Για να δείξει την προεδρική του ιδιότητα, ο Macron έβαλε τη στολή του επικεφαλής του στρατού

Παρέλασε με ένα στρατιωτικό όχημα, επισκέφθηκε τους τραυματισμένους στρατιώτες στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Percy… Πριν την επίσκεψη στις ένοπλες δυνάμεις στο Μάλι, ο μελλοντικός κάτοικος των Ηλυσίων Πεδίων θέλησε να εμφανιστεί με μοναρχικό τρόπο.

Πέτυχε τον μετασχηματισμό του. Αμέσως μετά την επίσημη τελετή ορκωμοσίας που έγινε την Κυριακή το πρωί στα Ηλύσια Πεδία, ο νέος αρχηγός Κράτους, ο Emmanuel Macron, φόρεσε τη στολή του επικεφαλής του στρατού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να πραγματοποιήσει την παραδοσιακή παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία πάνω σε ένα στρατιωτικό όχημα (ένα στρατιωτικό φορτηγό ACMAT, θυγατρική της Renault Trucks Défense, κατασκευασμένο στη Saint-Nazaire, όπως αποκαλύπτει το Le Lab d'Europe 1). Μπροστά από το όχημα, η τρίχρωμη σημαία συνδεδεμένη με το σύμβολο του αρχηγού στρατού κυμάτιζε επιδεικτικά, όπως υπογραμμίζει το France 2.

 

Το απόγευμα, ο νέος κάτοικος των Ηλυσίων βρέθηκε «δίπλα στα κρεβάτια των τραυματισμένων στρατιωτών στη μάχη», στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Percy, «για την υπεράσπιση του έθνους μας και της ελευθερίας του κόσμου», δήλωσε το περιβάλλον του. Φρόντισε να συναντήσει τον 29χρονο Philippe Perrot, μέλος του πρώτου συντάγματος αλεξιπτωτιστών πεζοναυτών και τραυματισμένος στο Μάλι, τον 27χρονο αρχι-δεκανέα Kevin Emeneya, μέλος του πρώτου συντάγματος μηχανικού και τραυματισμένος στο Αφγανιστάν, και τον 21χρονο Geoffrey Dhaenens που βρισκόταν στην πρώτη θέση, μέλος του τρίτου συντάγματος μηχανικού και τραυματισμένος στο Μάλι.

Τέλος, ύστατο μήνυμα από τον Emmanuel Macron στα στρατεύματα του: θα πάει στο Μάλι στο τέλος της εβδομάδας, για να επισκεφθεί τις ένοπλες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκεί στο πλαίσιο της επιχείρησης Barkhane. «Οι στρατιώτες μας στο εξωτερικό μάχονται για τη δική μας ασφάλεια. Η μάχη μας είναι μια διεθνής μάχη εναντίον των Daech*. Θα συνεχίσω αυτή τη μάχη με σταθερότητα και αποφασιστικότητα», είχε εξηγήσει στο TF1 την Πέμπτη 27 Απριλίου, ανάμεσα στους δύο γύρους, για να υποστηρίξει την επιλογή του. Σκόπευε άλλωστε στην αρχή να μεταβεί εκεί (στο Μάλι) πριν πάει στο Βερολίνο, αλλά για πρακτικούς λόγους άλλαξε σχέδια.

* (σημ. μεταφρ. λέξη που χρησιμοποιείται αντί του ISIS)

Με αυτή τη σειρά, ο Emmanuel Macron, πρώτος Πρόεδρος που δεν έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία, αναζητά να αποκτήσει την εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας και να απαντήσει στις κριτικές της δεξιάς όσον αφορά την αδυναμία του να εκτελέσει τα καθήκοντα της θέσης του. Στοίχημα που πέτυχε, αν κρίνουμε από την αντίδραση του βουλευτή-δημάρχου των LR της Villeneuve-Loubet (Alpes-Maritimes), Lionnel Luca, που χαιρέτισε τα πρώτα βήματα του νέου προέδρου. «Ο Emmanuel Macron ξεκινά μάλλον καλά επισκεπτόμενος τους τραυματισμένους στρατιώτες μας» ανήρτησε στο Twitter.

 

Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της lefigaro.gr, Pour se présidentialiser, Macron a enfilé le costume de chef des armées, Arthur Berdah, 14/05/2017

* Μετάφραση: Κατερίνα Παναγιωτοπούλου

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ