Γαλλικές εκλογές: Το who is who του Μακρόν που έγινε ο… νέος Ναπολέων

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Εμμανουέλ Μακρόν κατέβηκε ως ανεξάρτητος με το κίνημα «Εμπρός» (En Marche!) που ο ίδιος ίδρυσε και κατάφερε να μπει… σφήνα δίπολο αριστεράς-δεξιάς. Στα 39 του χρόνια πρεσβεύει κάτι νέο και το ότι είναι πρώην τραπεζίτης δεν περνάει απαρατήρητο από τις αγορές που ξέρουν πως θα έχουν να μιλάνε με έναν δικό τους άνθρωποι.

Το 2008 προσελήφθη στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό Ρότσιλντ όπου διακρίθηκε για την εξαγορά-μαμούθ τμήματος της φαρμακευτικής Pfizer από τη γαλλική Nestle. Για αυτό το deal κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών». Στην πολιτική πολύπειρος αλλά δεν είναι και πρωτάρης καθώς ήταν πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ.

Μάλιστα από σήμερα είναι ο νεότερος πρόεδρος της ιστορία της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα και θα μπεί στο Ελιζέ πριν καν συμπληρώσει τα 40 του χρόνια.

Είναι παντρεμένος με την κατά 20 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ Τρονιέ, πρώην φιλόλογό του στο Λύκειο. Εκείνος ήταν 15 όταν τη γνώρισε. Κι εκείνη 40. Στα 17, ο νεαρός Εμανουέλ έδωσε μια υπόσχεση στην εκλεκτή της καρδιάς του: «Σε ηλικία 17 ετών, ο Εμανουέλ μου είπε: «ό,τι κι αν κάνεις, εγώ θα σε παντρευτώ!»», έχει αποκαλύψει η 64χρονη σήμερα Μπριζίτ στο Paris Match. Η σχέση τους ξεκίνησε όταν πια εκείνος ήταν 18 ετών.

Τότε, εκείνη ήταν παντρεμένη και ήδη μητέρα τριών παιδιών. Εκείνη είχε αμφιβολίες στην αρχή. Αλλά η επιμονή του Μακρόν, τελικά, την έπεισε. «Σιγά σιγά κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις αμφιβολίες μου, με υπομονή. Δεν ήταν έφηβος, είχε σχέσεις με άλλους ενήλικες» έχει δηλώσει η Μπριζίτ σε ντοκιμαντέρ για τη σχέση τους. Έτσι, αποφάσισε να χωρίσει από τον σύζυγό της και πατέρα των παιδιών της και να μετακομίσει στο Παρίσι για να είναι κοντά στον Μακρόν. Και από τότε, είναι αχώριστοι. Παντρεύτηκαν τελικά το 2007 αλλά εκείνη δεν άλλαξε το επώνυμό της και κράτησε το Τρονιέ, επώνυμο του πρώτου συζύγου της.

Οι βασικές του δεσμεύσεις του Μακρόν είναι:

– Διάθεση 50 δις ευρώ για την επαγγελματική κατάρτιση, την έξοδο από τον άνθρακα, τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανανέωση των υποδομών.

– Διατήρηση του 35ωρου και το κράτος να αναλάβει την ασφάλιση των ανέργων

– Η παραμονή στη ζώνη Σένγκεν και την παράλληλη ενίσχυση των συνοριακών αστυνομικών αλλά και των αστυνομικών στις πόλεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

– Η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία για παιδιά κάτω των 15 ετών.

– Η δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της ΕΕ που θα διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ