Πάτρα: Η οικία Τζίνη τότε που στέγαζε το κατάστημα ανδρικών Τσιμπούκης- Ένα σπίτι, μια ιστορία

Το 1979

ΠΑΤΡΑ - 1979 - Η οικία Τζίνη, Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου την εποχή που στέγαζε το κατάστημα ανδρικών Τσιμπούκης. Την φωτογραφία ανέβασε στο Patras Photos Old Special ο Βασίλης Καραβασίλης.

Το Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής αντίληψης σπίτι είναι ίσως το παλαιότερο κτίριο της Πάτρας, κατασκευασμένο το 1832, έλκει την προσοχή όσων έχουν μάθει να κοιτάζουν ψηλά ανακαλύπτοντας τις ομορφιές μιας πόλης που έρχονται από τον 19ο αιώνα και κάνουν τη σύγκριση με το σήμερα... άνιση μάχη.

Η πατρική οικία Τζίνη, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, φιλοξένησε μια περίφημη οικογένεια των Πατρών που έφτασε από την Ήπειρο για να γράψει το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης και να αποκτήσει μια τεράστια ακίνητη περιουσία, που ακόμη και σήμερα κάνει το όνομα Τζίνη να ηχεί γνώριμο, με όλο του τον οικονομικό...αέρα.

Η οικογένεια Τζίνη είχε καταγωγή από το Κομπότι της Άρτας και ο πρώτος άνθρωπος που έριξε άγκυρα στην Πάτρα ήταν ο Θεόδωρος Τζίνης, αγωνιστής του 1821, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, μυημένος από τον συμπατριώτη του Σκουφά.

Ήταν στα 1928 όταν ήρθε στην πρωτεύουσα της Αχαϊας και άρχισε να δουλεύει στο εμπόριο την εποχή που μόλις άρχισε να ...μυρίζει η πολη σταφίδα.

Εργαζόμενος σκληρά και με δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα , ο Θεόδωρος Τζίνης άρχισε να καλπάζει επαγγελματικά και να αποκτά τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία, γεγονός που του έδωσε εξέχουσα θέση στην κοινωνία των Πατρών.

Πέραν από τον εμπορικό οίκο που δημιούργησε για το εμπόριο της σταφίδας, ασχολήθηκε και με τραπεζικοοικονομικές συναλλαγές.

Η δύναμη της οικογένειας του μεγαλοκτηματία, ενισχύθηκε με τη δράση των τριών γιων του, Γιώργου, Ανδρέα και Σπύρου.

Ο Γεώργιος Τζίνης απέκτησε απέραντες εκτάσεις στην περιοχή του Πυροσβεστείου, όπου μέχρι και σήμερα η συνοικία ονομάζεται Τζίνη, για ευνόητους λόγους.

Μετά το θάνατο του Θεόδωρου, στα 1869, τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε ο γιος του Ανδρέας Τζίνης, ο οποίος έφυγε απο τη ζωή στα 1887.

Ο Ανδρέας, απέκτησε τέσσερις γιους, τον Κωνσταντίνο, τον Μιχαήλ, τον Ιωάννη και τον Στέφανο.

Τη διεύθυνση των εργασιών ανέλαβε ο Κωνσταντίνος, στην αρχή με έναν εκ των τεσσάρων αδελφών του και στη συνέχεια όταν αυτος πέθανε, μόνος του επί 25 χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Τζίνης συμμετείχε στο Λιμενικό Ταμείο και το το Δ.Σ. του Πτωχοκομείου Πατρών, ενώ διετέλεσε σύμβουλος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας και άλλων σωματείων.

Προς το τέλος, ασχολήθηκε με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις ως μέτοχος στην Ανώνυμο Πατραϊκή Εμποροβιομηχανική Εταιρεία.

Εξέχοντα μέλη της οικογένειας υπήρξαν ο Στέφανος Τζίνης, πρόεδρος της Γυμναστικής Ένωσης Παναχαϊκού και του ποδηλατικού συλλόγου Πατρών, ο Γεώργιος Θ. Τζίνης, δικηγόρος, πρώτος πρόεδρος της Παναχαϊκής Γυμναστικής Εταιρείας, πρόξενος της Ρουμανίας και παρασημοφορημένος με τον σταυρό του Σωρήρα και ο Ανδρέας Τζίνης, πρόξενος της Γαλλίας και της Σουήδιας και κάτοχος σημαντικής βιβλιοθήκης.

Τα μέλη της οικογενείας συνδέθηκαν με γάμο με τις οικογένειες Λιάλιου, Παπαποστόλου και Μιχαλόπουλου. Ο Θεόδωρος Τζίνης είχε παντρευτεί την Ελένη Παπαποστόλου ενώ ο Ανδρέας Τζίνης την Ελένη Λιάλιου, κόρη του διάσημου μουσικοσυνθέτη Δημητρίου Λιάλιου. Σήμερα κατοικούν ακόμα στην Πάτρα απόγονοι της οικογένειας.

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ