξει στο να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση: α) σαν ορθή και τεκμηριωμένη την πρόταση των τεχνικών υπηρεσιών προχωρώντας στην κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου και κατασκευή νέου ή β) την επισκευή του παλαιού κτιρίου.

Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:

1)Σαν ορθή και τεκμηριωμένη την πρόταση των Τεχνικών Υπηρεσιών

2)Την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

α. Την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου του 10ου ΓΕΛ

 β. Την διαμόρφωση – σύνταξη σχετικής μελέτης κατασκευής νέου διδακτηρίου στην ίδια θέση λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρόταση της Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Προτείνουμε επίσης  να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αναζήτησης πηγών χρηματοδότησης για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου».

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ