Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Να καταργηθεί ο νόμος για τις Κυριακές

«Ενδιάμεσες εκπτώσεις και Κυριακάτικη Αργία»

Η Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, ήταν η πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου και μία από τις 7 Κυριακές που ο Ν. 4177/2013 επιτρέπει στα καταστήματα να είναι ανοικτά. Όπως γνωρίζετε, ο νόμος αυτός προτάθηκε και ψηφίστηκε από τον τότε αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης,  κ. Χατζηδάκη, όχι για να διευκολύνει τους καταναλωτές και να στηρίξει τις τοπικές αγορές, όπως προφασίστηκε, αλλά αποσκοπούσε  στο να καταργηθεί η αργία των 52 Κυριακών. Γι’ αυτό με την εφαρμογή του νόμου των 7 Κυριακών επιχείρησε να περάσει νόμο για την κατάργηση της αργίας και των 52 Κυριακών,  με αποτέλεσμα οι τριτοβάθμιες οργανώσεις ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και η υπόθεση εκκρεμεί.

 

Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών έχει ήδη τοποθετηθεί και είναι απόλυτα αντίθετος στα οριζόμενα του Ν.4177/2013, γιατί ουσιαστικά μόνο τους καταναλωτές και τους εμπόρους δεν εξυπηρετεί. Μάλιστα, ο νόμος τείνει να καταστεί ανενεργός.

 

Σύμφωνα με έρευνες της ΕΣΕΕ, μέσω του ΙΝΕΜΥ, οι βασικές διαπιστώσεις έπειτα από τρία χρόνια εφαρμογής του νόμου,  τόσο στο θέμα των εκπτώσεων όσο και στο θέμα των Κυριακών, δείχνουν αποτυχία και αναποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Πέραν τούτο, ο εμπορικός κόσμος δεν συμφωνεί ούτε με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις καθώς είναι πράγματι παράλογο να διατίθεται άμεσα το καινούριο εμπόρευμα σε έκπτωση και πολύ σύντομα να επανέρχεται με ακριβότερη τιμή. Το μέτρο δυστυχώς φαίνεται να εξυπηρετεί μόνο τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες καταστημάτων που έχουν ειδικό εμπόρευμα για αυτές τις περιόδους των «υποτιθέμενων» εκπτώσεων και «ευκαιριών» για τον καταναλωτή.

 

Η θέση του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών που έχει ήδη τεθεί στο δημόσιο διάλογο παραμένει σταθερή για άνοιγμα των καταστημάτων μόνο 2-3 Κυριακές ετησίως, κατ’ έθιμο και κατά παράδοση και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών και της αγοράς. 

Διαβάστε επίσης