Σεισμός στην Ιταλία - Μπορεί να επηρεάσει τα ρήγματα της δυτικής Ελλάδας; Τί δηλώνει ο Άκης Τσελέντης

συνεχίζονται οι μετασεισμοί

Ένας νέος σεισμός πιάνει... στον ύπνο την Ιταλία και σκορπά τον τρόμο! Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών με εστιακό βάθος 10 χλμ., ενώ το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 34χλμ. δυτικά της πόλης Άσκολι και 67χλμ. ανατολικά της Περούτζια σε εστιακό βάθος 108 χιλιομέτρων. Έγινε αισθητός στη Ρώμη και είχε διάρκεια αρκετά δευτερόλεπτα.  

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 20, με έναν εξ αυτών να έχει τραυματιστεί σοβαρά όταν έπεσε από το παράθυρο του σπιτιού του την ώρα του σεισμού. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" έχουν ήδη γίνει αρκετές αεροδιακομιδές ανθρώπων, η κατάσταση των οποίων κρίθηκε πιο σοβαρή. Τουλάχιστον 6 τραυματίες ανασύρθηκαν από κτήρια στο κέντρο της Νόρτσια, της πόλης που φαίνεται πως έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά στο χωριο Αματρίτσε ενώ όπως μετέδωσε η Rai, τρείς άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από τα συντρίμμια στο χωριό Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε.

Ο σημερινός σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που είχε πλήξει στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων. Χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις εβδομάδες που έχουν περάσει έκτοτε, περιλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα ισχυρών δονήσεων την περασμένη Τετάρτη.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση περισσότερων κτιρίων σε μικρές πόλεις, που είχαν ήδη πληγεί από σεισμούς τους δύο τελευταίους μήνες.

Οι ιταλικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν πως σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σήμερα σε πολλές τοποθεσίες στις κεντρικές περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια.

Τί λέει ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης για τον σεισμό στην Ιταλία και αν επηρεάζει την Ελλάδα και τα ρήγματα της δυτικής Ελλάδας: 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ