Πτώση στο δολάριο μετά από την εκτόξευση στα υψηλά 11 μηνών

από την ημέρα της νίκης του Donald Trump

Το δολάριο υποχωρεί από τα υψηλά 11 μηνών που άγγιξε χθες, έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων, κάνοντας μία στάση... για ανάσα μετά από το ράλι ύψους 3% που έχει σημειώσει από την ημέρα της νίκης του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η νίκη-σοκ του Trump έχει τροφοδοτήσει προσδοκίες για υψηλότερη ανάπτυξης στις ΗΠΑ, αλλά τα σχέδιά του για τις δημοσιονομικές δαπάνες και τον εμπορικό προστατευτισμό θεωρούνται επίσης πιθανό να ενισχύσουν τον πληθωρισμό. Το δολάριο είχε την καλύτερη εβδομάδα του τους τελευταίους 12 μήνες,  ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί περίπου 0,4% σε υψηλά 10 μηνών.

Έχοντας φτάσει το 100,22 τη Δευτέρα, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2015, και έχοντας κερδίσει έδαφος για έξι συνεχόμενες ημέρες – το μεγαλύτερο σερί εδώ και έξι μήνες - ο δείκτης δολαρίου, που μετρά την αξία του αμερικανικού δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, υποχωρεί σήμερα 0,5% στο 99,662.

Αφού χτύπησε χαμηλό 11 μηνών και το $1,0709 την Δευτέρα, το ευρώενισχύεται 0,6%  στο $1,0805.

"Η αγορά γίνεται λίγο επιφυλακτική. Σε όλες τις τιμές συναλλάγματος βλέπουμε κάποια σημαντικά επίπεδα για το δολάριο", όπως σημειώνει ο αναλυτής της Commerzbank, Esther Reichelt.

"Μπορεί να υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η Fed θα γίνει πιο επιφυλακτική λόγω του ισχυρού δολαρίου ή αυτό θα μπορούσε απλώς να είναι μια παύση μετά την ισχυρή κίνηση του δολαρίου. Αλλά σε γενικές γραμμές δεν βλέπω να υπάρχει κάποια δυναμική αλλαγή. Βλέπουμε 3 αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2017 ", όπως προσθέτει..

Το γεν σημειώνει άνοδο επίσης κατά 0,5% αγγίζοντας το 107,98 έναντι του δολαρίου, αφού χτύπησε χαμηλό πέντε μηνών και το 108,545 την προηγούμενη ημέρα, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να υποχωρεί.

"Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ, το δολάριο αναμένεται να δοκιμάσει το 110", σημειώνει ο Minori Uchida, επικεφαλής αναλυτής συναλλάγματος της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Τα τεχνικά διαγράμματα δείχνουν επίσης προς περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γεν, σημειώνει ο Masashi Murata, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Brown Brothers Harriman στο Τόκιο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης