Δημοσκόπηση: Απαισιόδοξοι και επιφυλακτικοί οι Ελληνοκύπριοι πολίτες για το Κυπριακό

στη Γενεύη αρχίζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Την ώρα που η κρίσιμη διαδικασία της Γενεύης με ζητούμενο την επίλυση του Κυπριακού ξεκινά, η κατάσταση πνευμάτων στην ελληνοκυπριακή κοινωνία αποκαλύπτεται ότι αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από τα μηνύματα που εκπέμπει η πολιτική ηγεσία.

Έτσι, σύμφωνα με παγκύπρια τηλεφωνική έρευνα της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Alpha Κύπρου, η οποία διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 4 Ιανουαρίου, το 66,1% των πολιτών δηλώνουν "πολύ” ή "αρκετά” ενημερωμένοι για τις διαπραγματεύσεις, ενώ σχετική ή μεγάλη ικανοποίηση για την πορεία τους εκφράζει το 40,2%, σε αντίθεση προς το 58,3%. Η έλλειψη ικανοποίησης δηλώνεται από το 34,6% όσων ψήφισαν Δημοκρατικό Συναγερμό στις βουλευτικές εκλογές του 2016, το 50,4% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και το 70,4% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ.

Με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις, οι ερωτηθέντες εκτιμούν σε ποσοστό 61,9% ότι "δεν είμαστε κοντά σε λύση στο Κυπριακό”, ενώ το αντίθετο αναφέρεται από το 31,9%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των απαισιόδοξων είναι ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των γυναικών, των ηλικιών κάτω των 45 ετών και όσων δηλώνουν ότι είναι "λίγο ή καθόλου” ενημερωμένοι.

Αλλά ακόμη και αν προκύψει συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων το 50,3% των Ελληνοκύπριων εκτιμά ότι αυτή δεν θα λειτουργήσει (έναντι 35,3% που εκτιμά ότι θα λειτουργήσει).

Το πιο εντυπωσιακό ποσοστό όμως καταγράφεται στο ερώτημα αν προϋπόθεση της λύσης είναι η αποχώρηση του τουρκικού στρατού. Το 95,6% απαντά θετικά...

Ως προς το καθεστώς των εγγυήσεων, την διατήρηση εγγυητριών δυνάμεων αποδέχεται το 21,4% και απορρίπτει το 74,6%.

Την εκ περιτροπής ανάληψη της προεδρίας του κράτους από τις δύο κοινότητες αποδέχεται το 24% και απορρίπτει το 70,7%.

Το 33,7% των ερωτηθέντων θεωρεί το συζητούμενο σχέδιο καλύτερο, το 32,2% χειρότερο και το 22,1% περίπου το ίδιο με το Σχέδιο Annan του 2004. Σαφώς καλύτερο το θεωρούν οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ (σε ποσοστό 53,9%) και σαφώς χειρότερο οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ (44,4%). Επίσης στις ηλικίες κάτω των 45 ετών η αρνητική αξιολόγηση κυριαρχεί (38,3% "χειρότερο” έναντι 34,7% "καλύτερο”).

Η στάση της κυβέρνησης της Ελλάδας ως προς το ζήτημα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων εκτιμάται "θετικά” και "μάλλον θετικά” από το 83,6% και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά από το 9,8%.

Από τις συνομιλίες στη Γενεύη, το 2,6% αναμένει επίλυση του Κυπριακού, το 9,2% την καταγραφή θετικών βημάτων προς μία λύση, το 44,7% τη δημιουργία νέων εμποδίων στις συνομιλίες και το 15,7% την οριστική διακοπή των συνομιλιών.

Ωστόσο, το 61,2% τάσσεται υπέρ της λύσης που συζητείται και μόλις το 29,1% υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος. Η πρώτη επιλογή συνασπίζει το 77,2% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και το 81,3% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ενώ το σημερινό καθεστώς προτιμά το 42,2% των ψηφοφόρων κάτω των 45 ετών και το 50,3% των ψηφοφόρων μικρότερων κομμάτων.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ