Την Τρίτη επιστρέφουν οι Θεσμοί

τι αναφέρουν ελληνικές πηγές

Συγκρατημένα αισιόδοξη αποχώρησε η ελληνική αποστολή από το στρατηγείο του ΔΝΤ, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τους δύο ισχυρούς πόλους του ελληνικού ζητήματος, την επικεφαλής του Ταμείου και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

“Απ’ όλες τις επαφές διαφάνηκε η βούληση για μια συμφωνία ως τις 22 Μαΐου” ανέφεραν ελληνικές πηγές, μεταφέροντας έτσι το κλίμα, αλλά και διατηρώντας επιφυλάξεις για τη συνέχεια, η οποία προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις Τόμσεν και Σόιμπλε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι την Τρίτη επιστρέφει του Κουαρτέτο στην Αθήνα με πολύ συγκεκριμένα ατζέντα, η οποία δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) καθώς του ειδικού Μνημονίου (MEFP) που πρέπει να συμφωνηθεί με το ΔΝΤ. Με το κλείσιμο αυτών των τεχνικών διαβουλεύσεων, ζητούμενο είναι να μπει στην τελική ευθεία και η διαβούλευση για Χρέος- πλεονάσματα, η οποία θεωρητικά θα “τρέχει”παράλληλα σε τεχνικό επίπεδο.

Στόχος είναι μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαίου, αλλά πλέον και οι πιο αισιόδοξοι από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, όπως ο Π. Μοσκοβισί, θεωρούν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Επιπλέον, οι αντιστάσεις του Β. Σόιμπλε στις απαιτήσεις του Ταμείου για δημοσιονομική χαλάρωση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης για το Χρέος, ενισχύουν τις ανησυχίες Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι θα υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ