Τι είπε ο Ομπάμα για τη νίκη Τραμπ στις εκλογές

«Είδα θυμό, άγχος και αγωνία των Αμερικανών»

Στο θέμα της εκλογής Τραμπ και το τι πέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του αναφέρθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και για τα δημοψηφίσματα.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε δημοψηφίσματα και προεδρικές εκλογές. Στις προεδρικές εκλογές παίζουν ρόλο οι προσωπικότητες, ποιος είναι ο απερχόμενος πρόεδρος, οι εκστρατείες, τι πέτυχε ο προηγούμενος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Πιστεύω όμως πως υπάρχει και κάτι κοινό. Η παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό με την τεχνολογία, όλα αυτά ανατρέπουν τις ζωές όλων εκ βάθρων. Ο Τραμπ και ο Σάντερς, δύο διαφορετικοί υποψήφιοι, μη συμβατικοί έδειξαν στις τελευταίες εκλογές ότι έχουν κερδίσει την κοινή γνώμη. Αυτό κάτι σημαίνει. Αν εγώ είδα θυμό, άγχος ή αγωνία στους Αμερικανούς, Ναι, το είδα, χρειάστηκε να ανακάμψουμε από τη μεγάλη ύφεση , κόσμος έχασε τη δουλειά του.

Κάναμε πολύ δουλειά για να αντιστρέψουμε το κλίμα. Ο νέος πρόεδρος διεύρυνε την εκλογική του βάση και κέρδισε τις εκλογές. Το μάθημα που πήρα από αυτό είναι ότι ζητήματα και προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Να αντιμετωπίσουμε δραστικά και να πάρουμε αποφάσεις αλλιώς ο φόβος θα κυριαρχήσει στον κόσμο. Ο στόχος μου αυτά τα 8 χρόνια ήταν να αυξήσουμε τον μισθό, να δώσουμε δουλειές. Δεν κατάφερα να πείσω το Κογκρέσο να περάσω πολλά από τα μέτρα που ήθελα, λόγω ρεπουμπλικάνων.

Ο κόσμος στην Αμερική ίσως πίστεψε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Αυτό μόνο ο χρόνος θα μας ότι πει εάν με εμάς ή με το Brexit, εάν αυτές οι εξελίξεις εξέφραζαν αυτούς τους ανθρώπους που ψήφισαν υπό το καθεστώς του φόβου. Έχω υποστηρίζω ότι οι πολιτικές μας ήταν σωστές», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Διαβάστε επίσης