Ανεργία, Φράγμα Πείρου και Πολιτική Προστασία επί τάπητος από Αλεξόπουλο σε Κουρουμπλή - Τι απάντησε ο Υπουργός

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Αντιπερειάρχης Αχαΐας  Γρηγόρης Αλεξόπουλος από την πλευρά του πρόταξε τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης πολιτικής απάντησης και διαχείρισης.

ΑΝΕΡΓΙΑ.

Ως πρώτο ζήτημα που απασχολεί την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προέταξε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος την ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας και ιδιαίτερα στους νέους. Ζήτησε την θέσπιση ειδικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας στην Π.Δ.Ε. όπου άλλωστε οι δείκτες φτώχειας είναι καταλυτικοί.

ΦΡΑΓΜΑ Πείρου Παραπείρου.

Με δεδομένη την ολοκλήρωση κατασκευής του φράγματος που θα υδροδοτήσει την Πάτρα, την ΒΙΠΕ, και μέρος των δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαϊας, ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ανησυχία του για την διαχείριση του νερού. Ζήτησε ρητή δέσμευση από τον Υπουργό ότι το φράγμα δεν θα περάσει στο λεγόμενο «Υπερταμείο» και δεν θα ιδιωτικοποιηθεί.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δήμων και Περιφερειών.

«Η επιχείρηση ποδηγέτησης της Αυτοδιοίκησης (Περιφερειών και Δήμων) με την τοποθέτηση Διοικητικού Γραμματέα που στην ουσία θα υπερβαίνει το ρόλο του αιρετού Δημάρχου ή Περιφερειάρχη, όπως και των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων, δεν μπορεί να περάσει», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας «Δεν μπορεί να επιστρέψουμε στην εποχή των διορισμένων από την Κυβέρνηση υπαλλήλων, μετά τις τεράστιες μεταρρυθμίσεις της αιρετής Ν.Α., του Καποδίστρια και του Καλλικράτη. Η Αυτοτέλεια Περιφερειών και Δήμων με πόρους, και οι πολίτες να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους, είναι το μοναδικό ζητούμενο».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

Οι Περιφέρειες καλούνται να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές χωρίς να έχει θεσμοθετηθεί κανένας οικονομικός πόρος από το κράτος. «Με τι εφόδια και ποιο μηχανισμό μπορεί να γίνει αυτό», ρώτησε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος απευθυνόμενος στον Υπουργό. Άλλωστε κι ο μηχανισμός αποζημιώσεων είναι ελλιπής και χρονοβόρος, κάτι το οποίο οδηγεί στην πλήρη απόγνωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ηλεία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν έδωσε απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα και δεσμεύτηκε αφού ενημερωθεί περαιτέρω και αρμοδίως να επανέλθει απαντώντας συγκεκριμένα. «Τα όσα τέθηκαν από εμένα στον Υπουργό, όπως και αυτά που ανέφερε ο Περιφερειάρχης και άλλοι συνάδελφοι συμμετέχοντες, θεωρώ ότι είναι πρώτιστης προτεραιότητας για το μέλλον της Περιφέρειάς μας τόσο θεσμικά όσο και για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πολύ, τα προβλήματα απαιτούν άμεσες λύσεις και οι συμπολίτες μας ανακούφιση. Περιμένουμε και διεκδικούμε. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος των Αυτοδιοικητικών», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας.

Διαβάστε επίσης