Αιτωλοακαρνανία: Η κακοκαιρία «χτύπησε» τις καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι αγρότες

Την διενέργεια άμεσων ελέγχων ζητούν οι παραγωγοί του νομού

Ζημιές και καταστροφές αφήνει πίσω της κατά την επέλασή της η κακοκαιρία στην Αιτωλοακαρνανία. Μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τις πτώσεις στύλων της ΔΕΗ, με κατεστραμμένες σκεπές σπιτιών και με αναρίθμητα σπασμένα δένδρα, η κακοκαιρία φαίνεται πως επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους αγρότες και τους παραγωγούς της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν επιτρέπει ούτε καν στους ίδιους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών που έχουν υποστεί, ώστε να σπεύσουν να τις δηλώσουν στον ΕΛΓΑ, οι μέχρι τώρα αναφορές προς τον οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων είναι σοβαρές και αφορούν σχεδόν κάθε είδους αγροτικό προϊόν που παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία. Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα κατά την διάρκεια της δίωρης «θεομηνίας».

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αγρινίου Αλέξανδρο Κοντοσπύρο, η κακοκαιρία έχει «χτυπήσει» καλλιέργειες σε όλο το Δήμο Αγρινίου, αλλά και σε περιοχές του Μεσολογγίου. Σύμφωνα πάντα με την πρώτη εικόνα, περισσότερο έχει επηρεαστεί η Δ.Ε Οινιαδών. Ζημιές στην περιοχή του Αγρινίου και του Θέρμου έχουν υποστεί ελιές, στάβλοι και αποθήκες, καθώς επίσης τριφύλλια και καλαμπόκια που ήταν αποθηκευμένα σε αποθήκες και στάβλους που υπέστησαν ζημιές, ενώ στην περιοχή των Οινιαδών ζημιές έχουν υποστεί εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας. Στο Δήμο Αγρινίου, σύμφωνα πάντα με τα πρώτα στοιχεία, οι ζημιές καταγράφονται σε περιοχές όπως τα Καλύβια, το Αγγελόκαστρο και τα περισσότερα Παρατριχώνια χωριά, τόσο στη Μακρυνεία, όσο και στην Δ.Ε. Θεστιέων, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι, στην περιοχή της Βαριάς ξεριζώθηκαν ακόμα και ελιές!

14642709_10209095344433798_1056597176_n.jpg

Το δυσάρεστο είναι, πως, λόγω της συνεχούς και έντονης βροχόπτωσης, ούτε οι ίδιοι οι αγρότες δεν έχουν σαφή εικόνα για τις ζημιές που έχουν υποστεί, κάτι που διαπιστώνεται σε μεγάλο βαθμό και από τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, μέχρι χθες, ακόμα και όσοι είχαν εικόνα για τις ζημιές που υπέστησαν, δεν μπορούσαν να τις δηλώσουν στον ΕΛΓΑ λόγω της κατάληψης που έκαναν οι εργαζόμενοί του στα γραφεία τους την Δευτέρα και της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν για χθες Τρίτη, κινητοποιήσεις που στηρίζουν οι αγρότες λόγω των δίκαιων αιτημάτων που έχουν οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ που παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο χθεσινό φύλλο της «Σ».

Όπως επισήμανε στη «Σ» ο κ. Κοντοσπύρος, υπάρχει περιθώριο 10 ημερών για να δηλώσουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ τις ζημιές, ενώ συμβουλεύει τους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές στους στάβλους τους, να σπεύσουν να τις δηλώσουν άμεσα, έτσι ώστε να γίνει έγκαιρα η εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ. Για τις υπόλοιπες αγροτικές ζημιές, για τις οποίες υπάρχει περιθώριο 10 ημερών, η διαδικασία έχει ως εξής: μετά την δήλωση στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και με το πέρας 15 ημερών, οι εκτιμητές θα ξεκινήσουν τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις, κι’ ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα θα έχουν κάνει τις γενικές εκτιμήσεις.

Πηγή: sinidisi.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ