Πάτρα: Απολογούνται σήμερα οι 26 συλληφθέντες για τη δράση του διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπήλων

οδηγούνται στον Ανακριτή

Ενώπιον του Ανακριτή θα βρεθούν σήμερα οι 26 συλληφθέντες μέλη του διεθνούς  κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, καταφέροντας σημαντική επιτυχία για τα αστυνομικά χρονικά της περιοχής και όχι μόνο.

Οι 26 συλληφθέντες προέρχοντες από διάφορες περιοχές της χώρας, 22 είναι  Έλληνες (μεταξύ τους τρεις Αχαιοί),  ηλικίας από 27 έως 69 ετών, μια 54χρονη, μια 33χρονη Γεωργιανή και μια 51χρονη Γερμανίδα, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, οδηγούνται σήμερα το πρωί, ενώπιον του Ανακριτή Πατρών προκειμένου να απολογηθούν.

Κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού καθώς και 27 συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των δεκατεσσάρων.

Στο κύκλωμα, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν ενεργό ρόλο και συμμετοχή τέσσερις οίκοι δημοπρασιών του εξωτερικού (με έδρα τις χώρες Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία και Ελβετία), ενώ τα αρχαία αντικείμενα που διακινούνταν ήταν ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας. Το παράνομο περιουσιακό όφελος της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν για περισσότερους από 14 μήνες ξεπερνά τα 650.000 ευρώ.

«Καταφέραμε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στα διεθνή κυκλώματα διακίνησης αρχαιοκαπηλίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά, ο Γενικός Περιφερειακός Δ/ντής Φ. Τσόλκας, ο Αστυνομικος Δ/ντής Αχαΐας Ι. Σεϊντής και ο δ/ντής Ασφαλείας Πατρών, Απ. Μαρτζάκλης δηλώνοντας πως οι έρευνες θα συνεχιστούν σε βάθος. Ήδη, έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας.

Όπως έγραψε το tempo24.gr, για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης υπήρξε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο, Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Δράμα, Προμαχώνα και Ρόδο. Από την έως τώρα έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν εξακριβωθεί ότι τα μέλη της ενέχονται σε τουλάχιστον 93 αγοραπωλησίες και λαθρανασκαφές αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων.

Συνολικά, κατασχέθηκαν 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα όπως ειδώλια δακτυλίδια – σκουλαρίκια – πόρπες, ένα γυάλινο βολβόσχημο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, ένας σταυρός βυζαντινός, δύο σπαθιά, ένα κυονόκρανο, δύο αρχαία αγάλματα, μεσαιωνικά εποχής Φράγκων, ύψους ενός μέτρου και 60 εκατοστών, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα, τα οποία εντοπίστηκαν κρυμμένα σε πηγάδι στη Νεμέα Κορινθίας, καθώς επίσης όπλα, χρήματα, πλάκες χρυσού, συσκευές ανίχνευσης μετάλλων και άλλα εργαλεία.

 

Διαβάστε επίσης