Οι νύφες-σκλάβες της Ινδίας που πωλούνται σαν «αγελάδες και κατσίκες»

Μια ζωή κακοποίησης και δυσκολιών για χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες

​Η Muklesha πωλήθηκε για πρώτη φορά όταν ήταν μόλις 12 ετών σε έναν άντρα περίπου 70 ετών. Γρήγορα ακολούθησαν ο γάμος και το παιδί. Τρία χρόνια αργότερα, ο άντρας πέθανε και η Muklesha βρισκόταν και πάλι… προς πώληση.

Ο νέος ιδιοκτήτης της ήταν ένας απαίσιος άνθρωπος. «Δεν με τάιζε. Με πήγαινε στα χωράφια, γέμιζε το στόμα μου με λάσπη και με έδερνε», λέει η ίδια.

Η Muklesha είναι μία από τις χιλιάδες γυναίκες στην Ινδία που πωλούνται ως νύφες-σκλάβες, συχνά γα το υπόλοιπο της ζωής τους, μιας ζωής κακοποίησης και σκληρότητας.

Στην Ινδία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του AlJazeera, οι αμβλώσεις με βάσει το φύλο και οι βρεφοκτονίες, λόγω της προτίμησης σε αγόρια, έχει δημιουργήσει μια από τις σοβαρότερες φυλετικές ανισορροπίες στον κόσμο.

Πλέον, η έλλειψη γυναικών δημιουργεί μια επικίνδυνη ζήτηση για νύφες από «απελπισμένους» άντρες, ειδικότερα σε περιοχές όπως η Haryana, όπου συναντάται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εγκληματικά δίκτυα παρεμβαίνουν, προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη. Απαγάγουν γυναίκες από άλλες περιοχές προκειμένου να τις πουλήσουν σε άντρες στη Haryana.

Μια έρευνα σε 10.000 νοικοκυριά της περιοχής αυτής στον βορρά της Ινδίας διαπίστωσε πως περισσότερες από 9.000 παντρεμένες γυναίκες προέρχονταν από άλλες περιοχές. Το Al Jazeera ανακάλυψε πως ορισμένες γυναίκες που ζουν σε χωριά της περιοχής έχουν πουληθεί έως και τρεις φορές.

Οι κάτοικοι τις αποκαλούν «Paros». Πρόκειται για έναν υποτιμητικό όρο που υποδηλώνει ότι έχουν αγοραστεί.

Η Sanjida μεταφέρθηκε στη Haryana όταν ήταν μόλις 10 ετών. Όπως λέει, μια μεγαλύτερη κοπέλα από ένα χωριό κοντά στο πατρικό της σπίτι, την απήγαγε. «Με έβαλαν να δουλεύω στα χωράφια. Έκλαιγα για έναν χρόνο. Ήμουν σε αιχμαλωσία για τέσσερα χρόνια». Και τότε πωλήθηκε σε έναν άντρα προκειμένου να τον παντρευτεί. «Δεν μπορούσα να το σκάσω και δεν μπορούσα να δώσω τέλος στη ζωή μου. Δεν υπήρχε κανείς που να μπορούσε να με βοηθήσει», δηλώνει.

Η Sanjida ήταν περισσότερο τυχερή από τις υπόλοιπες γυναίκες. Ο σύζυγός της της φερόταν πάντα καλά. Η ίδια δουλεύει σήμερα σε μια ΜΚΟ που βοηθά γυναίκες. «Όλοι οι άνθρωποι στη Haryana δεν δείχνουν σεβασμό σε γυναίκες όπως εμείς. Όλοι λένε ότι δεν έχουμε αυτοεκτίμηση… και πως μας πουλάνε σαν αγελάδες και κατσίκες. Αισθανόμαστε πολύ άσχημα όταν τα ακούμε όλα αυτά διότι είμαστε ανθρώπινα όντα και ανήκουμε στην Ινδία, όπως και εκείνοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ