ΗΠΑ: Τι θα συμβεί εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές

Αναλυτές επιχειρούν να σκιαγραφήσουν ενδεχόμενη νίκη του Ρεμπουπλικάνων

Ο Τούρινγκ, ο άνθρωπος που έσπασε τον κώδικα των Ναζί, ενδέχεται να δυσκολεύτηκε λιγότερο από αυτούς που θα επιχειρήσουν να μαντέψουν τι θα κάνει… ένας πολιτικός, με βάση τις προεκλογικές του υποσχέσεις!

Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει υποσχεθεί σημεία και τέρατα κατά την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, ορισμένοι... θαρραλέοι αναλυτές έχουν επιχειρήσει να εικάσουν τι πρόκειται να συμβεί εάν τελικά ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναφορικά με την αμερικανική οικονομία, ο Τραμπ έχει τονίσει ουκ ολίγες φορές ότι χρειάζεται επειγόντως διορθώσεις. «Βρισκόμαστε σε φούσκα και ειλικρινά θα σκάσει», έχει δηλώσει ο υποψήφιος πρόεδρος ο οποίος εμφανίζεται σίγουρος ότι μπορεί να τη διορθώσει. «Μπορώ να την φτιάξω, μπορώ να την φτιάξω γρήγορα», έχει πει.

«Εάν ο Τραμπ κερδίσει, το χρηματιστήριο θα πέσει 7%»

Βέβαια, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC το οποίο επικαλείται τη δουλειά δύο οικονομολόγων, εάν κερδίσει ο Τραμπ, το χρηματιστήριο θα πέσει! «Η μακρά άποψη της Wall Street ότι η Χίλαρι θα γίνει εύκολα η επόμενη πρόεδρος, έχει αντικατασταθεί από ένα νέο φόβο ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει, και πιθανότατα αυτό δεν θα ήταν μια όμορφη εικόνα για τις μετοχές», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Eric Zitzewitz, καθηγητή Οικονομικών στο Dartmouth College, «εάν ο Τραμπ κερδίσει, η αγορά θα υποχωρήσει 7%». Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στις αντιδράσεις των αγορών σε γεγονότα σχετικά με τις εκλογές. Για παράδειγμα, οι αγορές αντέδρασαν με ανησυχία όταν το FBI ανακοίνωσε ότι ξεκινά και πάλι την έρευνα για τα e-mail της Χίλαρι.

Οι στρατηγικοί επενδυτές συμφωνούν ότι σε περίπτωση νίκης του Τραμπ θα ακολουθήσει ρευστοποίηση, όμως οι απόψεις διίστανται για το μετά.

«Η αγορά μετοχών ανησυχεί για μια νίκη του Τραμπ, για την αβεβαιότητα της πολιτικής του. Φυσιολογικά βέβαια η αγορά μετοχών ανταποκρίνεται θετικά σε μια ρεπουμπλικανική επιτυχία στις εκλογές», είχε δηλώσει ο Ethan Harris, στέλεχος της Bank of America Merrill Lynch.

Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα που ο Τραμπ έχει προτείνει, οι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι: ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ανάκληση και αντικατάσταση του Obamacare, επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας NAFTA, απαγόρευση στα hedge funds να τη «γλυτώνουν για φορολογικά εγκλήματα που έχουν διαπράξει» και επιβολή φόρων στις εισαγωγές ως και 35%.

«Δεν είμαι σίγουρος πόσα από αυτά που λέει σήμερα θα είναι θέσεις του σε ένα χρόνο από σήμερα», δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών στο Stockton University, Michael Busler.

«Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει, θα είναι μια νέα εποχή σκοταδισμού»

Για μια «νέα εποχή σκοταδισμού» σε περίπτωση νίκης Τραμπ, μιλά ο Jonathan Freedland στον Guardian. Ο βρετανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος θα άλλαζε τις ζωές ανθρώπων εκτός των ΗΠΑ.

«Ένας αμερικανός ηγέτης που πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια κινεζική απάτη, που πιστεύει ότι ύποπτοι για τρομοκρατία θα πρέπει να βασανίζονται και μέλη της οικογένειάς του να σκοτώνονται, που πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα, που γοητεύεται από την πυρηνική δύναμη ‘καταστροφής’ και που επανειλημμένα ρωτά γιατί οι ΗΠΑ δεν την χρησιμοποιούν. Ένας άντρας που λέει ‘αγαπώ τον πόλεμο’. Ένας άντρας που θαυμάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και που δεν σέβεται το NATO και αρνείται να υποσχεθεί ότι θα υπερασπιστεί ένα κράτος-μέλος σε περίπτωση επίθεση, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προσκαλεί τη Μόσχα να εισβάλει σε μία από τις βαλτικές χώρες, ένας τέτοιος άντρας θα μας βύθιζε όλους σε ένα σκοτεινό μέλλον. Το ότι δεν ζούμε στις ΗΠΑ, δεν θα μας προστατεύσει», γράφει ο Freedland.

Όπως εξηγεί, η υποψία προς τους μετανάστες, η ανησυχία για τους Μουσουλμάνους, η επιθυμία να υψωθούν τείχη και να ανατραπεί η κοινωνική πρόεδρος, όλα αυτά υπάρχουν και σήμερα. «Εάν ο Τραμπ νικήσει, θα έχουν την υποστήριξη του πιο ισχυρού γραφείου στον κόσμο. Για 8 χρόνια, ο Ομπάμα ήταν μια προειδοποιητική φωνή, που συμβουλεύει ενάντια στην αιφνιδιαστική στροφή προς την ξενοφοβία και τον απομονωτισμό. Εάν ο Τραμπ τον αντικαταστήσει, ο λευκός εθνικισμός θα έχει υπό τον έλεγχό του το ισχυρότερο μεγάφωνο του κόσμου. Οι ρατσιστές και οι φανατικοί όλου του κόσμου θα αισθανθούν δικαιωμένοι και θα κινητοποιηθούν».

Η αντιμεταναστευτική ατζέντα του Τραμπ θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Το American Action Forum, υπολογίζει ότι η άμεση και πλήρης επιβολή του σημερινού μεταναστευτικού νόμου, όπως ο Τραμπ ζητά, θα κόστιζε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση από 400 έως 600 δισ. δολάρια. Θα μείωνε την εργασιακή δύναμη κατά 11 εκατ. εργάτες, θα μείωνε το πραγματικό ΑΕΠ κατά 1,6 τρισ. και θα χρειαζόταν 20 χρόνια να ολοκληρωθεί!

«Θα πλήγωνε την αμερικανική οικονομία. Η μετανάστευση είναι μια τεράστια πηγή οικονομικής δύναμης», δήλωσε ο πρόεδρος του Forum, Doug Holtz-Eakin.

Τι θα συμβεί με τη Συρία;

Παρότι ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να βομβαρδίσει το ISIS, ο Thomas Scotto, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Strathclyd, πιστεύει ότι ο υποψήφιος θα τερματίσει την στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία. «Πιστεύω ότι θα βγάλει εκτός τις ΗΠΑ. Θα είναι ένα σήμα στη Ρωσία ότι η περιοχή εκεί τους ανήκει», δήλωσε στην Express.

Διαβάστε επίσης