Πάτρα: Επιστρέφει η ελεγχόμενη στάθμευση- Από σήμερα "πέφτουν" πρόστιμα για τους παραβάτες

ξεκινα επισημα η εφαρμογη του μετρου- Τι πρέπει να προσεξετε

Από σήμερα μπαίνει πλέον και επίσημα σε εφαμογή το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας, με στόχο τη άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί  στόχος του μέτρου δεν είναι η είσπραξη εσόδων για το Δήμο, αλλά η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, το αντίτιμο στάθμευσης είναι μόλις 30 λεπτά του ευρώ για κάθε ώρα.

Εχουν χωροθετηθεί δύο ζώνες στάθμευσης, η πορτοκαλί με χρονικό περιορισµό μέγιστης διάρκειας στάθμευσης µίας ώρας ανά χρονική περίοδο (πρωινή ή απογευματινή) μέσα στο ίδιο 24ωρο και πράσινη ζώνη, µε χρονικό περιορισµό μέγιστης διάρκειας στάθμευσης δύο ωρών. Συγκεκριμένα:

Για μια ώρα στην περιοχή η οποία περικλείεται από τις οδούς:

Κανακάρη, Κορίνθου, Μαιζώνος στο τμήμα τους από Κολοκοτρώνη έως Γούναρη

Κολοκοτρώνη, Ερμού, Πατρέως, Βότση, Φιλοποίμενος, στο τμήμα τους από Καραϊσκάκη έως Αγίου Ανδρέου

Αγίου Νικολάου, από Κορίνθου έως Καραϊσκάκη

Για δύο ώρες στην περιοχή η οποία περικλείεται από τις οδούς:

Καραϊσκάκη, Αγίου Ανδρέου, στο τμήμα τους από Τσαμαδού έως Ζαϊμη

Κανακάρη, Κορίνθου, Μαιζώνος, στο τμήμα τους από Τσαμαδού έως Γούναρη και από Κολοκοτρώνη έως Ζαϊμη

Μπουμπουλίνας, από Γούναρη έως Μιαούλη

Όθωνος Αμαλίας, από Αράτου έως Τσαμαδού

Γεροκωστοπούλου, Πατρέως, Παντανάσσης, Βότση, Φιλοποίμενος, Γούναρη, στο τμήμα τους από Αγίου Ανδρέου έως Όθωνος Αμαλίας

Αράτου, Ζαϊμη, Μιαούλη, Τσαμαδού, από Καραϊσκάκη έως Όθωνος Αμαλίας

Το μέτρο ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή για τις ώρες 08:00-14:00 και 17:00-21:00 και Σάββατο 08:00-14:00.

Οι οδηγοί οχημάτων θα μπορούν να προμηθεύονται την ειδική κάρτα στάθμευσης («ξυστό») από καταστήματα της πόλης, που διαθέτουν την ειδική σήμανση. Ήδη 70 καταστήματα έχουν προμηθευτεί προς πώληση «ξυστά» και ο Δήμος καλεί και άλλους επιτηδευματίες να προμηθευτούν τις ειδικές κάρτες.

Χώροι πάρκινγκ

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του κέντρου θα λειτουργεί, στη λιμενική ζώνη, χώρος στάθμευσης (δίπλα από το ΝΟΠ), όπου θα υπάρχουν λεωφορεία για τη μετακίνησή τους στο κέντρο.

Από εκεί μπορεί τόσο ο οδηγός όσο και οι συνεπιβαίνοντες, να επιβιβαστούν στα λεωφορεία του Δήμου, που θα κάνουν τη διαδρομή πάρκινγκ -Γούναρη-Μώλος Αγίου Νικολάου και αντιστρόφως από τις 07:00 έως 21:30, ανά 15’, ενώ κατά τις ώρες αιχμής, ήτοι από: 07:00-09:00, 13:30-15:30, 17:00-18:00 και 20:30-21:30 θα εκτελούνται ανά 8’.

Ο έλεγχος του συστήματος θα γίνεται από δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν κάποια διακριτικά, και οι οποίοι θα μεταφέρουν ηλεκτρονικά στο σύστημα τα δεδομένα. Στην αρχή στους παραβάτες θα γίνονται συστάσεις, ενώ κατά την κανονική εφαρμογή του συστήματος, προβλέπονται πρόστιμα ύψους 20 ευρώ.

Διαβάστε επίσης