Ο επικίνδυνος νεοσουλτάνος Ταγίπ Ερτνογάν

του δημητρη αβραμιδη

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξαναχτυπά και να η τελευταία σοδειά από δηλώσεις του:

«Όταν καθίσαμε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων, το 1923) χάσαμε. Σήμερα, όμως, γιατί το Εθνικό Συμβόλαιο δημιουργεί ανησυχία; Το Εθνικό Συμβόλαιο το έφερε ο Μουσταφά Κεμάλ. Και γιατί ανησυχείτε; Εμείς δεν είμαστε καθόλου ανήσυχοι. Αυτό το Εθνικό Συμβόλαιο που αφορά στη Δύση μέχρι την Ανατολή πότε ξεκίνησε; Δεν υπάρχει εδώ ημερομηνία; Αυτό εδώ το έθνος δεν έχει παρελθόν; Aς μάθουμε ποιοι ήμασταν χθες και ας δούμε ποιοι είμαστε σήμερα».

«Κοιτάζοντας το οθωμανικό μας παρελθόν» συνέχισε, «τι διακρίνουμε; Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν τόσο μεγάλη όσο και η κατεδάφιση που υπέστη. Δείτε μόνο πού ήμασταν και πού βρισκόμαστε σήμερα. Άραγε οι νέοι μας αυτά τα γνωρίζουν; 

» Από το 1914, που φτάσαμε από τα 2.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννεά χρόνια στη Λωζάνη, μαζί και με το Χατάι, πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

» Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε.»

 Επικίνδυνες, πολύ επικίνδυνες δηλώσεις. Διότι ένδοξο παρελθόν δεν έχουν μόνο οι Τούρκοι. Έχουν και οι Έλληνες. Έχουν και οι Ιταλοί. Έχουν και οι Αιγύπτιοι. Έχουν και οι Άραβες. Έχουν και οι Μογγόλοι και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Αν η συνθήκη της Λωζάνης, πριν από 93 χρόνια, δεν ικανοποιεί σήμερα τον Ερντογάν, τι ακριβώς διεκδικεί; Την επιστροφή στην προγενέστερη συνθήκη των Σεβρών; Το ξαναχάραγμα των συνόρων; Μία επανάληψη των Βαλκανικών πολέμων;

Κι αν η Ελλάδα έφυγε από τη Μικρασία μετά από μια στρατιωτική ήττα, από την Ανατολική Θράκη έφυγε με τη συνθήκη της Λωζάνης και χάρις σ’ αυτήν. Κι ακόμα, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, τα κράτη της περιοχής απόκτησαν εθνική ομοιογένεια, ώστε να μην υπάρχει εθνική βάση για εδαφικές διεκδικήσεις. Υπάρχει βέβαια η ιστορία, αλλά ιστορία έχουν όλοι.

Επικίνδυνα πράγματα. Αν και είναι ο επικείμενος διαμελισμός της Συρίας και ο φόβος δημιουργίας Κουρδικού κράτους που κινητοποιεί τον Ερντογάν κι όχι τα Βαλκάνια, αλλά οι δηλώσεις του ανοίγουν, μπορούν να ανοίξουν ασκούς τους Αιόλου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ